«Περιφερειακό»: Ο Ουίλιαμ Γκίμπσον «ξαναχτυπά» με ένα νέο κυβερνοπάνκ αριστούργημα

«Περιφερειακό»: Ο Ουίλιαμ Γκίμπσον «ξαναχτυπά» με ένα νέο κυβερνοπάνκ αριστούργημα

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος

PERIPHERAL
Ο κορυφαίος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και για πολλούς «προφήτης» του Ίντερνετ Ουίλιαμ Γκίμπσον επιστρέφει με το «Περιφερειακό», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος, στην ατμόσφαιρα των κυβερνοπάνκ αριστουργημάτων του. Με την αφήγηση να κινείται ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς μελλοντικούς χρόνους, το «Περιφερειακό» συνδυάζει οξεία κοινωνική και πολιτική κριτική, καταιγιστικό ρυθμό και εκλεπτυσμένη φαντασία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Οι ιστορικές περίοδοι είναι βολικές αφαιρέσεις, ιδιαίτερα για κείνους που δεν τις βίωσαν ποτέ. Αποσπούμε την Ιστορία από την ολότητα στην οποία ανήκει, και το κάνουμε πέρα από την κατανόησή μας. Βάζουμε ταμπέλες στο αποτέλεσμα. Κατασκευάζουμε λαβές. Και μετά πιανόμαστε από αυτές…»

Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 2030. Η Φλιν Φίσερ και ο αδελφός της ο Μπάρτον ζουν σε μια απομακρυσμένη γωνιά του αμερικανικού Νότου, όπου κυριαρχούν η ανεργία και η παράνομη παρασκευή ναρκωτικών ουσιών.

Η Φλιν δουλεύει στο τοπικό κατάστημα τρισδιάστατων εκτυπώσεων. Ο Μπάρτον ζει με το επίδομα από την Υπηρεσία Βετεράνων λόγω νευρολογικών βλαβών που υπέστη όταν υπηρετούσε στην επίλεκτη Απτική Αναγνωριστική Μονάδα του Σώματος Πεζοναυτών, αλλά δουλεύει, κρυφά από τη Φλιν, στην ασφάλεια ενός διαδικτυακού παιχνιδιού, που εκτυλίσσεται σ’ έναν εικονικό κόσμο, μια παράξενη εκδοχή του Λονδίνου.

Ζητώντας από τη Φλιν να τον αντικαταστήσει, της αποκαλύπτει την αλήθεια, πληροφορώντας την ότι θα πρέπει απλώς να φυλάει την προβολή ενός κτιρίου και ν’ απωθεί πλάσματα που μοιάζουν με έντομα όταν θα πλησιάζουν. Αυτό, όμως, που θ’ αντικρίσει η Φλιν δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτό που της είχε περιγράψει ο Μπάρτον. Μπορεί να πρόκειται για παιχνίδι, αλλά μπορεί να πρόκειται και για εγκληματική δραστηριότητα δολοφόνων…

Κριτικές

Στο Περιφερειακό, όπως και στα πρώιμα, ριζοσπαστικά του έργα, ο Γκίμπσον πλάθει ένα απτό, ζωντανό μέλλον, που ο αναγνώστης μπορεί να το γευτεί, να το οσμιστεί και να το αισθανθεί, ένα μέλλον που το νιώθει αμέσως οικείο. Κι αυτό, γιατί ο Γκίμπσον είχε πάντοτε την απαράμιλλη ικανότητα να δημιουργεί μελλοντικούς κόσμους, στοιχειωμένους απ’ το παρελθόν».
Jason Sheehan, National Public Radio

«Είναι δύσκολο να παίζεις τον ρόλο του προφήτη· εξάλλου, αυτό δεν ήταν και ποτέ το πιο σημαντικό στοιχείο στο έργο του Γκίμπσον. Θα του ταίριαζε καλύτερα να τον χαρακτηρίζαμε “ερευνητή” της εποχής μας που αναδεικνύει το παράδοξο στην καθημερινότητά μας και τους τρόπους με τους οποίους, όπως λέει και ο ίδιος, “το μέλλον είναι εδώ, απλώς δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο”».
Ligaya Mishan, The New York Review of Books

Ο συγγραφέας
Κλείσιμο
Ο Ουίλιαμ Γκίμπσον γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1948. Μεγάλωσε στη Βιρτζίνια όπου, μετά το θάνατο του πατέρα του, ήρθε σε επαφή με το κίνημα των μπίτνικ και την επιστημονική φαντασία. Το 1968 μετακόμισε στον Καναδά, για να αποφύγει τη στράτευση, κατά την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Το πρώτο έργο του που εκδόθηκε ήταν το Fragments of a Hologram Rose (Θραύσματα ενός Ολογραφικού Ρόδου) το 1977.

Το 1986 εμφανίζεται η συλλογή διηγημάτων του Burning Chrome (Καίγοντας τη Χρωμία) που περιλαμβάνει το «Johny Mnemonic» (Ο Μνημονικός Τζόνι), που γυρίστηκε αργότερα σε ταινία με πρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς. Ωστόσο ο Γκίμπσον έγινε διάσημος με την τριλογία του Νευρομάντης (Neuromancer) (1984), Κόμης Μηδέν (Count Zero) (1986) και Στον Αστερισμό της Μόνα Λίζα (Mona Lisa Overdrive) (1988). To Νευρομάντης κέρδισε τα βραβεία Hugo, Nebula και Philip Dick και αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο για το κίνημα στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας που ονομάστηκε Κυβερνοπάνκ. Θεωρείται «προφήτης» του Ίντερνετ και του World Wide Web. Τα έργα του, όπως κι αυτά εκείνων που τον μιμήθηκαν, κινούνται σε ένα σκοτεινό κόσμο του μέλλοντος, όπου η αληθινή εξουσία βρίσκεται στα χέρια πανίσχυρων πολυεθνικών εταιρειών και το πολυτιμότερο αγαθό είναι οι πληροφορίες που κρύβουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους σε ένα τεράστιο εικονικό δίκτυο τον Κυβερνοχώρο. Κάποιοι τολμηροί τυχοδιώκτες συνδέουν τους εγκεφάλους τους με το δίκτυο και προσπαθούν να κλέψουν πληροφορίες μέσα σε έναν ψηφιακό κόσμο, ο οποίος όμως γι’ αυτούς αποτελεί χειροπιαστή πραγματικότητα και κρύβει θανάσιμους κινδύνους.

Το 1990 συνεργάστηκε με τον Μπρους Στέρλινγκ στη συγγραφή του The Difference Engine. Το 1993 κυκλοφόρησε το έργο του Εικονικό Φως (Virtual Light). Τη δεκαετία του ’90 o Γκίμπσον παρέδωσε μία νέα μυθιστορηματική τριλογία, την «Τριλογία της Γέφυρας». Το 1996 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ιντόρου (Idoru), το 1999 Οι παρέες του μέλλοντος (All Tomorrow’s Parties), τo 2003 το Αναγνώριση Προτύπων (Pattern Recognition), το 2007 το Spook Country και τέλος το 2014 το Περιφερειακό (Peripheral).
PERIPHERAL
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης