«Το Χρονικόν της Αλώσεως» του Γιώργου Χατζηνάσιου στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

«Το Χρονικόν της Αλώσεως» του Γιώργου Χατζηνάσιου στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

Το έργο είναι βασισμένο σε πρωτότυπη βυζαντινή μουσική αλλά εμπλουτίστηκε με πολλά σύγχρονα στοιχεία, παραπέμποντας έτσι στη μεταφορά του πολιτισμικού πλούτου από το Βυζάντιο στην Εσπερία, μετά την Άλωση της Πόλης

elpida8
Μια ξεχωριστή βραδιά έλαβε χώρα  στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με πλήθος προσωπικοτήτων του πολιτικού, επιχειρηματικού, δημοσιογραφικού, διπλωματικού και πολιτιστικού κόσμου  να δίνουν το παρών υπό το κάλεσμα της Προέδρου του Συλλόγου «Ελπίδα» κυρίας Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη!

Οι καλεσμένοι απόλαυσαν το μοναδικό έργο του καταξιωμένου συνθέτη Γιώργου Χατζηνάσιου «Το Χρονικόν της Αλώσεως», σε μία παράσταση που ήταν αφιερωμένη στα παιδιά. 

Μεγάλος πρωταγωνιστής ο  Γρηγόρης Βαλτινός, στον ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, στον ρόλο του Γεωργίου Φραντζή και ο Γιάννης Χριστόπουλος, στον ρόλο του Μωάμεθ. Οι ηθοποιοί κατάφεραν να μαγέψουν το κοινό, ενώ η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Μαλιάρα, δημιούργησε μία υποβλητική ατμόσφαιρα και μετέφερε νοητά τους θεατές στα γεγονότα του 1453. 

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος, στηριζόμενος στα κείμενα του «ιστορικού» της Αλώσεως Γεωργίου Φραντζή ο οποίος υπήρξε χρονικογράφος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, συνέθεσε το μεγαλειώδες ορατόριο «Το Χρονικόν της Αλώσεως» που αναφέρεται στις τελευταίες ημέρες πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το έργο είναι βασισμένο σε πρωτότυπη βυζαντινή μουσική αλλά εμπλουτίστηκε με πολλά σύγχρονα στοιχεία, παραπέμποντας έτσι στη μεταφορά του πολιτισμικού πλούτου από το Βυζάντιο στην Εσπερία, μετά την Άλωση της Πόλης.

Κλείσιμο
Στην παράσταση συμμετείχαν ακόμη: η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη της Χορωδίας του Εθνικού Ωδείου, η Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, καθώς οι τροβαδούροι Χρήστος Τσιαμούλης και Στέφανος Δορμπαράκης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από την σύζυγό του κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Άντρη Αναστασιάδη, ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Εύη, η σύζυγος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, κυρία Φώφη Γεννηματά μαζί με τον σύζυγό της Ανδρέα Τσούνη, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Αναστασία, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Νατάσα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Δέσποινα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τιτίκα και η πρώην Πρωθυπουργός, κυρία Βασιλική Θάνου.



elpida4

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, ο Γιώργος Χατζηνάσιος και ο Γρηγόρης Βαλτινός στα παρασκήνια, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παράστασης

elpida1

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Μαρέβα Μητσοτάκη
elpida2
Σάκης Ρουβάς - Κάτια Ζυγούλη

elpid5

ELPID6


elpida7
Δημήτρης Ιορδάνης, Γιώργος Ντάβλας, Αθανάσιος Χριστόπουλος

moralis_niarxos
Βάλια Μώραλη, Γιάννης Μώραλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης