Αφιέρωμα στην πρωτοπόρο καλλιτέχνιδα, γυναίκα σύμβολο Μαρία Κασσαβέτη- Ζαμπάκου

Αφιέρωμα στην πρωτοπόρο καλλιτέχνιδα, γυναίκα σύμβολο Μαρία Κασσαβέτη- Ζαμπάκου

Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση της Πέμπτης 7 Μαρτίου που οργάνωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ –Περιφέρειας Θεσσαλίας και πραγματοποιήθηκε ενώπιον πλήθους κόσμου στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου

Μιραντα_με_πανελ
Η εκδήλωση περιλάμβανε την παρουσίαση του εξαιρετικού λευκώματος-βιβλίου με τίτλο «Μαρία Κασσαβέτη-Ζαμπάκου, ένα εκθαμβωτικό φθινόπωρο» (εκδόσεις «Μέλισσα»). Η έρευνα και η συγγραφή του βιβλίου για τη Μαρία Κασσαβέτη-Ζαμπάκου ανήκει στη Μιράντα Σοφιανού-Παρασκευά, ενώ την εικαστική επιμέλειά του υπογράφει η Φωτεινή Στεφανίδη.


Το Λ.Ε.Β., όπως τόνισε, προλογίζοντας η πρόεδρος Μ. Σπανού «τιμά σήμερα μια γυναίκα που μας έρχεται από το μακρινό παρελθόν, μια γυναίκα σύμβολο για την τέχνη του 19ου αιώνα, μια εκρηκτική καλλονή που συντάραξε την Αγγλία, μια σπάνια καλλιτέχνης και μια ένθερμη Ελληνίδα, προερχόμενη από τη Ζαγορά από την πλευρά του πατέρα της, του Δημητρίου Κασσαβέτη (γόνος της επιφανούς πηλιορείτικης οικογένειας των ευεργετών)… Μια γυναίκα πρωτοπόρο, που ώθησε το γυναικείο ζήτημα μπροστά από την εποχή της, μέσα από τον κόσμο της τέχνης, ανοίγοντας έναν αδιανόητο δρόμο, αν αναλογιστούμε τους αυστηρούς κανόνες εκείνης της μακρινής εποχής». Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κ. Κίτσιος αναφέρθηκε στην Ημέρα της Γυναίκας, τις κατακτήσεις και τα ζητήματα, τονίζοντας ότι ο φορέας που εκπροσωπεί ενισχύει την πολιτιστική δράση των φορέων της περιοχής, όπως την περίπτωση του Λυκείου. Την ιδιαιτερότητα του συλλεκτικού αυτού βιβλίου τόνισε η εκδότρια του Οίκου «Μέλισσα» κ. Άννυ Ραγιά ευχαριστώντας τους συντελεστές της εκδήλωσης.



Το βιβλίο παρουσίασαν με τη σειρά τους οι Θοδωρής Κοντάρας, Φιλόλογος, ερευνητής, Ντίνα Αδαμοπούλου, Αρχειονόμος-Ιστορικός, Διευθύντρια του Αρχείου-Μουσείου Ύδρας και Δρ. Αριστείδης Γ. Διαμαντής, Γιατρός, ιστορικός της Ιατρικής- συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνισε η Μάγδα Κουμπαρέλου, Ιστορικός Τέχνης. Ο Θ. Κοντάρας παρουσίασε το ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο της εποχής από τα τέλη του 18ου έως τα τέλη του 19ου αιώνα, όπου οι Έλληνες της Πόλης μεγαλούργησαν σε όλα τα επίπεδα, εστιάζοντας στη διαδρομή της πολύκλαδης οικογένειας Ιωνίδη που, μετά την Επανάσταση του 1821, μέλη της βρέθηκαν στην Αγγλία, σημειώνοντας σπουδαία εμπορική και καλλιτεχνική δράση. Κοντολογίς, το περιβάλλον όπου γεννήθηκε η Μαρία Κασσαβέτη και πήρε τα πρώτα σκιρτήματα της τέχνης. Από την πλευρά της η Ντ. Αδαμοπούλου παρουσίασε την πολυκύμαντη πορεία αυτής της συναρπαστικής προσωπικότητας, τις καλλιτεχνικές επιρροές της, τις σπουδές της, τις επιλογές της, την προσωπική της ζωή και το καλλιτεχνικό της ταλέντο, στο πλαίσιο της συντηρητικής εποχής της Βικτωριανής Αγγλίας αλλά και την καλλιτεχνική της ατμόσφαιρα. Τέλος, ο Αρ. Διαμαντής αφού επισήμανε τις αρετές του βιβλίου σε όλα τα επίπεδα καθώς και της συγγραφέως του, εστίασε στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 και στις προσωπικότητες εκείνες του ιατρικού κόσμου που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή ενισχύοντας με κίνδυνο τη δική τους ζωή τους μαχητές, ειδικά στις μάχες του Βελεστίνου και του Δομοκού, όπου έδρασε η ευεργέτιδα Μ. Κασσαβέτη, βρισκόμενη στην πρώτη γραμμή ενός πολύτιμου πατριωτικού έργου, προσφέροντας βοήθεια στους τραυματίες, οργανώνοντας νοσοκομεία κ.ά.
Η κ. Μιράντα Σοφιανού-Παρασκευά τόνισε ότι «η Μαρία Κασσαβέτη-Ζαμπάκου βρίσκεται στη σκέψη πολλά χρόνια και δεν μπορούσα να την αποχωριστώ. Βασανίστηκα για αυτή, αλλά πιστεύω άξιζε, διότι ήρθε στην επιφάνεια μία πολύ σημαντική προσωπικότητα, που έζησε στο Λονδίνο». Σύμφωνα με την ίδια, η Μαρία Κασσαβέτη-Ζαμπάκου ήταν πολύ μεγάλη καλλιτέχνιδα, γλύπτρια, ζωγράφος, φωτογράφος, σκηνοθέτρια, σκηνογράφος και ήταν η μούσα πολλών καλλιτεχνών Προραφαηλιτών. «Επηρέασε σημαντικά τον Έντουαρντ Μπερν-Τζόουνς, με τον οποίο ήταν ερωτευμένη σε όλη της τη ζωή και τον οποίο εισήγαγε στην ελληνική ιστορία των μύθων» σημείωσε η κ. Μιράντα Σοφιανού-Παρασκευά για να προσθέσει πως «το έργο της ήταν πάρα πολύ πλούσιο. Ήταν μία γυναίκα επαναστάτρια, άφοβη για την εποχή της, στην οποία οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν μόνες τους στον δρόμο χωρίς συνοδό».


Η εκδήλωση διανθίστηκε με μουσικό πρόγραμμα, αφιερωμένο στη γυναίκα διαχρονικά, το οποίο ερμήνευσαν με εξαιρετικό τρόπο η Χριστίνα Μαργαρίτου και η Φρόσω Γαρδικλή, αφήνοντας τους συμμετέχοντες με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Κλείσιμο
Μιραντα_με_πανελ
Η κυρία Μιράντα Σοφιανού- Παρασκευά με το πάνελ της εκδήλωσης


κ__Ραγια
Άννυ Ραγιά



Γ__Αντωνογλου_Κασσαβετης
Γ. Αντώνογλου Κασσαβέτης
ARXIKH_01_ZAMBACCO_COVER
υψιφωνος_και_πιανιστα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης