Βιβλίο - Soccer Woman: Ο αγώνας της γυναίκας για ισότητα με μέσο το ποδόσφαιρο

Βιβλίο - Soccer Woman: Ο αγώνας της γυναίκας για ισότητα με μέσο το ποδόσφαιρο

Δεκάδες ιστορίες γυναικών που ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο, τις οποίες κατέγραψε και ανέδειξε η Βρετανίδα συγγραφέας, Gemma Clarke

Soccer_Woman_Cover
Περιθωριοποίηση, ανισότητα, στέρηση ελευθεριών, κακοποίηση... Οι γυναίκες αγωνίστηκαν επί δεκαετίες προκειμένου να σταθούν ως ισότιμα μέλη στις δυτικές κοινωνίες, κατακτώντας το ένα «ύψωμα» μετά το άλλο, απέναντι σε ένα άκρως ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Ο αγώνας αυτός ήταν σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους τομείς, με όλα τα μέσα. Το Soccer Woman είναι ένα βιβλίο που αποτυπώνει τον αγώνα του γυναικείου φύλου για ισότητα και αναγνώριση. Με πρόσχημα το ποδόσφαιρο και «βαγόνια» της τις δεκάδες ιστορίες γυναικών που ενεργοποιήθηκαν στο «ανδρικό σπορ», η Βρετανίδα συγγραφέας Gemma Clarke αναδεικνύει το επαναστατικό και αγωνιστικό ταξίδι των γυναικών, οι οποίες κατάφεραν να ξεφύγουν από τα δεσμά τους.

Ακόμη και μόνο το θέμα του βιβλίου συνεπάγεται αντιδράσεις υπαγορευμένες από προκαταλήψεις. «Παίζουν οι γυναίκες μπάλα;» Όποιος και όποια δεν γνωρίζει την απάντηση, σίγουρα θα επωφεληθεί τα μάλα από το Soccer Woman. Και όποιος ή όποια γνωρίζει την απάντηση αλλά προτιμά να σαρκάζει, τότε διαβάζοντας το Soccer Woman θα ωφεληθεί ακόμη περισσότερο. Εν ολίγοις πρόκειται για ένα βιβλίο σπάνιο, το οποίο φωτίζει μια ολόκληρη «σκοτεινή ήπειρο», όπου κάποιες γυναίκες προσπαθούν να ξεπεράσουν τεράστιες δυσκολίες για να κατακτήσουν, όχι μόνο έπαθλα, αλλά και πλήρη δικαιώματα στη ζωή τους.

Στο Soccer Woman περιλαμβάνονται κάθε είδους προσωπικές ιστορίες, οι οποίες συντονίζονται με κοινό άξονα το ποδόσφαιρο και την θέληση για διάκριση, για επιτυχίες, για νίκες. Ο αναγνώστης όμως θα βρει και ιστορίες απίθανης επιμονής και σχεδόν υπεράνθρωπων κατακτήσεων. Γι' όλα αυτά το Soccer Woman είναι ένα βιβλίο που πιστοποιεί ότι, ναι, «οι γυναίκες παίζουν μπάλα». Για την ακρίβεια, παίζουν μεγάλη μπάλα -και καθένας/καθεμία που ενδιαφέρεται για σπουδαίες ανθρώπινες ιστορίες θα πρέπει να διαβάσει το Soccer Woman.

Soccer_Woman_01


Κλείσιμο
Παρατίθεται ενδεικτικά κομμάτι από την διήγηση για την περίπτωση της Αμερικανίδας ποδοσφαιρίστριας Τζόι Φόσετ. Με την προειδοποίηση ότι δεν είναι ούτε η πιο περίεργη ούτε η πιο ηρωική. Στο Soccer Woman υπάρχουν πολύ και πολλές άλλες συγκλονιστικές ιστορίες γυναικών που ξεπέρασαν τα όρια με μια μπάλα στα πόδια τους.

«Η κατάσταση ήταν περίπλοκη. Η Τζόι είχε γίνει μητέρα για πρώτη φορά και προσπαθούσε να προσαρμοστεί σε μια ζωή μοιρασμένη ανάμεσα σε ένα νεογέννητο και στο ποδόσφαιρο. 'Προέκυπταν διαρκώς καινούργια ζητήματα, τα οποία ποτέ δεν είχαν περάσει από το μυαλό μου'. Έως τότε, η συνύπαρξη της μητρότητας με τον αθλητισμό ήταν ένα ανεξερεύνητο μονοπάτι για εκείνη. Η Φόσετ είχε ενημερώσει τον προπονητή της ότι θα ξεκινούσε προσπάθειες με τον άνδρα της για να κάνει παιδί, και εκείνος απλώς της απάντησε 'ξέρω ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι για να σε μεταπείσω'. Και, αν δεν μπορείς να αποφύγεις μια κατάσταση, τη... συναντάς στο πούλμαν της ομάδας!
Η Τζόι -παρότι εκείνη την εποχή ήταν ασυνήθιστο και η ιατρική συμβουλή έκλινε προς απαγόρευση- προπονούνταν καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. 'Έκανα σπριντ και άλματα τον τρίτο μήνα, όταν είχα το καθιερωμένο ραντεβού στο γυναικολόγο. Μόλις του είπα τι έκανα, με κοίταξε έκπληκτος. 'Θεέ μου! Πρέπει να σταματήσεις άμεσα' είπε. Σιγά μην σταματούσε. Η Τζόι έριξε κάπως τον ρυθμό των προπονήσεων, αλλά με οδηγό της -σε μια εποχή που δεν υπήρχαν οι ιατρικές διαγνώσεις στο Google- ένα περιοδικό για αθλούμενες έγκυες, συνέχισε να κάνει τις προτεινόμενες ασκήσεις. Παράλληλα παρακολουθούσε τους καρδιακούς παλμούς της. Μόλις 8 εβδομάδες μετά τη γέννηση της Κέιτλιν, η Τζόι είχε επιστρέψει στο γήπεδο.

Όταν η Κέιτλιν ήταν 2 ετών, η Τζόι έπαιζε μπάλα και καθοδηγούσε την άμυνα της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996. Η δεύτερη κόρη της, η Κάρλι, γεννήθηκε έναν χρόνο αργότερα και η Τζόι επέστρεψε εγκαίρως για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1999. Ήταν τόσο ζωτικής σημασίας η παρουσία της στην ομάδα, που δεν έλειψε λεπτό από 5 μεγάλες διοργανώσεις -3 Παγκόσμια Κύπελλα (1995, 1999, 2003) και δύο Ολυμπιακούς αγώνες (1996, 2000). Η προσφορά της, ωστόσο, δεν αποτιμάται σε νούμερα, ούτε συμμετοχών ούτε (μη) κίτρινων καρτών. Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που άφησε η Τζόι με την παρουσία της, αλλά και με προσωπικές εκστρατείες ήταν η έμπρακτη στήριξη όσων παικτριών ήταν μητέρες. Οι κατακτήσεις που οφείλονται στο δικό της πείσμα έχουν διαχρονικό χαρακτήρα.
Μετά την αποχώρησή της από το ποδόσφαιρο ως παίκτρια, η Τζόι αφοσιώθηκε στην προπονητική. Εργάζεται ως βοηθός προπονητή στην Εθνική Κωφών των ΗΠΑ».


* Το βιβλίο Soccer Woman της Gemma Clarke κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις MVPublications.

Για περισσότερες πληροφορίες και ηλεκτρονική αγορά, επισκεφθείτε το www.mvpublications.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης