Enigma: Η μεγάλη Αναδρομική του Κώστα Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη

Enigma: Η μεγάλη Αναδρομική του Κώστα Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη

Ο Κώστας Γεωργίου είναι από τους εικαστικούς που δεν φοβήθηκαν ούτε την αγορά, ούτε τα όρια.

enigma01
Παίζοντας πάντα με την αντίστροφη λογική της παραστατικότητας και της μεταμόρφωσης, αποδομώντας την υψιπέτεια του μύθου καθιστώντας τον μύθο ρεαλιστική προϋπόθεση και τον ακραίο ρεαλισμό μυθικό υπόστρωμα, (υπερ)τονίζοντας τις συνθήκες του χρώματος όπου, όπως συμβαίνει στα θρησκευτικά έργα, το μπλε είναι αμιγώς μπλε και το κόκκινο εκείνο της πορφύρας, κατάφερε με την τέχνη του αντίστοιχα να ανακατέψει όρια και βεβαιότητες.
enigma02

Αν λοιπόν η αμφισβήτηση είναι το βασικό συστατικό της τέχνης, ο Γεωργίου την εμπλούτισε και την προχώρησε ακόμα περισσότερο προσθέτοντας και το δημιουργικό στοιχείο του αινίγματος. Αίνιγμα/Enigma είναι, άλλωστε, και ο τίτλος της αναδρομικής στο Τελλόγλειο Ίδρυμα με παλιά και σύγχρονη δουλειά του. Στην έκθεση «πρωταγωνιστούν» έργα μεγάλων διαστάσεων που αποτελούν έρευνα των τελευταίων χρόνων καθώς και γλυπτά που τόση συζήτηση προκάλεσαν στα διάφορα μέρη με τα οποία συνομίλησαν-που τελικά είναι και το μεγάλο στοίχημα της τέχνης.
enigma03
Κλείσιμο

Ανάμεσα στα γλυπτά διακρίνει κανείς και τις περίφημες εγκαταστάσεις με τους γνωστούς κόκκινους ακροβάτες - χορευτές μνημειακών διαστάσεων, εγκατεστημένους σε δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ευρώπη, την Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου-είναι γνωστό ότι η τέχνη του έχει ταξιδέψει μέχρι την Κίνα!-και που αποτελούν το σήμα κατατεθέν του. Η επιστροφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γεωργίου τη Θεσσαλονίκη σίγουρα δίνει το μεγάλο στίγμα της tour de force καθώς η αναδρομική αναδεικνύει τόσο την επική όσο και τη παιγνιώδη διάσταση της τέχνης του.

Συνολικά η έκθεση περιλαμβάνει 100 περίπου ζωγραφικά έργα και 30 γλυπτά και διεξάγεται στους εσωτερικούς χώρους του μουσείου αλλά και στον αύλειο χώρο όπου δεσπόζουν τα περίφημα γλυπτά του. Ειδικά το γλυπτό «Praxis», ύψους 4 μέτρων, συνιστά δωρεά στο Τελλόγλειο Ιδρυμα και θα κοσμεί μονίμως τον αύλειο χώρο του χώρο του. Επίσης στην έκθεση θα δούμε για πρώτη φορά τις “9 Μούσες” του, δηλαδή τη γλυπτική εγκατάσταση που εμπνέεται από τις εννιά μούσες της Αρχαίας Μυθολογίας καθώς και την εγκατάσταση “Pombi A”.
enigma04

Ωστόσο παρότι η τέχνη του Γεωργίου δεν φοβάται το υπερβατικό δίνοντας στοίχημα με ο,τι μας ξεπερνά-τραγικό, παιγνιώδες, αποτρόπαιο και ονειρικό-διαθέτοντας μια πρωτόγνωρη δύναμη που αναφαίνεται μέσα από τα γλυπτά αλλά και τους πίνακες του, δεν απαντά, σε καμία περίπτωση, με βεβαιότητες, ούτε αποκαλύπτει την τέχνη από την υπεροπτική θέση του δημιουργού. Για τον ίδιο, όπως τονίζει και στο κείμενο που συνοδεύει τον κατάλογο της έκθεσης στο Τελλόγλειο “Ο δημιουργός υπάρχει σε ένα περιβάλλον στο οποίο η γη τρίζει κάτω από τα πόδια του. Το άγχος και η αγωνία είναι οι μόνιμοι συνοδοί του. Η δημιουργία είναι μια οδυνηρή πράξη που τις περισσότερες φορές ροκανίζει σαν σαράκι τα τοιχώματά της ισορροπίας του καλλιτέχνη”.


info: Enigma, Αναδρομική Έκθεση με έργα του Κώστα Γεωργίου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ, Έως τις 9 Ιουνίου 2019
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης