Χιλιάδες πολύτιμες αρχαιότητες δώρισε στο Δημόσιο η Πέγκυ Ζουμπουλάκη - Δείτε φωτογραφίες

Χιλιάδες πολύτιμες αρχαιότητες δώρισε στο Δημόσιο η Πέγκυ Ζουμπουλάκη - Δείτε φωτογραφίες

Τι περιλαμβάνει η πλούσια συλλογή

Syllogi_Zouboulaki_1-_ειδωλια_μυκηναικων_χρονων
Χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους, περιέχει η συλλογή την οποία δώρισε η Ασπασία-Ελένη (Πέγκυ) Ζουμπουλάκη, στο Ελληνικό Δημόσιο και θα ενταχθούν, σταδιακά, στις συλλογές δημόσιων μουσείων. Ανάμεσα στα 6.099 κινητά μνημεία της δωρεάς συμπεριλαμβάνονται πήλινα, χάλκινα και μαρμάρινα αγγεία, χάλκινα και πήλινα ειδώλια διαφόρων τύπων, είδη καλλωπισμού, χάλκινα όπλα, ιατρικά εργαλεία, γυάλινα μικροαντικείμενα, τμήματα από πήλινες σαρκοφάγους νομίσματα και μήτρες νομισμάτων, εικόνες, εγκόλπια κ.α.
Syllogi_Zouboulaki_-πυλινo_ειδωλιο_γυναικειας_μορφης_κλασικων_χρονων
Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής κλασικών χρόνων
Syllogi_Zouboulaki_1-_χαλκινων_λυχνος_ελληνιστικων_χρονων
Χάλκινος λύχνος ελληνιστικών χρόνων
Κλείσιμο

Τα αντικείμενα προέρχονται από το απόθεμα του παλαιού αρχαιοπωλείου του Θεόδωρου Ζουμπουλάκη, το οποίο μετά το θάνατό του, το 1963, και μέχρι το 1982, ανέλαβε ο γιός του Αναστάσιος Ζουμπουλάκης. Το 1982 τα αντικείμενα μεταβιβάστηκαν στην Πέγκυ Ζουμπουλάκη μέσω πώλησης. Με διαδοχικές αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, το 1988, 1989 και 1991 αναγνωρίστηκε η κατοχή των αντικειμένων στην Πέγκυ Ζουμπουλάκη και η δυνατότητα εκποίησής τους. Παράλληλα, αποφασίστηκε η αγορά από το Δημόσιο των πλέον σημαντικότερων από κάθε περίοδο που ανέρχονταν στα 1111 αντικείμενα. Ωστόσο δεν προχώρησε η αγορά τους από το Δημόσιο και τα αντικείμενα αυτά παρέμειναν στην κατοχή της δωρήτριας μαζί με τα υπόλοιπα, καθώς η ίδια δεν προχώρησε, παρά τη σχετική άδεια, στην εκποίησή τους.
Syllogi_Zouboulaki_-_ειδωλιo_ιππου_γεωμετρικων_χρονων
Ειδώλιο ίππου μυκηναϊκών χρόνων
Το σύνολο των κινητών μνημείων που δωρίζονται θα κατανεμηθεί στα μουσεία της χώρας, αφού ληφθεί υπόψη η αρχαιολογική τεκμηρίωση των αντικειμένων και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα μουσεία για τον εμπλουτισμό των συλλογών τους.
Syllogi_Zouboulaki_-_μελανομορφη_λυκηθος_κλασικων_χρονων
Μελανόμορφη λήκυθος κλασικών χρόνων
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκφράζει τις ευχαριστίες της στην Πέγκυ Ζουμπουλάκη για την απόφασή της να δωρίσει στο Δημόσιο, χωρίς καμία απαίτηση αμοιβής, ένα πολύ σημαντικό, σε αριθμό και σπουδαιότητα, σύνολο κινητών μνημείων, αλλά και στην αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτσιτκών Αγαθών για την άριστη συνεργασία με τη δωρήτρια, σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να αξιοποιήσουν τα μνημεία αυτά, προβάλλοντάς τα στο ευρύ κοινό και καθιστώντας τα προσιτά στην επιστημονική κοινότητα.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός εντοπίστηκε 42χρονος όμηρος της Χαμάς - Τι είχε πει ο γαμπρός του που βρέθηκε προ ημερών στην Αθήνα

«Ο φίλος θέλει Άναβαρ» - «Έκανα κόπια το χάπι»: Οι συνομιλίες που πρόδωσαν τα μέλη της οργάνωσης που διακινούσε αναβολικά


Βίντεο: Τα ντοκουμέντα που οδήγησαν στο ξήλωμα του κυκλώματος των εφοριακών στην Χαλκίδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης