Πόθοι και πάθη στην παλιά Αθήνα

Πόθοι και πάθη στην παλιά Αθήνα

ένα βιβλίο για τα απαγορευμένα της «αμαρτωλής» Αθήνας από το 1834 έως το 1938


Πόθοι και πάθη στην παλιά Αθήνα
Ένας βέρος Αθηναίος, ο δημοσιογράφος Ζάχος Χατζηφωτίου έχει γράψει ότι η παλιά Αθήνα θυμίζει θεατρικό σκηνικό.

Αυτό που λίγοι σημερινοί κάτοικοι της πρωτεύουσας γνωρίζουν είναι ότι αυτή η γοητευτική πρόσοψη είχε και μια αθέατη όψη. Ανομολόγητη, κρυφή, προκλητική, μια Αθήνα που κανείς σήμερα δεν μπορεί να φανταστεί.

Στο βιβλίο «Πόθοι και πάθη στην παλιά Αθήνα 1834-1938» ο συγγραφέας Θωμάς Σιταράς ανέτρεξε στη περίοδο που ξεκινά από τα ρομαντικά χρόνια του Οθωνισμού, τη Μπελ Επόκ μέχρι τον Μεσοπόλεμο, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.

Πονηρή και ερωτική, άπιστη, παιχνιδιάρικη και απρόβλεπτη η ζωή των κατοίκων της φαίνεται να εμπνέεται και να γαντζώνεται από το πρότυπο τους, το Παρίσι, αλλά δεν έχει απολύτως να ζηλέψει σε κάτι τη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο ερευνητής και συγγραφέας ανακαλύπτει στα αρχεία της Βιβλιοθήκης της Βουλής και του δήμου Αθηναίων ένα ογκώδες υλικό, αρκετό για να γράψει όχι μόνο ένα αλλά, πολλά βιβλία.
Κλείσιμο

Τα χρονογραφήματα της εποχής που γράφονται από κορυφαίες πένες και οι διαφημίσεις στις εφημερίδες δείχνουν τον δρόμο στον Θωμά Σιταρά. Ερωτικές υποθέσεις, οικογενειακά δράματα, απιστίες και όργια γεμίζουν τις σελίδες των δικαστικών χρονικών και η πρωτεύουσα γίνεται θέατρο μιας πρωτοφανούς σεξουαλικής δραστηριότητας.

Η ιστοσελίδα του συγγραφέα www.paliaathina.com ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012. Είναι ένα ηλεκτρονικό «μουσείο» για την Παλιά Αθήνα και μέχρι σήμερα την έχουν επισκεφθεί 5.000 άτομα και έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο.

Η παρουσίασή του βιβλίου θα γίνει στο PUBLIC Συντάγματος την Τρίτη (19:00).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης