Βασιλική του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης: Ετοιμάζεται στρατηγικό σχέδιο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου

Βασιλική του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης: Ετοιμάζεται στρατηγικό σχέδιο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου

Πρόκειται για μνημείο μνημείου εγγεγραμμένο, από το 1988, στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Agios_Dimitrios_-_Thessaloniki
Σε τροχιά ανάδειξης και ενσωμάτωσης στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος που περιβάλλει τη Βασιλική του Αγίου Δημητρίου, μνημείου εγγεγραμμένου, από το 1988, στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το στρατηγικό σχέδιο (master plan), για την ανάδειξη και τη λειτουργία -με συγκεκριμένες χρήσεις- του συνόλου του οικοδομικού τετραγώνου, σε συνεννόηση και συνεργασία με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρθηκε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στο στρατηγικό σχέδιο θα καταγράφεται αναλυτικά η υφιστάμενη κατάσταση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι χρήσεις γης, προκειμένου να οριστούν οι άξονες παρέμβασης, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο των επιμέρους αναγκαίων μελετών για τη συνολική ανάδειξη του μνημειακού χώρου του Αγίου Δημητρίου και την ένταξή του στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα συνολικής διαχείρισης και ανάδειξης των αρχαιολογικών καταλοίπων, όπως του ρωμαϊκού λουτρού, που ταυτίζεται με το χώρο του Μαρτυρίου του Αγίου, των προσκτισμάτων βόρεια και δυτικά της Βασιλικής, όπου εκτεινόταν το αίθριο με τη Φιάλη, των δύο μεταβυζαντινών παρεκκλησίων.

Προτεραιότητα αποτελεί η ανάδειξη του συνόλου του περιβάλλοντος το Ναό αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να καταστεί επισκέψιμος και προσβάσιμος στο σύνολό του, καθώς και η δημιουργία βασικών υποδομών για την εξυπηρέτηση του μεγάλου αριθμού προσκυνητών και επισκεπτών του Ναού.

Η Βασιλική του Αγίου Δημητρίου, τόπος λατρείας του αγίου Δημητρίου αποτελεί διαχρονικά το σημαντικότερο προσκυνηματικό κέντρο όχι μόνον της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η Κρύπτη, η οποία σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, ήταν ο πρώτος χώρος λατρείας του αγίου Δημητρίου, επί της οποίας ιδρύθηκε η πρώτη Βασιλική του 5μ.Χ. και στη συνέχεια το 620 π.Χ η μεγάλη πεντάκλιτη Βασιλική. Στην Κρύπτη εκτίθενται ευρήματα τα οποία διασώθηκαν από την πυρκαγιά του 1917, αρχιτεκτονικά γλυπτά του 5ου αιώνα και 6ου/7ου αιώνα, γλυπτά του 11ου - 14ου αιώνα, καθώς και ανασκαφικά ευρήματα, όπως νομίσματα, και κεραμική του 5ου - 14ου αιώνα. Η Κρύπτη αποτελεί επισκέψιμο μουσειακό χώρο και λειτουργεί με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Λίγο πριν το αεροπορικό δυστύχημα χαμογελούσε και έβγαζε selfies στην Αφρική

Έβρος: «Ήθελα να τους βοηθήσω γιατί είχαν εγκαύματα» λέει τώρα ο άνδρας που «συνέλαβε» τέσσερις μετανάστες

Νέες ταυτότητες: Το δίχως... λέξεις τρεντ που έχει σαρώσει το twitter
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης