Ηλεία: Αρχίζουν ξανά οι εργασίες αποκατάστασης του Ναού Επικούριου Απόλλωνα

epikoyrios

Οι εργασίες θα συνεχιστούν στα μακρά πτερά του ναού  με αναστήλωση τριών κιόνων, τριών λίθων επιστυλίου στη βόρεια όψη του μνημείου και 68 λίθων στο δάπεδο του μνημείου

Με χρηματοδότηση 2,8 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ αρχίζουν ξανά οι εργασίες αποκατάστασης του ναού του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Το 2015 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του βόρειου πτερού και τέσσερα χρόνια μετά οι εργασίες θα συνεχιστούν στα μακρά πτερά του ναού (ανατολικό και δυτικό) και περιλαμβάνουν την αναστήλωση τριών κιόνων, τριών λίθων επιστυλίου στη βόρεια όψη του μνημείου και 68 λίθων στο δάπεδο του μνημείου.

Στο πλαίσιο του έργου έχει εγκριθεί και η αντικατάσταση του στεγάστρου και στοιχείων του μεταλλικού σκελετού που είχαν τοποθετηθεί το 1987 για την προστασία του μνημείου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Χτισμένος στα 1.130 μέτρα και φτιαγμένος κατά βάση από ασβεστόλιθο, ο ναός που συνδυάζει μοναδικά τους τρεις ρυθμούς (δωρικό, ιωνικό, κορινθιακό) ήταν για αιώνες εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης. Η φθορά του επιβαρύνθηκε από την αφαίρεση των μεταλλικών και μολύβδινων στοιχείων του που αποτελούσαν τη «συγκολλητική ουσία» των αρχιτεκτονικών μελών του.

Στα μέσα του ’90 το ΚΑΣ διαχώρισε το έργο σε δύο τμήματα, την αποκατάσταση της περιμετρικής κιονοστοιχίας και του σηκού του ναού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο και αφανές επιστημονικό έργο, καθώς οι κίονες και οι λίθοι του δαπέδου πρέπει να απομακρυνθούν από τη θέση τους, να αναστηλωθούν και να επιστρέψουν ξανά με μια ειδική και χρονοβόρα διαδικασία. Η ολοκλήρωση του έργου έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τα έργα αποκατάστασης στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα μαζί με εκείνα στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Τίρυνθας και στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου της Πάτμου εντάχθηκαν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία 2014-2020» που αφορά επιλεγμένα μνημεία, τα οποία βρίσκονται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στην ακρόπολη της Τίρυνθας θα συνεχιστούν οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του ανατολικού τείχους, της εξωτερικής αυλής και της κιονοστοιχίας και θα τοποθετηθεί φωτισμός στην ανατολική πλευρά με χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ που θα διαχειριστεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Αντίστοιχα, για την Εφορεία των Δωδεκανήσων εγκρίθηκαν κονδύλια ύψους 985.000 ευρώ για την αποκατάσταση των δωμάτων της μονής Αγίου Ιωάννη Θεολόγου έκτασης 1.670 τ.μ., τη συντήρηση των τοιχογραφιών του ιερού βήματος, του καθολικού και της ιεράς τράπεζας, έκτασης 233 τ.μ. και την παραγωγή ενημερωτικού υλικού και βίντεο με τις εργασίες.

Πηγή: tharrosnews.gr

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

191014115801_Mina-Papatheodorou-Valyraki

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19:00 στον Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ» της Εθνικής Ασφαλιστικής, η έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη και της Yumi Hogan με τίτλο Women in the Arts, a dialogue about Nature and Environment.

komninos

Η  προβολή της ταινίας για τον ήρωα του μακεδονικού Αγώνα Παύλο Μελά θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11:00 π.μ, στον κινηματογράφο «Αχίλλειον» της Πτολεμαΐδας, παρουσία του πρωταγωνιστή και προέδρου της «Ευνομίας» Λάκη Κομνηνού. Θα προλογίσουν ο συγγραφέας Απόστολος Παπαδημητρίου και η νομικός Αριάδνη Νούκα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

70
jocker_ar

Κανένας δεν είναι  πιο αιμοβόρος  από τον Χοακίν Φίνιξ - Δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις με τον σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς ότι ο Αρθουρ Φλεκ είναι ο τύπος που βλέπεις στον δρόμο και τον αποφεύγεις και όσο περισσότερο τον «πατάνε», τόσο εκείνος χαμογελάει και στο τέλος ως ασυγκράτητος δολοφόνος ορμάει

49