Οι Κάννες αφήνουν τους σταρ και φροντίζουν τους άστεγους

Οι Κάννες αφήνουν τους σταρ και φροντίζουν τους άστεγους

Το κτίριο όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ των Καννών έχει μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας αστέγων

Καννες_αστεγοι_1_2

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, οι Κάννες ετοιμάζονταν πυρετωδώς για τη διεξαγωγή του πιο λαμπερού θεσμού της, του διεθνούς ακτινοβολίας Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Φέτος ωστόσο, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Στο εντυπωσιακό κτίριο του Παλέ ντε Φεστιβάλ, όπου επρόκειτο να φιλοξενηθεί η φετινή διοργάνωση, από τις 12 έως τις 13 Μαΐου, πριν αναβληθεί για τα τέλη Ιουνίου, δεν στρώνονται τα κόκκινα χαλιά ούτε φτιάχνονται εντυπωσιακά σκηνικά. Αντιθέτως κάποιοι από τους χώρους του που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, λάμψη, χαμόγελα και εντυπωσιακές εμφανίσεις, έχουν μετατραπεί σε προσωρινή στέγη για τους άστεγους προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί, που απαγορεύεται πλέον να κυκλοφορούν στους δρόμους, να έχουν κάπου να μείνουν.

Cannes film festival 2019 - Red Carpet

Την τελευταία εβδομάδα, μετά το διάγγελμα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, με το οποίο καλούσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση του κορωνοϊού που σαρώνει τη χώρα, χιλιάδες είναι οι άστεγοι που δεν είχαν πού την κεφαλήν κλίναι. Γι΄ αυτούς τους ανθρώπους οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι στοές, τα πάρκα τα παγκάκια είναι το «σπίτι» τους, ένα σπίτι από το οποίο είναι πλέον αποκλεισμένοι…Οπότε δεν υπάρχουν επιλογές γι’ αυτούς και η ζωή τους εξαρτάται αποκλειστικά από τα μέτρα που θα πάρουν οι επίσημοι φορείς.

Ευτυχώς οι δημοτικές αρχές των Καννών προέβλεψαν γι’ αυτούς. Περνώντας κανείς έξω από το Παλαί ντε Φεστιβάλ βλέπει εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι φορούν προστατευτικές μάσκες και γάντια, να υποδέχονται τους άστεγους κι αφού πρώτα πάρουν την θερμοκρασία τους και τους κάνουν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους, τούς επιτρέπουν την είσοδο.

αστεγος_σκυλος
Στο Παλαί ντε Φεστιβάλ των Καννών έχει προβλεθεί ειδικός χώρος και για τα ζώα των αστέγων

Έπειτα τους οδηγούν στο εσωτερικό του κτηρίου, στους χώρους που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για την φιλοξενία τους την δύσκολη αυτή περίοδο. Εκεί έχουν τοποθετηθεί δεκάδες πτυσσόμενα κρεβάτια, σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων, με καθαρά κλινοσκεπάσματα και από μία καρέκλα δίπλα στο καθένα ώστε οι ταλαιπωρημένοι φιλοξενούμενοι να μπορούν να τοποθετούν τα λιγοστά πράγματά τους. Υπάρχει επίσης ξεχωριστή αίθουσα φαγητού, μπάνια, αλλά και χώρος με τηλεοράσεις και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκαλεί πως έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος για σκυλιά καθώς είναι γνωστό πως πολλοί άστεγοι δεν αποχωρίζονται ποτέ την συντροφιά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα, κάθε βράδυ φιλοξενούνται στους χώρους αυτούς από 50 έως 70 άτομα. Υπάρχει επιτήρηση σε 24ωρη βάση και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο να διατηρούνται οι χώροι καθαροί και να τηρούνται οι τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής.

Μπορεί λοιπόν την φετινή άνοιξη να μην υπάρξουν σταρς και φλας και χολιγουντιανή λάμψη στις Κάννες, ανθεί όμως η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά…Και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό ειδικά στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

«Ειδήσεις σήμερα:»

 
«Μένουμε Σπίτι» και σερφάρουμε στα κύματα του Πολιτισμού

Κορωνοϊός: Πρόωρη άρση των μέτρων μπορεί να πυροδοτήσει νέο κύμα του ιού, προειδοποιούν οι επιστήμονες

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης