Πακιστάν: Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφους 3.000 ετών στην κοιλάδα Σαβάτ

Πακιστάν: Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφους 3.000 ετών στην κοιλάδα Σαβάτ

Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφους 3.000 ετών στην κοιλάδα Σαβάτ από την παρατήρηση των οποίων προκύπτει ότι γίνονταν κάποτε "πολύπλοκες τελετές ταφής" σε αυτή την περιοχή που ελεγχόταν πριν από μερικά χρόνια από τους Ταλιμπάν,

Πακιστάν: Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφους 3.000 ετών στην κοιλάδα Σαβάτ
Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφους 3.000 ετών στην κοιλάδα Σαβάτ από την παρατήρηση των οποίων προκύπτει ότι γίνονταν κάποτε "πολύπλοκες τελετές ταφής" σε αυτή την περιοχή που ελεγχόταν πριν από μερικά χρόνια από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ένας εκπρόσωπος της αποστολής.

Η ιταλική αρχαιολογική αποστολή άρχισε τις ανασκαφές στη δεκαετία του '50 στο Ούντεγκραμ του Σουάτ, μια περιοχή του βορειοδυτικού Πακιστάν που ονομάζεται επίσης "Ελβετία του Πακιστάν", λόγω των καταπράσινων κοιλάδων της που κρύβουν επίσης θησαυρούς ενός βουδιστικού παρελθόντος.

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν την ύπαρξη μιας προβουδιστικής νεκρόπολης στο Ούντεγκραμ, αλλά ανακάλυψαν πρόσφατα ένα άγνωστο ακόμη κομμάτι της αρχαίας ιστορίας της περιοχής με την ανασκαφή "περίπου 30 τάφων, που είναι συγκεντρωμένοι και επικαλύπτονται εν μέρει μεταξύ τους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λούκα Μαρία Ολιβιέρι, επικεφαλής της ιταλικής αρχαιολογικής αποστολής στο Πακιστάν.

"Το νεκροταφείο φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε κάπου ανάμεσα στο τέλος της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. και το πρώτο μισό της πρώτης χιλιετίας" της ίδιας εποχής, πρόσθεσε.

"Οι τάφοι αυτοί μας λένε πάρα πολλά για αυτούς τους αρχαίους πολιτισμούς που είχαν πολύπλοκες νεκρικές τελετές", που περιλάμβαναν μια πρώτη αποσύνθεση (του σώματος) σε έναν ανοιχτό τάφο, μετά από την οποία τα οστά εν μέρει καίγονταν, ο τάφος ξανάκλεινε και κατασκευαζόταν ένα μικτό ανάχωμα που τον κάλυπτε, υπογράμμισε ο Ολιβιέρι.
Κλείσιμο

Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν βρει μέχρι τώρα ίχνη όπλων, αλλά θραύσματα σιδήρου "τα οποία μπορεί να είναι από τα παλαιότερα ίχνη αυτού του μετάλλου στην ινδική υποήπειρο", υπογράμμισε ο Ολιβιέρι.

Οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν επίσης να ανοίξουν μια μεγάλη τάφρο στην γειτονική περιοχή της Μπαρικότ, σημερινή ονομασία της αρχαίας πόλης της Μπαζίρα, που ελεγχόταν από τον Μέγα Αλέξανδρο τον 4ο αιώνα π.Χ., για την προστασία του χώρου αυτού.

Από το τέλος της πρώτης χιλιετίας π.Χ. και έως τον έκτο αιώνα μ.Χ. στο βορειοδυτικό Πακιστάν και στο ανατολικό Αφγανιστάν άνθισε ο πολιτισμός Γκαντάρα γνωστός για τη συμβολή του στον Βουδισμό.

Η περιοχή που είναι γεμάτη από βουδιστικές τοποθεσίες, που επισκέπτονται λίγο οι ξένοι τουρίστες, είχε γίνει στόχος των Ταλιμπάν που είναι εχθρικοί προς την κληρονομιά αυτής της θρησκείας. Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν είχαν εξασφαλίσει τον έλεγχο της Σαβάτ μεταξύ 2007 και 2009, πριν εκδιωχθούν από την περιοχή από μια επίθεση του πακιστανικού στρατού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης