«Στιγμές» της Ελένης Βιτάλη και του Παναγιώτη Μάργαρη στον «Παρνασσό»

«Στιγμές» της Ελένης Βιτάλη και του Παναγιώτη Μάργαρη στον «Παρνασσό»

Μια μαγική μουσική συνύπαρξη για πρώτη φορά στην Αθήνα απόψε στις 21:00 

kithra
Η Ελένη Βιτάλη, μια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες των τελευταίων δεκαετιών, θα συναντηθεί επί σκηνής με τον διεθνούς φήμης κλασικό κιθαρίστα και συνθέτη Παναγιώτη Μάργαρη σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ για φωνή και κλασική κιθάρα που θα παρουσιάσουν στον Φιλολογικό Σύλλογο  “Παρνασσός» οι δύο κορυφαίοι καλλιτέχνες.

VITALI_MARGARIS_FINAL__1_
 Οι δύο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν κομμάτια από την πλούσια δισκογραφία τους, καθώς και τραγούδια που αγαπούν. Ένα μυσταγωγικό μουσικό ταξίδι αισθήσεων.
Ελένη Βιτάλη και Παναγιώτης Μάργαρης – “Στιγμές”. Ένα σπάνιο ρεσιτάλ για δύο το οποίο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα και κανείς δεν πρέπει να χάσει… 

INFO
Τιμές εισιτηρίων χωρίς αρίθμηση:
Α Ζώνη- σειρές 1-3: 25€
Πλατεία σειρές 4 έως τέλος: 20€ (12€ Ανέργων, Φοιτητικό, ΑμεΑ)
Εξώστης: 15€ (12€ Ανέργων, Φοιτητικό, ΑμεΑ)

0959_ELENI_VITALI_24122017
Κλείσιμο


Who is Who

* Η Ελένη Βιτάλη γεννήθηκε μέσα σε μουσική οικογένεια και μεγάλωσε ταξιδεύοντας από παιδί σε όλη την επικράτεια. Ο πατέρας της Τάκης (Δημήτρης) Λαβίδας έπαιζε σαντούρι και η μητέρα της Λούση (Χαρίκλεια) Καραγεωργίου ήταν τραγουδίστρια σε πανηγύρια. Έτσι, από μικρή μπαίνει και η ίδια στο χώρο των πανηγυριών, παρέα με τσιγγάνους μουσικούς και δημοτικούς οργανοπαίκτες. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 το μπουζούκι είχε αρχίσει να διαδέχεται το σαντούρι.

Συνέπεια αυτών είναι η πολυσχιδής μουσική προσωπικότητα που είχε όταν αποφάσισε να λάβει μέρος στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης (με το τραγούδι Χωρίς δεκάρα) και να μπει στο χώρο της δισκογραφίας. Κάνει την πρώτη δισκογραφική της εμφάνιση το 1973, στο πλευρό της Σωτηρίας Μπέλλου («Δεν περισσεύει υπομονή» Α. Κουνάδη-Β. Γκούφα), και με το «Αϊ γαρούφαλό μου» ως καθοριστικό στοιχείο στην ταυτότητά της (και την παράλληλη συμμετοχή στο Φεστιβάλ με τον «Μανωλιό») γίνεται αμέσως γνωστή. Με το ξεκίνημά της, η Βιτάλη φανερώνει το βασικό χαρακτηριστικό, που θα καθορίσει, εξ αρχής, την πορεία της: την συνύπαρξη εντός της, δύο κόσμων, συμπληρωματικών αλλά και συχνά αντιφατικών. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη έκταση και η χροιά της φωνής της.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, δραστηριοποιείται στο λαϊκό τραγούδι συνεργαζόμενη με τους καλύτερους του είδους (Χρήστος Νικολόπουλος, Τ. Σούκας κ.ά.). Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δουλειές έντεχνων συνθετών (Μίκης Θεοδωράκης, Σταμάτης Σπανουδάκης, Νότης Μαυρουδής, Σπύρος Σαμοΐλης, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Ανδρέου, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώργος Σταυριανός, Νίκος Πορτοκάλογλου κ.ά.) και ηχογραφεί επανεκτελέσεις ρεμπέτικων, παλιών λαϊκών και δημοτικών.

Το 1989 ηχογραφεί το «Απέναντι Μπαλκόνι» και το 1993 το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» σε δικούς της στίχους και μουσική μπαίνοντας σε μια περίοδο ωριμότητας, που εν έτει 2000 με το άλμπουμ «Προσκήνιο» ανακεφαλαιώνεται.

Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ από τα πρώτα χρόνια της πορείας της κάνει συναυλίες στο εξωτερικό τραγουδώντας για τον απόδημο ελληνισμό. Το 1975 παντρεύτηκε το μουσικό Βαγγέλη Ξύδη και το 1976 γέννησε τον γιο τους Νίκο Ξύδη, γνωστό τραγουδοποιό και παραγωγό της ελληνικής μουσικής και δισκογραφίας.

Το τραγούδι της με τίτλο "Κλαίει μια καρδιά" ντύνει τους τίτλους αρχής της σειράς Δίδυμα Φεγγάρια του ANT1.

skhnh



Ο Παναγιώτης Μάργαρης είναι Έλληνας κιθαρίστας και συνθέτης. Γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1971 στην Αθήνα και σπούδασε κλασική κιθάρα και ανώτατα θεωρητικά. Τον Ιούνιο του 2000 του απονεμήθηκε το δίπλωμα κλασικής κιθάρας με άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο εξαιρετικής επίδοσης. Ξεκίνησε να εμφανίζεται σε συναυλίες το 1990 και από τότε έως και σήμερα έχει πραγματοποιήσει περίπου 1700 εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αφρική.

Έχει ηχογραφήσει 15 προσωπικά άλμπουμ, τα περισσότερα εκ των οποίων έφτασαν στο top10 των επίσημων Ελληνικών charts της IFPI. Οι συνολικές πωλήσεις της δισκογραφίας του έχουν ξεπεράσει το 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Ειδικά το album που ηχογράφησε το 2012 με τίτλο "Rock Of My Soul", θεωρείται πρωτοποριακό και καινοτομικό, μιας και ένωσε μέσω των διασκευών του την κλασική κιθάρα με την Rock μουσική. Το 2005 και 2006 του απονεμήθηκαν τα μουσικά βραβεία Αρίων (Καλύτερο ορχηστρικό άλμπουμ της Ελλάδας) για τα cd "Cafe de l' art - Cinema" και "Cafe de l' art - Τσιτσάνης - Βαμβακάρης" αντίστοιχα.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως: Μίκης Θεοδωράκης, Al Di Meola, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σταμάτης Κραουνάκης, Ελένη Βιτάλη, Χρήστος Λεοντής, Μάριος Φραγκούλης, Μιχάλης Χατζηγιάννης κ.α.

Με αφορμή τη δισκογραφική δουλειά "Ο Παναγιώτης Μάργαρης ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη", ο σημαντικότερος συνθέτης της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας Μίκης Θεοδωράκης έγραψε για τον Παναγιώτη Μάργαρη: "Αγαπητέ μου Παναγιώτη, άκουσα την τελική μορφή της δουλειάς σου και σπεύδω να σ’ ευχαριστήσω και να σε συγχαρώ. Σεβάστηκες απόλυτα το έργο μου και προχώρησες με φαντασία και ευρηματικότητα, αναδεικνύοντας την κιθάρα σε κορυφαίο όργανο μουσικής έκφρασης, εκμεταλλευόμενος όλα τα πλούσια στοιχεία της που αναδείξανε όλες τις πτυχές της μουσικής μου. Σε χαιρετώ με αγάπη, Μίκης Θεοδωράκης"

Ο Παναγιώτης Μάργαρης διδάσκει κλασική κιθάρα στην Αθήνα. Από την τάξη του, έχουν αποφοιτήσει πολλοί αξιόλογοι κιθαριστές.

Τον Ιούλιο του 2017 βραβεύτηκε από την UNESCO για την προσφορά του στον πολιτισμό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης