Τζέιν Μπίρκιν: Σφράγισε τα 60'ς με το γυμνό στο Blow Up και τους αναστεναγμούς στο Je t' aime

Τζέιν Μπίρκιν: Σφράγισε τα 60'ς με το γυμνό στο Blow Up και τους αναστεναγμούς στο Je t' aime

Έγινε διάσημη στα 20 της χρόνια με το Blow Up του Αντονιόνι - Η θρυλική σχέση της με τον Σέρζ Γκενσμπούργκ - Η πορεία της στο σινεμά και η τσάντα της Hermes που πήρε το επίθετό της

MPIRKIN
Μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη τον Σεπτέμβριο του 2021, η Τζέιν Μπίρκιν - η ηθοποιός και τραγουδίστρια που έγινε διάσημη στα 20 της χρόνια μετά τη συμμετοχή της στο θρυλικό «Blow up»  του Μικελάντζελο Αντονιόνι - δεν ήταν ποτέ πια η ίδια. Μερικούς μήνες αργότερα έσπασε τον ώμο της και χθες έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών. Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, από την γυναίκα  που την φρόντιζε. 

Η Μπίρκιν γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 14 Δεκεμβρίου 1946 από μητέρα ηθοποιό και πατέρα αξιωματικό του Ναυτικού. Στα 17 της παντρεύτηκε τον συνθέτη του Τζέιμς Μποντ Τζον Μπάρι, αλλά ο γάμος  κράτησε μόλις τρία χρόνια.

Μετά το Blow-Up του 1966 - η οποία περιείχε μια σκηνή στην οποία η Μπίρκιν εμφανιζόταν γυμνή - η φήμη της εκτοξεύθηκε. Δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 22 ετών πέρασε  τη Μάγχη για να πρωταγωνιστήσει στη σατιρική ρομαντική κωμωδία Slogan δίπλα στον ποπ ποιητή Σερζ Γκενσμπούργκ, ο οποίος ήταν 18 χρόνια μεγαλύτερός της.

Slogan (1969) trailer
Κλείσιμο


Ήταν η αρχή μιας 13ετούς σχέσης εντός και εκτός οθόνης που τους έκανε το πιο διάσημο ζευγάρι της Γαλλίας, τόσο για τον μποέμικο και ηδονιστικό τρόπο ζωής τους όσο και για τη δουλειά τους.

Je t' aime...moinon plus

Παρά το γεγονός ότι απαγορεύτηκε στο ραδιόφωνο σε πολλές χώρες και καταδικάστηκε από το Βατικανό λόγω των απροκάλυπτα σεξουαλικών στίχων του, το τραγούδι τους Je t'aime ... moi non plus ("Σ' αγαπώ ... ούτε κι εγώ") του 1968,  σημείωσε παγκόσμια επιτυχία και έφτασε στο Νο 1  στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. 

Jane Birkin et Serge Gainsbourg - Je T'aime,...Moi Non Plus


Ο Γκενσμούργκ είχε αρχικά ηχογρφήσει το τραγούδι - που είναι περισσότερο μία ενορχηστρωμένη ακολουθία σεξουαλικών στεναγμών - με την Μπριζίτ Μπαρντό , ωστόσο ο τότε σύζυγός της θεώρησε ότι θα έβλαπτε την κινηματογραφική καριέρα της με μία τέτοια καλλιτεχνική κίνηση. 

Η σχέση τους έχει συχνά περιγραφεί ως "ταραχώδης" και η Μπίρκιν φέρεται να έγραψε στα ημερολόγιά της το 2020 ότι υπήρξε βία μεταξύ του ζευγαριού. Κατά τη διάρκεια ενός από τους καβγάδες τους, η Birkin κατέληξε να πηδά στον Σηκουάνα αφού πρώτα πέταξε ένα κομμάτι πίτα στο πρόσωπο του Gainsbourg.

Ωστόσο, όποτε χρειάστηκε  υπερασπιζόταν τον άνδρα με τον οποίο συνδέθηκε τόσο στενά - μεταξύ άλλων και απέναντι στις κατηγορίες μιας τραγουδίστριας ότι  ο Γκενσμπούργκ την είχε παρενοχλήσει.  

"Αυτός και εγώ γίναμε το πιο διάσημο ζευγάρι με αυτόν τον περίεργο τρόπο εξαιτίας του Je t'aime και ... συνέχισε να είναι φίλος μου μέχρι την ημέρα που πέθανε. Ποιος θα μπορούσε να ζητήσει περισσότερα;" δήλωσε η Birkin στο CNN το 2006, 15 χρόνια μετά τον θάνατο του Γκενσμπούργκ.

Όταν έκλαψε ο Γκενσμπούργκ

Το ζευγάρι ήταν μαζί για 12 χρόνια, αλλά δεν παντρεύτηκε ποτέ - παρότι οι φήμες για «μυστικό γάμο» οργίαζαν -  και το 1971 απέκτησε μια κόρη, τη Σαρλότ, η οποία είναι βραβευμένη ηθοποιός και τραγουδίστρια.

«Οταν πήρε τη Σάρλοτ στην αγκαλιά του έκλαψε», είχε πει η Μπίρκιν σε μία από τις συνεντεύξεις της. «Στο μαιευτήριο η μικρή κινδύνεψε να πεθάνει. Χρειάστηκε να τη μεταφέρουμε σε άλλο νοσοκομείο. Εγώ είχα αρρωστήσει και δεν μπορούσα να πάω μαζί. Ο Σερζ μαζί με τον Γιουλ Μπρίνερ - αργότερα έγινε και νονός της μικρής - έβαλαν το μωρό σε ένα ταξί και έφυγαν. Ο Σερζ ήταν άσπρος σαν το πανί. Μόλις έμαθε ότι όλα θα πήγαιναν καλά, γύρισε πίσω διανύοντας μια τεράστια απόσταση για να μου το ανακοινώσει τρελός από χαρά», θυμόταν  συγκινημένη. Εκείνον τον χρόνο - 1971 - κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Histoire de Melody Nelson», το οποίο θεωρείται το αριστούργημα του Γκενσμπούργκ - μιλούσε για το ερωτικό ειδύλλιο ενός μεσόκοπου άντρα με μία 15χρονη.

Δείτε από το  1986, δηλαδή  αρκετά χρόνια μετά τον χωρισμό τους, την Τζέιν Μπίρκιν και τον Σερζ Γκενσμπούργκ να τραγουδούν μαζί το «Μπόνι και Κλάιντ»: 

Serge Gainsbourg et Jane Birkin - Bonnie and Clyde - STEREO 1986


Χώρισαν το 1980 και η Birkin επεκτάθηκε από τους πιο ανόητους κινηματογραφικούς ρόλους σε καλλιτεχνικές παραγωγές, κερδίζοντας τρεις υποψηφιότητες στα Σεζάρ - τα Όσκαρ της Γαλλίας - ξεκινώντας με το La Pirate το 1985.

Στις περίπου 70 ταινίες της την έχουν σκηνοθετήσει κορυφαίοι σκηνοθέτες της Γαλλίας, όπως ο Bertrand Tavernier, η Agnès Varda, ο Jean-Luc Godard, ο Alain Resnais και ο James Ivory.

Δείτε - με αρκετές περικοπές, από το Youtube - την περίφημη «γυμνή σκηνή» από το Blow Up του 1966   

Jane Birkin, David Hemmings, Gillian Hills in 1966's Blow-Up | 4K



Η τσάντα Hermes

Πέρα από τον κινηματογράφο, η κληρονομιά της περιλαμβάνει το όνομα πίσω από την τσάντα Birkin της Hermès, η οποία λανσαρίστηκε το 1984. Σύμφωνα με πληροφορίες, γεννήθηκε μετά από μια συζήτηση μεταξύ της Birkin και του διευθύνοντος συμβούλου της Hermès, Jean-Louis Dumas, σε μια πτήση από το Παρίσι στο Λονδίνο, κατά την οποία συζήτησαν πόσο δύσκολο ήταν να βρεθεί μια τσάντα που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Birkin ως μητέρας δύο παιδιών.

hermes__2_
hermes__1_
Η Hermes τσάντα Birkin




Ειδήσεις σήμερα:

«Coming soon» έγραφαν στα Σκόπια για τον 39χρονο που δολοφονήθηκε στη Χαλκιδική

Βίντεο: Παραλίγο τροχαίο για τον Μέσι - Παραβίασε «κόκκινο» και μπήκε σε διασταύρωση γεμάτη αυτοκίνητα

Εδωσαν αγώνα στο Καβούρι και στο νοσοκομείο για να σώσουν τον 6χρονο - Οι γονείς του έλειπαν






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης