Μεγάλη απεργία σεναριογράφων και ηθοποιών παραλύει το Χόλιγουντ

Μεγάλη απεργία σεναριογράφων και ηθοποιών παραλύει το Χόλιγουντ

Από τα μεσάνυχτα οι ηθοποιοί αποφάσισαν να απεργήσουν ενάντια στα μεγάλα στούντιο του μαζί με τους σεναριογράφους παραλύοντας την παραγωγή

hollywood-strike-m
Την ώρα που οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ συνεχίζουν την απεργία τους, η απόφαση των ηθοποιών και για δική τους συμμετοχή είναι γεγονός.

Αργά την Πέμπτη έγινε γνωστό πως το συνδικάτο των ηθοποιών SAG-AFTRA δήλωσε πως το συμβούλιό του αποφάσισε απεργία και πλέον, για πρώτη φορά από το 1960, όλα τα μεγάλα στούντιο θα αναγκαστούν να σταματήσουν την παραγωγή σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απεργία αφορά και τις τηλεοπτικές παραγωγές εκτός από τις κινηματογραφικές. Αξίζει να σημειωθεί πως το SAG-AFTRA είναι το μεγαλύτερο συνδικάτο του Χόλιγουντ με 160.000 μέλη.

Η ανακοίνωση της απεργίας


Κλείσιμο
Η απεργία ξεκινά απόψε τα μεσάνυχτα στο Χόλιγουντ και ο παραγωγός Ντάνκαν Κράμπτριι-Αϊρλαντ, ο οποίος είχε αναλάβει τον ρόλο του διαπραγματευτή, είπε πως μετά το ναυάγιο των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο δεν είχε άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε απεργία.

Μεταξύ των αιτημάτων των σεναριογράφων και πλέον και των ηθοποιών είναι αυξήσεις στον βασικό μισθό και ποσοστά επί των πνευματικών δικαιωμάτων στις επαναλήψεις και την αναπαραγωγή στην εποχή του τηλεοπτικού στρίμινγκ και προστασία από τη τεχνητή νοημοσύνη.

Η Ενωση Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (AMPTP), που διαπραγματεύεται εκ μέρους του Netflix, της Walt Disney και άλλων εταιρειών, εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση που το SAG-AFTRA αποφάσισε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις».

Στην απεργία συμμετέχουν 11.500 σεναριογράφοι ενώ πλέον και με την συμμετοχή των ηθοποιών οδηγούνται σε υποχρεωτικό κλείσιμο όλα τα μεγάλα στούντιο στις ΗΠΑ. Το Χόλιγουντ δεν έχει βρεθεί ξανά αντιμέτωπο με δύο ταυτόχρονες απεργίες από το 1960, όταν τα μέλη του WGA και του Screen Actors Guild κατέβηκαν σε απεργία για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την πώληση ταινιών σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Ηδη στα κοινωνικά δίκτυα πολλοί είναι οι Χολιγουντιανοί σταρ, οι οποίοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση της συμμετοχής στην απεργία καταγγέλλοντας τα στούντιο για αρπαγή των ποσοστών τους από τα κέρδη που φέρνει η δική τους δουλειά. Πριν από λίγο μάλιστα ο Κρίστοφερ Νόλαν ανακοίνωσε την αποχώρηση του καστ από την πρεμιέρα του «Oppenheimer» προκειμένου να συμμετέχουν στην απεργία.

Η απεργία του WGA επηρεάζει όλη την Καλιφόρνια και ευρύτερα, πλήττοντας υπηρεσίες εστίασης, παροχής σκηνικών και άλλα επαγγέλματα που εξαρτώνται από τις παραγωγές του Χόλιγουντ. Η οικονομική ζημία αναμένεται να επεκταθεί σημαντικά με την συμμετοχή των ηθοποιών στην απεργία. Ηδη τα μεγάλα στούντιο αναζητούν τρόπους να γεμίσουν και να τροφοδοτήσουν τα προγράμματα των τηλεοπτικών δικτύων με παραγωγές που δεν επηρεάζονται από την απεργία, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο.



Ειδήσεις σήμερα:

Καύσωνας «Κλέων»: Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ - 40άρια μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Οι ακτοπλόοι άρχισαν τις... εκπτώσεις - Η Seajets 12,5-15% και οι άλλες 20% μια ημέρα την εβδομάδα!

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που δολοφονείται ο 50χρονος μετά από καβγά - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης