Ρέκβιεμ: Η ιστορία του κορυφαίου έργου του Βέρντι που θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Ηρώδειο

Ρέκβιεμ: Η ιστορία του κορυφαίου έργου του Βέρντι που θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Ηρώδειο

Ένας διαχρονικός ύμνος στα έντονα ανθρώπινα συναισθήματα

KOA_-_Irodeio
Το ανυπέρβλητο «Ρέκβιεμ» του Τζουζέπε Βέρντι, ένα από δημοφιλέστερα συμφωνικά- χορωδιακά έργα όλων των εποχών, θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Πέμπτη 29 Ιουνίου, στο Ηρώδειο, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, με τη συμμετοχή καταξιωμένων λυρικών ερμηνευτών μεταξύ των οποίων η υψίφωνος Μίινα-Λίισα Βέρελε, η μεσόφωνος Ριχάμπ Τσαγιέμπ, ο τενόρος Μπάρι Μπάνκς και ο βαθύφωνος Αλέξανδρος Σταυρακάκης.

Loukas_Karytinos
Ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός


Ο κορυφαίος συνθέτης του ιταλικού ρομαντισμού μελοποίησε την νεκρώσιμη ακολουθία της Καθολικής Εκκλησίας με έναν τρόπο μουσικά συγκλονιστικό και βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, αποφεύγοντας τις θρησκευτικές εμμονές, τον φόβο του θανάτου και την θεϊκής κρίσης για τη μετά θάνατον ζωή. Παρότι ο ίδιος υπήρξε συνεπής χριστιανός, ο διαχρονικός ουμανισμός του, η βαθιά πίστη του στην ανθρώπινη υπόσταση και δύναμη, ήταν αυτά που τον οδήγησαν στο ταξίδι αυτής της ουράνιας σύνθεσης.Επέλεξε λοιπόν μέσα από αυτό το έργο να υμνήσει τον πλούσιο ανθρώπινο συναισθηματικό κόσμο, σε όλες τις πτυχές του, από την αγάπη και πίστη μέχρι τα πάθη και τις εξάρσεις του.

Πριν τη δημιουργία του «Ρέκβιεμ» ο Βέρντι είχε ήδη καθιερωθεί ως δημιουργός – σύμβολο του πατριωτισμού και πιστός υποστηριχτής του αγώνα για την απελευθέρωση των ιταλικών κρατιδίων από τους Αυστριακούς και την ενοποίηση της κατακερματισμένης Ιταλίας. Είχε δηλαδή κατακτήσει μια σημαντική θέση στις καρδιές των συμπατριωτών του η οποία ωστόσο διευρύνθηκε με τον τρόπο που άγγιξε τις ψυχές τους μέσα από την αριστουργηματική μελοποίηση της νεκρώσιμης ακολουθίας της Καθολικής Εκκλησίας, που παραπέμπει σε μια συγκλονιστική μελωδική προσευχή.

Μια προσευχή που δίνει δύναμη και παρηγορεί τους ανθρώπους που δοκιμάζονται, με υπέροχες άριες και πανέμορφα χορωδιακά μέρη, στα οποία αποτυπώνονται, με ιδιαίτερη δραματικότητα, το αναπόφευκτο της ανθρώπινης φθοράς και του θανάτου αλλά και η βαθιά ανάγκη για πίστη και ελπίδα απέναντι στο άγνωστο.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως μέσα στη διετία 1943 – 1944 το «Ρέκβιεμ» φέρεται να παρουσιάστηκε, όχι μία ούτε δύο, αλλά 16 συνολικά φορές στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερέζιενσταντ λειτουργώντας σαν βάλσαμο στις ψυχές των βασανισμένων αυτών ανθρώπων που ένιωθαν δίπλα τους, καθημερινά, την ανάσα του θανάτου. Από τότε μέχρι σήμερα, το μοναδικό αυτό έργο έχει συνδυαστεί με πολλές παγκόσμιες τραγωδίες, από πυρηνική καταστροφή της Φουκοσίμα μέχρι την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και τα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πόνος για μια μεγάλη απώλεια, άλλωστε, αυτή του Ιταλού ποιητή και ανθρωπιστή Aλεσάντρο Μαντζόνι, τον οποίο ο Βέρντι θαύμαζε απεριόριστα, τον οδήγησε στη σύνθεση του «Ρέκβιεμ», του μουσικού έργου που θα παραμείνει για πάντα συνδεδεμένο με την έκφραση των πιο έντονων συναισθημάτων της ανθρώπινης ψυχής.


Ειδήσεις σήμερα:

Κακούργημα το τηγάνισμα των ζωντανών ψαριών λένε φιλόζωοι για την ταβέρνα στην Κάρπαθο

Παρέμβαση Ντογιάκου για τις κυβερνοεπιθέσεις στην τράπεζα θεμάτων: «Να εντοπιστούν οι δράστες»

Η αλήθεια για τα γκάλοπ και το exit poll των εκλογών της 21ης Μαΐου

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης