«Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας», ένα παιδικό βιβλίο για την προστασία των αρχαιολογικών μας θησαυρών

«Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας», ένα παιδικό βιβλίο για την προστασία των αρχαιολογικών μας θησαυρών

Μια περιπέτεια με “σαφείς παιδαγωγικούς στόχους” που, σύμφωνα με τη συγγραφέα της, δημοσιογράφο Άννα Στεργίου, “επιδιώκει μέσα σ΄έναν κόσμο, που όλα είναι ρευστά και δύσκολα, τα παιδιά να ταυτιστούν με τους ήρωες και τις αξίες τους”

margaritochora_vivlio
Η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη, η Ροδούλα κι η Χιονούλα, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ είναι από τους πλέον γνώριμους και δημοφιλείς ήρωες στον χώρο των παραμυθιών. Από την πλευρά των κινουμένων σχεδίων, λόγω και κόστους από τον Μίκυ Μάους και τη Ραπουνζέλ μέχρι τα Άβαταρ, τα Ελληνόπουλα ξέρουν πιο πολύ τους ξένους ήρωες, παρά τους ελληνικούς, με φωτεινές εξαιρέσεις τον Ηρακλή και τον Οδυσσέα.

Όμως, ένα νέο ελληνικό παραμύθι, επιχειρεί να συνδέσει την αρχαία Ελλάδα με τη σύγχρονη και να βάλει στο κάδρο την ελιά και τη μεσογειακή διατροφή. Κυρίως, όμως ν΄αναπτύξει την ενσυναίσθηση και την αξία της φιλίας και της συνεργασίας και να δώσει ώθηση κι αυτοπεποίθηση στα παιδιά, που το διαβάζουν.

Το παραμύθι γράφτηκε από την δημοσιογράφο – συγγραφέα Άννα Στεργίου και λέγεται «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Η κλοπή των λαγηνιών από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας» κι είναι η αρχή μίας παιδικής σειράς βιβλίων, που ξεκίνησαν οι εκδόσεις Κομνηνός.
Αννα_2
Αννα_4
Κλείσιμο


Ο Γιάννης, η Χριστίνα, ο Δημήτρης, ο Ιάσονας, ο Ορέστης, ο Πάρις είναι μία παρέα παιδιών, που ζουν στη Μαργαριτοχώρα και προσπαθούν να προστατέψουν τους ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς. Σ΄αυτό το ταξίδι τους δίνει δύναμη η Ιερή Ελιά της Θεάς Αθηνάς, ο μύστης του Ιερού Μαντείου της Δωδώνης, ο παππούς Αρχιμήδης, που είναι ο εφευρέτης, με κινητική αναπηρία αλλά και το μυαλό της ιστορίας. Με τα μαγικά τους χαρίσματα και με τη βοήθεια ενός αδέσποτου σκύλου του Τζέφρι κατορθώνουν να εξουδετερώσουν τους κακούς Νταν και Μπάρτον.

Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας, όπως εξηγεί η κ. Άννα Στεργίου, είναι πάνω απ΄ όλα μία παιδική περιπέτεια, η οποία όμως, έχει σαφείς παιδαγωγικούς στόχους. Επιδιώκει μέσα σ΄έναν κόσμο, που όλα είναι ρευστά και δύσκολα, τα παιδιά να ταυτιστούν με τους ήρωες και τις αξίες τους. Τα σπρώχνει να κατανοήσουν τα ταλέντα τους και να μάθουν να συνεργάζονται για να πετύχουν τους στόχους τους. Την ίδια στιγμή να διδαχτούν πράγματα μ΄έναν διασκεδαστικό τρόπο, ώστε να βελτιώσουν το γλωσσικό τους υπόβαθρο και τις γνώσεις τους.
Αννα3
αναγνωση_Ατρομητων_2


Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει παρουσιάσεις σε σχολεία και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και μικροί φίλοι ενθουσιάστηκαν με τη Χριστίνα, που έχει το χάρισμα του νερού και με τον Ορέστη, που έχει το μαγικό σπαθί. Τα παιδιά ζωγράφισαν τους ήρωες και ζήτησαν από την κυρία Στεργίου να συμπεριλάβει κι άλλα χαρίσματα και να τους οδηγήσει να ταξιδέψουν και σ΄ άλλες πόλεις. Τα μεγαλύτερα παιδιά ταυτίστηκαν με τον ήρωα Γιάννη, που έχει το χάρισμα του Χρόνου, ώστε να μπορούν ν΄αλλάζουν ό, τι λάθος έχει συμβεί στο παρελθόν ώστε να παρεμβαίνουν και να το διορθώνουν!
αναγνωση_Ατρομητων_2
13ο_σχολειο_ζωγραφιες_0
paidia_to_spitaki_mou_-_Αντιγραφη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης