Η Coca-Cola ταυτίζεται διαχρονικά με τα Χριστούγεννα και τις εορτές του νέου έτους και το κάνει πάντοτε μοναδικά. Φέτος το κάνει ακόμη καλύτερα, πραγματοποιώντας με το κατακόκκινο φορτηγό το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο tour που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και μας προσκαλεί να φέρουμε τη μαγεία... στο χωριό μας!
Το νέο ίδρυμα του Δημήτρη Δασκαλόπουλου είναι γεγονός
Ονομάζεται ΝΕΟΝ και αποτελεί τον νέο οργανισμό προώθησης σύγχρονου πολιτισμού, έργο του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Ονομάζεται ΝΕΟΝ και αποτελεί τον νέο οργανισμό προώθησης σύγχρονου πολιτισμού, έργο του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Ο συλλέκτης και επιχειρηματίας εγκαινίασε την Τρίτη 3 Ιουνίου τις δραστηριότητες του ΝΕΟΝ, με την παρουσίαση της έκθεσης Heart of Darkness, με τους καλλιτέχνες Kendell Geers και Μάρω Μιχαλακάκου, που λαμβάνει χώρα κάτω από την ομπρέλα του Φεστιβάλ Αθηνών, στο κτίριο «Πειραιώς 260». Την Τετάρτη 19 Ιουνίου, ξεκινά και η πρώτη συζήτηση του κύκλου «ΝΕΟΝ - Αφηγήσεις» με τον Kendell Geers με συνομιλητές τον ιστορικό τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά και την καλλιτέχνιδα Μάρω Μιχαλακάκου. Και τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουν ξεναγήσεις με την καλλιτέχνιδα Μάρω Μιχαλάκακου. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα Αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία
Η εγκατάσταση “Akropolis Now” του Kendell
Geers, αποτελείται από συρματόπλεγμα και
μεταλλικά στοιχεία που συνθέτουν ένα
αγκαθωτό πλέγμα, και είναι εμπνευσμένη
από πολλαπλές πηγές. Η αρχική σπίθα
έμπνευσης ανάγεται σε ένα ταξίδι του
καλλιτέχνη στην Ελλάδα και την επίσκεψη
του στην Ακρόπολη. Το αρχαίο ελληνικό
ιδεώδες του Κάλλους που διαπνέει την
τέχνη του μετέπειτα Δυτικού πολιτισμού,
έρχεται σε αντίθεση με την σκληρότητα
και βιαιότητα του υλικού, που χρησιμοποιήθηκε
από το καθεστώς του Apartheid στη Νότια
Αφρική, γενέτειρα του Geers. Το έργο εκφράζει
τον ίδιο τον καλλιτέχνη: τις εσωτερικές
συγκρούσεις και αντικροούμενες
αναζητήσεις ενός λευκού Αφρικανού.
Ο
τίτλος του έργου είναι μια ευθεία αναφορά
στην ταινία του Francis Ford Coppola, Apocalypse Now,
που όπως και το έργο του Geers, αντλούν από
το περίφημο βιβλίο Heart of Darkness του Joseph
Conrad, το οποίο περιγράφει αντίστοιχα ένα
επικό ταξίδι στην καρδιά της ζούγκλας.
Και τα τρία δημιουργήματα συνιστούν
ένα ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης
στην καρδιά του σκότους της ανθρώπινης
ψυχής.
Τα πλάνα του ΝΕΟΝ δεν έχουν ανακοινωθεί
επίσημα ακόμα, όμως από ότι φαίνεται ο
Δημήτρης Δασκαλόπουλος μέσα από το
ΝΕΟΝ, θα στηρίξει απόλυτα το ΕΜΣΤ και
την αναγέννηση του μέσα στο νέο του
κτίριο, ενδυναμώνοντας το με νέο πρόγραμμα
και με δανεισμό έργων -έργων της συλλογής του, που είναι αδιαμφησβήτητα μια από
τις πιο σημαντικές συλλογές σύγχρονης
τέχνης στον κόσμο.
Το πρόγραμμα “Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο” που κατατέθηκε από το ΝΕΟΝ για έγκριση από τους αρμόδιους φορείς, αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ της τέχνης και του χώρου, αξιοποιώντας την αρχιτεκτονική τοπίων. Το πρόγραμμα προτείνει την θεσμοθέτηση θεματικής έκθεσης διεθνούς εμβέλειας, ανά διετία και με δίμηνη ή τρίμηνη διάρκεια, με έργα σύγχρονης τέχνης στον Εθνικό Κήπο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί αυξημένο ενδιαφέρον για επίσκεψη στον κήπο για τους πολίτες της Αθήνας, καθώς και να προστεθεί στο ημερολόγιο της πόλης ένα γεγονός που μπορεί να τονώνει την ελκυστικότητα της Αθήνας ως προορισμού για τους διεθνείς επισκέπτες.
Η πρόταση αυτή συνοδεύεται από κηποτεχνική μελέτη, η οποία προβλέπει αναφύτευση και καλλωπισμό σε οκτώ κύρια σημεία του Κήπου, με στόχο την ανανέωση του , διατηρώντας παράλληλα το χαρακτήρα και την ιστορικότητα του. Την επιμελητική πρόταση έχει αναλάβει ο επιμελητής τέχνης Douglas Fogle. Την κηποτεχνική μελέτη πραγματοποίησε το γραφείο του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα τοπίων Louis Benech σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Doxiadis+.
Ο θεσμός της έκθεσης και η υλοποίηση της κηποτεχνικής μελέτης χρηματοδοτούνται εξ’ολοκλήρου από το ΝΕΟΝ.
Πρόκειται για ένα πάρα πολύ ελπιδοφόρο εγχείρημα, που θα βοηθήσει πάρα πολύ τον κόσμο της τέχνης στην Αθήνα και την Ελλάδα γενικότερα και που θα φέρει ακόμα περισσότερο κοντά το διεθνές εικαστικό στερέωμα στην πλατφόρμα της Αθηναϊκής εικαστικής σκηνής. Και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για έναν οργανισμό, εκτός από την ανάδειξη της αρχαίας μας κληρονομιάς για την οποία σαν χώρα είμαστε πιο γνωστη, να αναδδέιξει και την πλούσια σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της χώρας.
Το ΝΕΟΝ που ξεκίνησε πολύ σεμνά και απλά την ανακοίνωση της λειτουργίας του, συστήνεται μέσα από ένα βίντεο όπου εκτός από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο που περιγράφει με έναν γοητευτικό, σχεδόν εφηβικό, ενθουσιασμό το νέο του εγχείρημα, εξηγούν τον λόγο ύπαρξης του πάρα πολύ σημαντικοί άνθρωποι των τεχνών διεθνώς, όπως οι Ιβόνα Μπλάζγουικ, διευθύντρια του Μουσείου Whitechapel στην Μ.Βρετανία, ο Ρίτσαρντ Άρμστρονγκ, διευθυντής του Μουσείου Guggenheim στη Νέα Υόρκη (Η.Π.Α.), ο Λουί Μπενέ Αρχιτέκτων Τοπίων, ο Ακίμ Μπόρχαρτ-Χιούμ, διευθυντής προγράμματος του Μουσείου ΤΑΤΕ στο Λονδίνο, ο σημαίνων καλλιτέχνης Thomas Hirschhorn και άλλοι..
Δείτε το βίντεο στον ιστότοπο του ΝΕΟΝ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr