«Οι ωραίοι έχουν χρέη» και 44 ακόµα τραγούδια που καθρεφτίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα

11901

Οταν ο Παντελίδης, συναντά τον Παπακωνσταντίνου

Tι σχέση µπορεί να έχουν το «Ταξίδι της φάλαινας» των Στέρεο Νόβα, ο «Πεχλιβάνης» του Θανάση Παπακωνσταντίνου και το «∆εν ταιριάζετε σου λέω» του Παντελή Παντελίδη; Φαινοµενικά καµία − αλλά για ξανασκεφτείτε το!

Απαλλαγµένο από τους διαχωρισµούς ποιοτικού και ευτελούς, για όποιον ξέρει πού να κοιτάξει, το µοντέρνο ελληνικό τραγούδι κρατάει ψηλά και διαγώνια τον πιο ρεαλιστικό καθρέφτη µας. Στο «Οι ωραίοι έχουν χρέη» του Βύρωνα Κριτζά, σε εικονογράφηση Αχιλλέα Ραζή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, 45 σύντοµα κεφάλαια, αφιερωµένα σε ισάριθµα τραγούδια από το 1990 µέχρι το 2017, αναδεικνύουν αυτήν ακριβώς την ιδιότητα των στίχων και της µουσικής, µε χιούµορ, ποικίλες εµµονές, προσωπικά και συλλογικά βιώµατα, λοξή µατιά. Ένα παιδί µεγαλώνει παρατηρώντας τον κόσµο, µια χώρα καλείται να επαναπροσδιορίσει τις αξίες της και µια λαϊκή τέχνη επιβιώνει πανταχόθεν βαλλόµενη, φωτίζοντας την τρελή µας ζωή.

Ο Βύρωνας Κριτζάς γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1987. Από το 2008 εργάζεται ως δηµοσιογράφος και κειµενογράφος, ενώ τον ∆εκέµβρη του 2016 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το πρώτο του βιβλίο µε τίτλο Bob Dylan – 100 τραγούδια.
11901

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mouseia_main01

ΠΡΑΔΟ – Μαδρίτη
Η μεγαλειώδης συλλεκτική σειρά των πολυτελών τόμων με τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, που κυκλοφόρησε στην Ιταλία με την Corriere dela Serra και έγινε ανάρπαστη, συνεχίζεται στο ΘΕΜΑ.

vivliodfg1

Ενας άντρας αυτοεξορίζεται σε ένα μακρινό νησί μετά από έναν δύσκολο ερωτικό χωρισμό. Θα παλέψει ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος που συνιστούν τον έρωτα, μήπως λυτρωθεί από τον πόνο και τη σύγχυση