Οι ταινίες της εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Τα θερινά σινεμά ξεμυτίζουν, ενώ έχει ξεκινήσει για τα καλά το Ταινιόραμα του «Αστυ»: δύο καλοί λόγοι για νυχτερινές εξόδους... με σενάριο

Οι ταινίες της εβδομάδας
Το χρονικό μιας αθωότητας / Chronic
Του Μισέλ Φράνκο. Με τους Τιμ Ροθ, Σάρα Σάδερλαντ
Δραματική, 2015, Μεξικό/Γαλλία, 93’.

Βραβείο Σεναρίου στις περσινές Κάννες για το ταπεινό και σκληρό ταυτόχρονα «Χρονικό μιας αθωότητας». Ο Τιμ Ροθ, αποστομωτικά συγκλονιστικός, υποδύεται έναν αποκλειστικό νοσοκόμο που χειρίζεται ανίατες ή ειδικές περιπτώσεις ασθενών. Επαγγελματίας που συμπονά και ακούει τους ασθενείς του εκεί που οι συγγενείς τους αδυνατούν/αποφεύγουν να τους συμπαρασταθούν, ο χαρακτήρας του Ροθ φροντίζει να συμπαραστέκεται στωικά - χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν κουβαλά και ο ίδιος τους δικούς του πόνους. Η «υπομονή» είναι η λέξη-κλειδί εδώ: από την πλευρά του, ο Μισέλ Φράνκο («Μετά τη Λουτσία») παρατηρεί σχεδόν σαν μύγα στον τοίχο τη ζωή του πρωταγωνιστή του χωρίς να κλείνει βλέφαρο ή να ωραιοποιεί τις πιο βάναυσες στιγμές. Από την πλευρά μας, απαιτείται αρκετή υπομονή για να αντιμετωπιστεί κατάματα η αλήθεια της ταινίας. Αν, δε, το βίωμα στην οθόνη μεταφράζεται σε προσωπική εμπειρία, τότε η υπομονή τεστάρεται διπλά. Το τέλος σκάει ως το μοναδικό βιαστικό παράπτωμα.



Κλείσιμο

This is not a coup
Του Αρη Χατζηστεφάνου
Ντοκιμαντέρ, 2016, Ελλάδα, 80’.

 Ο Αρης Χατζηστεφάνου και η ομάδα του επιστρέφουν («Debtocracy», «Catastroika») με ένα ντοκιμαντέρ για την Ε.Ε., και συγκεκριμένα τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα. Είναι εξαρχής σαφής η θέση του Χατζηστεφάνου και παρουσιάζει στρωτά την καταγγελία του, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σημερινή κατάσταση είναι προϊόν συντονισμένου πραξικοπήματος. Τώρα, περί υποκειμενικότητας, επιλογών και παραλείψεων - κολοκυθόπιτα.




Βγες έξω και τρέξε / Free to run
Του Πιερ Μοράτ.
Ντοκιμαντέρ, 2016, Βέλγιο/Γαλλία/Ελβετία, 90’.

«Οσο θα μπορούμε να τρέχουμε στη φύση, όποτε το θελήσουμε, η ζωή θα είναι καλή». Καλοκουρδισμένο ντοκιμαντέρ αμερικανικής επιρροής για την άγνωστη ιστορία του τρεξίματος, από το παρεξηγημένο στα 60s jogging έως τη σταδιακή οικονομική εκμετάλλευση των μαραθωνίων, με πολύ ενδιαφέρουσα ανάπτυξη της φεμινιστικής πτυχής (όπως την καθόρισαν δρομείς όπως η Κάθριν Σουίτζερ), αλλά και του ταξικού χάσματος.




Ο άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο / The Man who Knew Infinity
Του Ματ Μπράουν.
Με τους Ντεβ Πατέλ, Τζέρεμι Αϊρονς, Τόμπι Τζόουνς
Δραματική, 2015, Μ. Βρετανία, 108’.

 Η ιστορία του Ινδού Σρινιβάσα Ραμανουτζάν, ενός παραγνωρισμένου αυτοδίδακτου μαθηματικού που έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σπάνιες ιδιοφυΐες στον τομέα του, έχει τις μικρές της γοητείες, ιδίως στις ερμηνείες των Τζέρεμι Αϊρονς και Τόμπι Τζόουνς στους ρόλους των Βρετανών μαθηματικών που βοήθησαν τον Ραμανουτζάν, αυτές όμως δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη γενικότερη κοινοτoπία.




Γράμμα από το παρελθόν / Remember
Του Ατόμ Εγκογιάν.
Με τους Κρίστοφερ Πλάμερ, Μάρτιν Λαντάου
Δραματική, 2015, Καναδάς/Γερμανία, 94’.

Τηλεοπτικής υφής ταινία για έναν ηλικιωμένο άντρα με άνοια (γερασμένος, αλλά εντυπωσιακός ο Κρίστοφερ Πλάμερ), ο οποίος πάει να βρει τον βασανιστή του από την εποχή του Αουσβιτς έχοντας ως οδηγό το γράμμα ενός φίλου του. Μια περιστασιακά πειστική ιστορία και ακόμη μια απογοητευτική ταινία στο (όχι τόσο μικρό πλέον) σερί απογοητευτικών ταινιών του Ατόμ Εγκογιάν.




Angry Birds
Των Κλέι Κέιτις, Φέργκαλ Ράιλι. Με τις φωνές των
Γιώργου Πυρπασόπουλου, Γιάννη Ζουγανέλη
Κινούμενα σχέδια, 2016, Φινλανδία/ΗΠΑ, 97’.

Οση πλάκα είχε το παιχνίδι της Rovio με τα σφεντονιάρικα πουλάκια, άλλη τόση... δεν έχει η ταινία που πάει να εξαργυρώσει τη φήμη του πρωτότυπου. Η ιστορία των περιθωριακών πουλιών που καλούνται να σώσουν την κοινότητά τους από τα σατανικά γουρουνάκια όχι απλώς δεν τσουλάει, αλλά σε σημεία γίνεται και αμήχανα παράξενη. Τα μοναδικά λεπτά που έχουν φάση είναι εκείνα στα οποία γίνεται το «πέσιμο» και το σπάσιμο, δηλαδή εκεί που είναι σαν να παίζεις το παιχνίδι.




Το μέσα φως
Του Σταύρου Ψυλλάκη
Ντοκιμαντέρ, 2015, Ελλάδα, 92’.

Ο 86χρονος Κρητικός Γιώργης Μαρκάκης, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του μουσείου «Λυχνοστάτης» στη Χερσόνησο της Κρήτης, αναδιπλώνει τις αναμνήσεις του.




33.333. Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη
Του Μένιου Καραγιάννη
Ντοκιμαντέρ, 2016, Ελλάδα, 90’.

Ντοκιμαντέρ που συνδέει τη μετάφραση της «Οδύσσειας» από τον Νίκο Καζαντζάκη με την ιστορία ενός Σουηδού 102 ετών, ο οποίος μαθαίνει ελληνικά για να μεταφράσει κι αυτός το ομηρικό έπος.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης