Αργυρώ Γκανούτα – Λεβέντη: «Μια γυναίκα καλλιτέχνης αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στην Ελλάδα»

Αργυρώ Γκανούτα – Λεβέντη: «Μια γυναίκα καλλιτέχνης αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στην Ελλάδα»

Η γνωστή εικαστικός μιλά στο protothema.gr με αφορμή την έκθεσή της «Δέντρα και Καράβια» που φιλοξενείται, για όλο τον Ιούλιο, στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Argyro_Levendi
Η Αργυρώ Γκανούτα – Λεβέντη σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών με τον Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη, καθώς και κεραμική με τον Κ. Γεωργίου. Στη συνέχεια, πήρε μαθήματα μωσαικών στη Ραβέννα και κόσμημα με τον Δ. Νικολαίδη. Έχει παρουσιάσει δουλειά της σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Όταν παρουσιάζει δουλειά της, τήν ενδιαφέρει τι θα επακολουθήσει, γι’ αυτό εκθέτει σπάνια. Επεξεργάζεται έντεχνα τις καταστάσεις του μυαλού με ρεαλιστικά και αφηρημένα στοιχεία. Όταν νιώθει ήρεμα δουλεύει με επιτυχία το κόσμημα.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεσή της με τίτλο «Δέντρα και Καράβια» φιλοξενείται, για όλο τον Ιούλιο, στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας.

Είστε μια διακεκριμένη ζωγράφος με πλούσιο ενεργητικό εκθέσεων στο παρελθόν. Πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα καλλιτέχνης σήμερα στην Ελλάδα;

Μια γυναίκα καλλιτέχνης αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στην Ελλάδα διότι πέραν από το ότι έχει όλες τις άλλες υποχρεώσεις που έχει μια γυναίκα σε όλες τις χώρες η τέχνη δεν εκτιμάται όσο πρέπει. Εκτός αυτού η Νεότερη Ελλάδα δεν είναι στο πολιτιστικό επίπεδο της υπόλοιπης Ευρώπης μετά την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό.

Ζωγραφίζετε δέντρα με μεγάλους κορμούς. Τι συμβολίζει για εσάς το δέντρο που επιτυχώς ζωγραφίζετε σε μεγάλα μεγέθη;

Ζωγραφίζω τα δέντρα με μεγάλους κορμούς γιατί με ενδιαφέρει η γλυπτικότητά τους, το πως αγκαλιάζει το ένα το άλλο, σαν ανθρώπινα κορμιά. Η φυλλωσιές είναι το χρώμα. Όσο για το μέγεθος, ναι το μικρό μέγεθος δε με γοητεύει.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία εμμονή στο ακρυλικό.Εσείς ζωγραφίζετε με λάδι. Ποια η διαφορά και γιατί πιστεύετε πως το λάδι υπερισχύει του ακρυλικού;

Κλείσιμο
Ζωγραφίζω με μικτή τεχνική, με όλα τα υλικά. Το λάδι ίσως το χρησιμοποιώ περισσότερο μαζί με τα υπόλοιπα γιατί μπορείς πιο εύκολα να πλάσεις τον όγκο.

Τι σημαίνει για εσάς η συμμετοχή σας στο Ιστορικό Αρχείο –Μουσείο`Υδρας φέτος το καλοκαίρι;

Είναι για μένα σπουδαίο να εκθέτω στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας. Είναι ένα μοναδικό μουσείο σε ένα μοναδικό νησί που τελικά αυτό το νησί είναι για μένα πηγή έμπνευσης.

Χωρίς ρίζες δεν έχεις φτερά ( … )Το δέντρο με τις ρίζες που ζωγραφίζετε τι σημαίνει για εσάς σε συνειδητό και υποσυνείδητο επίπεδο;

Είναι κάτι που πατάει στη γη γερά, σταθερά, την Υπερκαλύπτει και την χρωματίζει.

Πότε αποφασίσατε να γίνετε καλλιτέχνης και με ποια αφορμή;

Από τότε που γεννήθηκα.

Τι σημαίνει η τέχνη για εσάς; Διέξοδος και δημιουργία ή ανάγκη για δημιουργία και αυτοέκφραση;

Δημιουργία. Η ανάγκη για δημιουργία με ποικίλα υλικά και μεθόδους.

Ειδήσεις σήμερα:

Κοινή ανακοίνωση από ελληνική κυβέρνηση και τουρκική προεδρία για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους

Ισόβια σε 7 για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού εισηγείται η εισαγγελέας

«Αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας η δηλητηρίαση από κεταμίνη, της χορηγήθηκε εν ζωή» κατέθεσε ο Μπουζιάνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης