Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Μεγάλα ονόματα, σπουδαία έργα και εναλλακτικές προσεγγίσεις στο νέο της πρόγραμμα

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Μεγάλα ονόματα, σπουδαία έργα και εναλλακτικές προσεγγίσεις στο νέο της πρόγραμμα

Δείτε τις σημαντικότερες συναυλίες της καινούργιας καλλιτεχνικής περιόδου

ΚΟΑ
Συνθέτες που άνοιξαν νέους δρόμους, εναλλακτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις, έργα-σταθμούς του λυρικού ρεπερτορίου και της θρησκευτικής μουσικής, πρώτες εκτελέσεις, αναθέσεις, μεγάλα ονόματα, επετειακές εκδηλώσεις, αφιερώματα αλλά και ένα κι ένα ευρύ εκπαιδευτικό-κοινωνικό έργο περιλαμβάνει το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Με γενικό μότο «Συν – κινήσεις» η νέα καλλιτεχνική περίοδος ερευνά εναλλακτικές μορφές παρουσίασης των συμφωνικών προγραμμάτων, ημισκηνοθετημένα, με κίνηση και με τη συμμετοχή του λόγου ή της εικόνας: «Βασικός σκοπός μας εφέτος, όπως το λέει και η προμετωπίδα μας, είναι η «ΣΥΝ-ΚΙΝΗΣΗ». Η συγκίνηση είναι το ζητούμενο για ένα έργο Τέχνης. Αν κατορθώσουμε να σάς συγκινήσουμε με την Μουσική μας, θα έχουμε πετύχει το στόχο μας και θα νοιώσουμε δικαιωμένοι για τους κόπους που καταβάλουμε για ένα άρτιο και συγκινησιακά φορτισμένο αποτέλεσμα» υπογραμμίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Λουκάς Καρυτινός για να εξηγήσει αμέσως μετά: «Όμως η «ΣΥΝ-ΚΙΝΗΣΗ» που σας υποσχόμαστε δεν θα προέλθει μόνο από την μουσική απόδοση των έργων, αλλά και από δύο νέες μορφές συναυλιών που ετοιμάσαμε. Τις συναυλίες που θα κινηθούν με άξονα την Ποίηση και εκείνες που αφορούν στην Όπερα και το Ορατόριο, που θα χάσουν την στατική συμφωνική μορφή τους και θα παρουσιαστούν με κίνηση, ημισκηνοθετημένες.»

ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Στο πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου ξεχωρίζουν οι σπουδαίοι πιανίστες. Ξεκινώντας με έναν από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της ρωσικής πιανιστικής σχολής, τον Αντρέι Γκαβρίλοφ (20 Οκτωβρίου). Θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για πιάνο (αριστερό χέρι) του Μωρίς Ραβέλ και το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Προκόφιεφ υπό τον Ματίας Φορέμνυ.
Ο εντυπωσιακού εύρους ρεπερτορίου Αμερικανός πιανίστας Κίριλ Γκέρσταϊν αναμετριέται με το περίφημο Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ (3 Νοεμβρίου). Διευθύνει ο νικητής στον διεθνή διαγωνισμό Μάλερ μαέστρος Φίνεγκαν Ντάουνι Ντήαρ.

Κλείσιμο
Επιστρέφουν δύο καλλιτέχνες που ενθουσίασαν με τις εμφανίσεις τους κατά την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο. Ο βιρτουόζος Μιχαήλ Πλετνιόφ (5 Ιανουαρίου) για να ερμηνεύσει δύο δημιουργίες με άρωμα Μεγάλης Βιέννης, το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Γιόζεφ Χάυντν και το 24ο Κοντσέρτο του Μότσαρτ. Κι ο Φιλίπ Ωγκέν, ο οποίος διευθύνει. Η Ελισό Βιρσαλάτζε  που σύμφωνα με τον Σβιατοσλάβ Ρίχτερ είναι ιδανική ερμηνεύτρια του Σούμαν, κάνει τη δική της ανάγνωση στο Κοντσέρτο του Σούμαν για πιάνο και ορχήστρα υπό την ανερχόμενη αρχιμουσικό από τη Λιθουανία, Ιζαμπέλ Γιανκαουσκάιτε (19 Ιανουαρίου). Ο κορυφαίος Αμερικανός βαρύτονος Τόμας Χάμπσον (8 Μαρτίου) ερμηνεύει επιλογή από τη συλλογή τραγουδιών «Το μαγικό κόρνο του αγοριού» του Γκούσταβ Μάλερ. Την ίδια βραδιά, δύο ταλαντούχοι νέοι μουσικοί της ΚΟΑ, ο βιολοντσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν και ο βιολίστας Ηλίας Λιβιεράτος ερμηνεύουν τον οραματιστή Δον Κιχώτη και τον πιστό υπηρέτη του, Σάντσο Πάνθα στο συμφωνικό ποίημα «Δον Κιχώτης» του Ρίχαρντ Στράους. Προηγείται ο Δημήτηρς Τάρλοου ο οποίος θα παρουσιάσει ένα σύντομο κείμενο συνοψίζοντας την ουσία και τις αξίες του πρώτου μυθιστορήματος του κόσμου.

Μεταξύ των κορυφαίων μαέστρων ο Φιλανδός Χάνου Λίντου κι ο Κρίστοφ Έσενμπαχ που διευθύνει τη μεγαλειώδη, γεμάτη συναισθηματικές εναλλαγές Δεύτερη Συμφωνία του Μάλερ με ερμηνεύτριες την Μυρτώ Παπαθανασίου και την Νεφέλη Κωτσέλη (11 Απριλίου).

ΕΠΕΤΕΙΟΙ

Τα 70 χρόνια από τη δημιουργία του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» θα εορταστούν με μια πανηγυρική συναυλία στην οποία θα ερμηνευτεί η Τρίτη Συμφωνία του Μπετόβεν υπό τον διάσημο Φιλανδό αρχιμουσικό Χάνου Λίντου. Σολίστ στο Κοντσέρτο για Βιολί του Σιμπέλιους ο ανερχόμενος Σουηδός βιολονίστας Ντάνιελ Λοζάκοβιτς. (19 Νοεμβρίου)

Για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιταλού συνθέτη Γκέργκι Λίγκετι θα παρουσιαστεί το ατμοσφαιρικά απόκοσμο Lontano και έργα που εμπνέονται από την ουγγρική μουσική παράδοση (24 Νοεμβρίου).

Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του αυστριακού Άντον Μπρούκνερ ο Κορνέλιους Μάιστερ θα διευθύνει την δημοφιλή Τέταρτη Συμφωνία του (1 Δεκεμβρίου) ενώ για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Τσέχου Μπέντριχ Σμέτανα θα παρουσιαστούν τα Τρία Συμφωνικά Ποιήματα «Από την Πατρίδα μου». Το opus magnum του πατέρα της τσέχικης μουσικής. (2 Φεβρουαρίου)

Επιπλέον έχουν προγραμματιστεί επετειακές βραδιές για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Γάλλου συνθέτη Εντουάρντ Λαλό (01 Μαρτίου) και για τα 65 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ταϊλάνδης με μια συναυλία του διεθνώς αναγνωρισμένου σαξοφωνίστα Θεόδωρου Κερκέζου (31 Μαΐου). ε

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10 ταινίες-10 δεκαετίες-10 Όσκαρ: Ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης παρουσιάζει κι ο κορυφαίος μαέστρος κινηματογραφικής μουσικής Φρανκ Στρόμπελ διευθύνει μία βραδιά με 10 συνθέσεις ταινιών που βραβεύτηκαν με Όσκαρ.

Μπετόβεν…μόνο: Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης ερμηνεύει το Αυτοκρατορικό Κοντσέρτο του Μπετόβεν.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Μία ακόμα καινοτομία της ερχόμενης καλλιτεχνικής περιόδου είναι ότι εντάσσεται η κίνηση στην καθιερωμένη συμφωνική παρουσίαση έργων οπερατικών με δύο ημισκηνοθετημένες παραγωγές, οι οποίες ως βασικό τους στοιχείο έχουν την κίνηση: πρόκειται για τον Μαγικό Αυλό που θα παρουσιάσουμε τα Χριστούγεννα και Τα Κατά Ματθαίον Πάθη το Πάσχα.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – Α’ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ

Ο Άλκης Μπαλτάς υπογράφει και διευθύνει δύο νέα έργα. Την «Απώλεια» σε παραγγελία της ΚΟΑ -σύνθεση για σόλο βιολοντσέλο και ορχήστρα εγχόρδων, και την δημιουργία «Την Πόρτα Ανοίγω το Βράδυ». Με τον Δημήτρη Καταλειφό να διαβάζει το ομώνυμο ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη. (10 Νοεμβρίου)

Την ίδια βραδιά ο Κορυφαίος A΄ στα Κλαρινέτα της ΚΟΑ Σπύρος Μουρίκης είναι σολίστ στο Κοντσέρτο για Κλαρινέτο και Ορχήστρα Latin American Chronicles.

Σε Α΄ Εκτέλεση παρουσιάζεται το Requiem για σοπράνο, ανδρική χορωδία κι ορχήστρα εγχόρδων του Γιώργου Κουμεντάκη- σύνθεση εμπνευσμένη από το ποίημα «Λάζαρος» του Δημήτρη Καπετανάκη. (29 Μαρτίου)

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Συνεχίζονται οι επιτυχημένες παραστάσεις της σειράς «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής» που μετρά ήδη 4 παραγωγές, με δύο συναυλίες: η πρώτη είναι αφιερωμένη στην Ουβερτούρα ( 16 Φεβρουαρίου) και η δεύτερη στη Μουσική Μπαλέτου -πάντα με παρουσιαστές την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου και τον συνθέτη Χρίστο Παπαγεωργίου σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάκου. (5 Απριλίου)

ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Συνεχίζονται επίσης επιτυχημένος κύκλος μουσικής δωματίου «Περίπατοι στα Μουσεία», η συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ με διδασκαλία από μουσικούς της ΚΟΑ, ο θεσμός των εισαγωγικών ομιλιών, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δικαίωμα στη Μουσική, το Εργαστήριο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών, η Ακαδημία Νέων Μουσικών, οι ανοιχτές δοκιμές κι οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία της Αττικής.

Επιπλέον, πραγματοποιείται Διαγωνισμός για Νέους Μαέστρους οι οποίοι θα κληθούν να διευθύνουν την ΚΟΑ και το 2024 θα ξεκινήσει να υλοποιείται το Πιλοτικό Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής στις Σπέτσες στο πλαίσιο του οποίου νέοι μαέστροι και νέοι συνθέτες θα εργαστούν πάνω σε νέα και εμβληματικά έργα του σύγχρονου και του κλασικού ρεπερτορίου συμπράττοντας με κορυφαίους συναδέλφους τους.

Ειδήσες σήμερα:

Ποιοι ήταν οι δύο πιλότοι που χάθηκαν στην πτώση του Canadair στην Κάρυστο

Επεισόδια στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας - Μετανάστες έβαλαν φωτιές

«Οι σκηνές σεξ με τη Φλόρενς Πιου στο Oppenheimer είναι γαμ... δυνατές» λέει ο Κίλιαν Μέρφι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης