Σεζάρ: Σε παραγωγή Αλεξάντρ Γαβράς η νικήτρια ταινία «Μετά τον Χωρισμό»

Σεζάρ: Σε παραγωγή Αλεξάντρ Γαβράς η νικήτρια ταινία «Μετά τον Χωρισμό»

Ελληνικό άρωμα είχαν τα φετινά βραβεία Σεζάρ, καθώς ο Αλεξάντρ Γαβράς κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας και ο Γιώργος Λαμπρινός το βραβείο μοντάζ – Τιμητικό  βραβείο στον Ρόμπερτ Ρέντφορντ

20756988
Το «Μετά τον Χωρισμό», ένα φιλμ για την ενδοοικογενειακή βία κέρδισε το φετινό βραβείο Σεζάρ, σε μια τελετή που είχε και ελληνικό άρωμα.

Το Σεζάρ καλύτερης ταινίας παρέλαβαν ο παραγωγός Αλεξάντρ Γαβράς, γιος του διάσημου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και ο σκηνοθέτης Ξαβιέ Λεγκράν, ενώ η ταινία απέσπασε συνολικά τέσσερα βραβεία, δηλαδή το Σεζάρ α' γυναικείου ρόλου για τη Λεά Ντρικέ και το Σεζάρ μοντάζ που παρέλαβε ο Γιώργος Λαμπρινός καθώς και το Σεζάρ καλύτερου σεναρίου.

Ήταν η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Ξαβιέ Λεγκράν, που ανέφερε ότι «είναι καιρός να σκεπτόμαστε» τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας «και μια άλλη μέρα εκτός της 25ης Νοεμβρίου», που έχει οριστεί ως διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

«Αφιερώνω το βραβείο στις γυναίκες που βρίσκονται σε αυτήν την πραγματικότητα»

«Θα ήθελα να αφιερώσω το βραβείο αυτό σε όλες τις Μιριάμ (από το όνομα της πρωταγωνίστριας της ταινίας), σε όλες αυτές τις γυναίκες, που δεν βρίσκονται μέσα σε μια μυθοπλασία, που βρίσκονται μέσα σε αυτή την τραγική πραγματικότητα», είπε η Λεά Ντρικέ, που έλαβε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού υποδυόμενη τον ρόλο μιας εύθραυστης αλλά και γενναίας συζύγου και μητέρας.

«Πιστεύω πως η βία αρχίζει από τις λέξεις (…) αυτές τις λέξεις που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα και που πιστεύουμε ότι είναι συνηθισμένες, τετριμμένες. Τις χρησιμοποιούμε υπό το κάλυμμα του χιούμορ, μερικές φορές υπό την επίδραση της ομάδας, και δεν συνειδητοποιούμε ότι οι λέξεις αυτές είναι ήδη η αρχή μιας απειλής», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Αυτή η συγκλονιστική ταινία «πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα και γι΄αυτό είμαι περήφανη», είπε ευχαριστώντας τον Ξαβιέ Λεγκράν και αποτίνοντας φόρο τιμής στις γυναίκες που μάχονται για τον φεμινισμό.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Μιριάμ η οποία, προκειμένου να προστατεύσει τον γιο της από έναν πατέρα τον οποίο κατηγορεί για άσκηση βίας, ζητά να έχει την αποκλειστική κηδεμονία του. Ο δικαστής που κρίνει την υπόθεση αποδίδει μοιρασμένη κηδεμονία με τον πατέρα και ο γιος βρίσκεται όμηρος ανάμεσα στους δύο γονείς.

Τιμητικό βραβείο στον Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Την τελετή των Σεζάρ, που θεωρούνται ως τα γαλλικά «Όσκαρ» παρουσίασε η Κριστίν Σκοτ Τόμας, ενώ το τιμητικό βραβείο δόθηκε στον διάσημο Αμερικανό ηθοποιό Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

20756862


Το Σεζάρ για την καλύτερη σκηνοθεσία κέρδισε ο Ζακ Οντιάρ για το γουέστερν «Les Frères Sisters».


Η ταινία «Les Chatouilles» των Αντρεά Μπεσκόν και Ερίκ Μεταγιέ έλαβε το βραβείο καλύτερης προσαρμογής και εκείνο του δεύτερου γυναικείου ρόλου για την Καρίν Βιάρ.


Ο Αλέξ Λουτς έλαβε το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για την ταινία “Guy” της οποίας είναι επίσης ο σκηνοθέτης, ενώ το μεγάλο φαβορί της βραδιάς, η κοινωνική κωμωδία «Le Grand Bain» του Ζιλ Λελούς, έλαβε μόνο Σεζάρ δεύτερου ανδρικού ρόλου για τον τραγουδιστή και ηθοποιό Φιλίπ Κατερίν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης