Σπάνιες μαρτυρίες περιηγητών του Βορρά για την Ελλάδα ζωντανεύουν σε μία ξεχωριστή έκθεση

Σπάνιες μαρτυρίες περιηγητών του Βορρά για την Ελλάδα ζωντανεύουν σε μία ξεχωριστή έκθεση

Ενώ παράλληλα «τρέχει» και η έκθεση «Σύντομες Επ-αναγνώσεις: Τα τεκμήρια του Νικόλαου Κάλας στη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών»

Full_house_at_the_Swedish_institute
«Μπορεί κανείς να λέει [...],ότι οι αρχαίοι Έλληνες είναι νεκροί, ότι η αρχαιότατη φυλή στο σύνολό της έχει εξαφανιστεί ή έχει αναμιχτεί με άλλες και ότι η τωρινή είναι εντελώς διαφορετική. Ωστόσο είναι βέβαιο και σαφές γι’ αυτούς που έχουν μείνει κάποιο χρονικό διάστημα ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και από την ιστορία γνωρίζουν τους αρχαίους, ότι πρόκειται για έναν και τον αυτό λαό, ότι έχουν τις ίδιες αρετές, τα ίδια ελαττώματα, τις ίδιες ιδιοτροπίες και τον ίδιο τρόπο ζωής καθώς επίσης και ότι έχουν ουσιαστικά την ίδια γλώσσα. Fredrika Bremer (Σουηδία) 1859» έγραφε η Fredrika Bremer στο βιβλίο της Η Ελλάδα και οι Έλληνες την εποχή του Όθωνα, διηγούμενη της αναμνήσεις της από την περιήγησή της στη χώρα μας.

Αυτήν κι άλλες καταγεγραμμένες αναμνήσεις και σπάνιες μαρτυρίες των περιηγητών του Βορρά για την χώρα μας είχαν την ευκαιρία να αναγνώσουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια περιηγητών από το Βορρά». Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στην Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα παρουσία εκπροσώπων των Πρεσβειών και των Ινστιτούτων των Βορείων Χωρών στην Αθήνα (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία), καθώς και εκπροσώπων του Τύπου.
Nordic_ambassadors_and_institute_directors
Από αριστερά: Πρέσβης Δανίας Klavs Holm, Πρέσβης Φινλανδίας Juha Pyykkö, Πρέσβης Σουηδίας Charlotte Sammelin, Πρέσβης Νορβηγίας Jörn Gjelstad, Διευθύντρια Σουηδικού Ινστιτούτου Jenny Wallensten, Διευθυντής Φινλανδικού Ινστιτούτου Björn Forsén και Διευθύντρια Νορβηγικού Ινστιτούτου Joruun Okland.


Παράλληλα εγκαινιάστηκε και η δεύτερη κεντρική έκθεση που πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο των Βόρειων Χωρών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται». Με τίτλο «Σύντομες Επ-αναγνώσεις: Τα τεκμήρια του Νικόλαου Κάλας στη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών», η έκθεση περιλαμβάνει ένα σημαντικό δείγμα από το πολύτιμο αρχείο του Νικόλαου και της Έλενας Κάλας καθώς και δύο έργα της εικαστικού Νίνας Παπακωνσταντίνου, καρπό της καλλιτεχνικής της ενασχόλησης με το αρχείο Κάλας.

«Η συνεργασία των Βόρειων Χωρών λαμβάνει χώρα σε διάφορες μορφές, σε όλα τα επίπεδα, κάθε ημέρα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος και περήφανος που οι Πρεσβείες των Βόρειων Χωρών, τα Ινστιτούτα στην Αθήνα καθώς και η Βιβλιοθήκη των Βόρειων Χωρών συμμετείχαν με το πρόγραμμα «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται» στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, τον οποίο και θα ηθελα να ευχαριστήσω για την αγαστή συνεργασία», δήλωσε από πλευράς του ο Πρέσβης της Φιλανδίας στην Ελλάδα, Juha Pyykkö.
Κλείσιμο
Nordic_Ambassadors_from_left__No_Swe_Fin_DK
Από αριστερά: Πρέσβης της Νορβηγίας Jörn Gjelstad, Σουηδίας Charlotte Sammelin, Φινλανδίας Juha Pyykkö και Δανίας Klavs Holm


Aπό πλευράς του ο Björn Forsén, διευθυντής του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών κατά την διάλεξη που ακολούθησε στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών με θέμα «Nordic Travellers to Greece. From the Vikings until Today» τόνισε ότι επαφές ανάμεσα στις Βόρειες Χώρες και την Ελλάδα υπήρχαν από την εποχή των Βίκινγκς και ότι οι ταξιδιώτες από τον Βορρά έζησαν την Ελλάδα σε διαφορετικές εποχές της ιστορίας της και την περιέγραψαν ο καθένας με τον τρόπο του στο ευρύτερο κοινό της πατρίδας τους, στον Βορρά.

Οι δύο κεντρικές εκθέσεις «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια περιηγητών από το Βορρά» και Σύντομες Επ-αναγνώσεις: Τα τεκμήρια του Νικόλαου Κάλας στη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών» θα διαρκέσουν ως την 31η Μαΐου 2019 και θα πλαισιωθούν από εργαστήρια, ομιλίες και παρουσίαση ανοικτής συλλογής με βιβλία για τους βόρειους ταξιδιώτες στην Ελλάδα.
M_R_rbye__Δανια__Μοναστηρακι_1835
Φωτογραφικό αρχείο της έκθεσης - Μοναστηράκι 1835
H_C__Andersen__Δανια__Καμηλα_και_στο_βαθος_σκαριφημα_του_Θησειου_1841
Φωτογραφικό αρχείο της έκθεσης - H.C. Andersen: Καμήλα και στο βάθος σκαρίφημα του Θησείου - 1841


Επόμενος «σταθμός» των δράσεων του προγράμματος «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται» την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 στις 19:00 στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, Τσάμη Καρατάσου 5, Μακρυγιάννη. Εκεί η Christine Amadou από το Πανεπιστήμιο του Όσλο θα μιλήσει για τον νορβηγό αρχαιολόγο πατέρα της βραβευμένης με Νόμπελ μυθιστοριογράφου Sigrid Undset, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το 1883 με υποτροφία του νορβηγικού κράτους. Στο βιβλίο του “Fra Akershus til Akropolis” (1893) αναφέρεται στις συζητήσεις του με τον Σλήμαν και τη σχέση του με τη μοντέρνα Ελλάδα, καθώς και τις εντυπώσεις του ίδιου, θετικές και αρνητικές, από τη χώρα. Η παρουσίαση με θέμα “Ingvald Undset, traveller and observer: A Νorwegian archaeologist visiting Greece and Schliemann in 1883” θα επικεντρωθεί στην αμφίσημη περιγραφή της Ελλάδας από τον Ούντσετ, στο πώς έβλεπε τον Σλήμαν και στη θέση του ως αρχαιολόγος.
Amadou_invitation_word



Ποιοι είναι οι «Nordics»;
Η πρώτη συνεργασία των Βορείων Χωρών (The Nordics - Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία) καταγράφεται το 1962 με τη Συνθήκη του Ελσίνκι. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχουν ιδρύσει δύο θεσμούς: Το Συμβούλιο των Βορείων Χωρών και το Υπουργικό Συμβούλιο των Βορείων Χωρών. Ο συνδετικός κρίκος των χωρών και των πολιτών τους είναι οι κοινές τους αξίες, όπως η γλώσσα, ο τρόπος ζωής, η ιστορία, η κοινωνική δομή και η δομή διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται σε συνεργασία και με τη στήριξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια σειρά εκδηλώσεων με συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως ο Δανός Michael Kats Krefeld, ο Νορβηγός Hans Olav Lahlum ή το αφιέρωμα στον Φινλανδό Mika Waltari, ο Σουηδός συγγραφέα Arne Dahl και η Ισλανδή Yrsa Sigurdardottir. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;», ενώ τον Νοέμβριο 2018 διοργανώθηκαν εργαστήρια για βιβλιοθηκονόμους και επαγγελματίες της πληροφόρησης, με τίτλο «Ο ρόλος και οι αξίες των δημόσιων βιβλιοθηκών: Το παράδειγμα των Βορείων Χωρών» σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Οι δυο εκθέσεις πραγματοποιούνται στη Βιβλιοθήκη Βορείων Χωρών, Καβαλλότι 7.

Ώρες λειτουργίας εκθέσεων: Δευτέρα-Πέμπτη 11:00-16:00, Παρασκευή: 16:00-19:00. Τις επίσημες αργίες, καθώς και τη Μ. Πέμπτη οι εκθέσεις θα παραμείνουν κλειστές.

Επιμέλεια έκθεσης «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια περιηγητών από το Βορρά»: Ντέλια Τζωρτζάκη, Μαρία Μαρτζούκου, Εύη Χαριτούδη. Συνεργάστηκαν: Birgit Olsen, Hans Lejdegård, Marie Mauzy

Επιμέλεια αρχειακού υλικού έκθεσης «Σύντομες Επ-αναγνώσεις: Τα τεκμήρια του Νικόλαου Κάλας στη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών»: Ειρήνη Μαρινάκη. Συνεργάστηκαν: Εύη Χαριτούδη, Ντέλια Τζωρτζάκη, Μαρία Μαρτζούκου




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης