Το Stand Up Comedy αντίδοτο στην κρίση

Το Stand Up Comedy αντίδοτο στην κρίση

Πέντε λεπτά. Εννέα διαγωνιζόμενοι. Ασφυκτικά γεμάτος χώρος. Αποστολή: να σταθείς όρθιος, κρατώντας ένα μικρόφωνο στο χέρι, και να πείσεις το κοινό να ξεσπάσει σε ηχηρά γέλια. Εξετελέσθη

Το Stand Up Comedy αντίδοτο στην κρίση
Βουρκωμένη Δευτέρα η χειρότερη μέρα… λέει το άσμα, τέλειο soundtrack για το σκηνικό, το παγερό κρύο σε αναγκάζει να κουβαλάς το βάρος σου σε σκούφους, γάντια, κασκόλ και μπουφάν. Οι δρόμοι, σχεδόν άδειοι, θυμίζουν θρίλερ τρίτης διαλογής, οι «νοικοκυραίοι» έχουν κλειστεί σπίτι για να βριστούν με την τηλεόραση και τον δείνα πολιτικό που μιλά για συλλογική ευθύνη, τα δελτία στέλνουν αβέρτα ρεπόρτερ σε πρατήρια μπας και τρομοκρατήσουν αρκετά τους τηλεθεατές με τις τιμές του πετρελαίου. Έχεις δυο επιλογές: να κλείσεις την τηλεόραση και να γυρνάς σαν τον καταθλιπτικό Μπαρδέμ του Biutiful στην πόλη ή να πας στο Βοτανικό, να ανοίξεις την πόρτα του Αυλαία και να παρακολουθήσεις το 1ο Φεστιβάλ Stand Up Comedy. Προφανώς την ίδια σκέψη έκανε και η μισή πόλη που βρέθηκε παρέα να αναζητά το κλισέ της εποχής, το αντίδοτο στην κρίση.

Και μάλιστα κοινό που δεν κατηγοριοποιείται. Από αριστερούς που συναντάς σε καταλήψεις της Κυψέλης και μιλούν για επαναδιεκδίκηση του δημόσιου χώρου μέχρι συνταξιούχους στρατιωτικούς που ήρθαν να ακούσουν το εγγόνι τους να διαγωνίζεται και να σχολιάζει την οικονομική κατάσταση της χώρας κάπως έτσι «γιατί ρε πατέρα δεν φορούσες προφυλακτικό και με έφερες σε αυτό τον κόσμο». Από μεταλάδες που κάθονται δίπλα σε μπουζουκόβιους και ξεσπούν μαζί σε υστερικά γέλια παρακολουθώντας τα δρώμενα. επί σκηνής, δηλαδή τους κωμικούς μονολόγους των εννιά παιδιών: Υστερική γκόμενα που έχει μανία με το γάμο, το άσπρο φόρεμα με την ουρά χιλιομέτρων και τις οικογενειακές φωτογραφίες με τις θείες από το χωριό. Πιτσιρικά που δεν μπορεί να ρίξει γκόμενα με την καμία να χαρακτηρίζεται «καληνυχτάκιας» και να σχολιάζει την μετά facebook εποχή του φλερτ. Τριαντάρη που χρησιμοποιεί τα λεωφορεία να σχολιάζει τους συνεπιβάτες και τις απεργίες. Μετανάστη να δέχεται το ρατσισμό συμφοιτητών του που ξεκινούν τις φραστικές επιθέσεις «εγώ δεν είμαι ρατσιστής αλλά να γυρίσεις πίσω στον τόπο σου αν δεν σου αρέσει η υπέροχη χώρα μας», φασιονίστα να περιγράφει την πρώτη μέρα εκπτώσεων στο Zara, τυπά να σχολιάζει πως κατάντησε αλκοολικός επηρεασμένος από τις διαφημίσεις ουίσκι και το πόσο κουλ φαίνονται οι άντρες πίνοντας μπροστά στο τζάκι παρέα με ένα κυνηγόσκυλο, κοπέλα που δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να τρώει σεξουαλικά δια(σ)τροφικές τροφές για να χάσει κιλά (ταχίνι, βρώμη).

Παρουσιαστής της βραδιάς είναι ο Γιώργος Χατζηπαύλου, πρωτεργάτης και στυλοβάτης του stand up στην αθηναϊκή σκηνή. «Καλά σκηνή δεν υπάρχει, εγώ δεν ξέρω άτομα που να μπορούν να ζουν από το stand up, αλλά υπάρχουν αρκετοί κωμικοί και πολύ ταλέντο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στην Ελλάδα δεν έχει ρεύμα το stand up, είναι ένα λαϊκό θέαμα με καταγωγή από τον ελληνικότατο επιθεωρησιακό μονόλογο, ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ ως υπεύθυνο για την μη ανάπτυξη του είδους είναι ο φόβος του κοινού ότι θα ξεφτιλιστεί. Δηλαδή θα τον σηκώσουν στην σκηνή και θα αρχίσουν να τον κοροϊδεύουν. Σκοπός της σημερινής βραδιάς είναι επιτέλους να μην βαφτίζουν κάθε διαδραστική παράσταση ή τα bar theatre ως stand up. Να οριοθετηθεί κάπως το είδος. Και μάλλον να γελάσετε».

Τροπαιούχος αποχώρησε ένα 19χρόνο παιδί που θυμίζει τον Γούντι Άλεν, έχει υπαρξιακά, είναι νευρικός, πανέξυπνος και ατακαδόρος. «Τι με έφερε εδώ; Έχω μια ανασφάλεια μάλλον. Θέλω να κάνω τον κόσμο να γελά για να επιβεβαιώνω τον εαυτό μου. Όλα ξεκίνησαν όταν είδα τον Bill Hicks σε μια συναυλία των Tool, πάντα ήμουν ο κλόουν της τάξης και σήμερα είπα να το δω πιο σοβαρά, αλλά με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν βλέπω να βγαίνει το μεροκάματο». Ο Αλέξανδρος Τιτκώβ, ένας φοιτητής της Θεολογίας κέρδισε το κοινό. Η Μαριλένα Καβάζη δούλευε στο Έψιλον, τώρα σπουδάζει υποκριτική, απόψε είναι η πρώτη φορά που βγαίνει στην σκηνή για να δουλέψει το καταπιεσμένο ταλέντο της στην κωμωδία., Ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος, ένας 28χρόνος μαθηματικός που το «πονάει το είδος» και τα τελευταία τρία χρόνια έχει κολλήσει με τα dvd των κλασσικών κωμικών. Ο Βασίλης Καραγιαννόπουλος είναι ιδιωτικός υπάλληλος, ο χαβαλετζής της παρέας που βρέθηκε τυχαία στον διαγωνισμό ψάχνοντας παραστάσεις stand up. Από θεατής έγινε πρωταγωνιστής. Η Χριστίνα Αππανά θέλει την εμπειρία της έκθεσης στο κοινό μιας και σπουδάζει υποκριτική. Ηθοποιός είναι και η Ιωάννα Τζώρα που θέλει να δοκιμάσει μια κωμική περσόνα με στόχο το γέλιο. Την καλύτερη απάντηση την πήρα από τον Γιάννη Τσεμπερίδη. «Ήρθα να διαπιστώσω αν όντως έχω χιούμορ ή απλά ευγενικούς φίλους».

Οι έμπειροι του χώρου, ο Λάμπρος Φισφής και η ομάδα του «Κάψτε το Σενάριο», ο Θωμάς Τσαλαπάτης, ο Δημήτρης Χριστοφορίδης και ο Κωνσταντίνος Ραβινιοτόπουλος και το συγρκότημα Κολεκτίβα μας «αποτελείωσαν». Ας σημειωθεί ότι για την διοργανώση που ευχόμαστε να γίνει θεσμός ευθύνονται διοργανώνεται το Πολύτροπο Τέχνης σε συνεργασία με το COMEDY LAB. Τα βραβεία απένειμαν η Μπέσσυ Μάλφα, η Καίτη Μανωλιδάκη, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, O Λάμπρος Φισφής, ο Τζώρτζης Ποφάντης.
Κλείσιμο

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά πρέπει να τα πάρουμε στα σοβαρά. Γελώντας μαζί τους.

Info: Οι νικητές του διαγωνισμού θα εμφανίζονται τις «Τρίτες με Γέλιο» στο Αγγέλων Βήμα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης