Jah Shaka: Πέθανε ο «Zulu Warrior», πρωτοπόρος της dub και της reggae

Jah Shaka: Πέθανε ο «Zulu Warrior», πρωτοπόρος της dub και της reggae

Ο τραγουδιστής, παραγωγός και ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρείας, μεσουράνησε στη μουσική σκηνή του Λονδίνου και έβγαλε μερικούς από τους πιο σημαντικούς δίσκους στο είδος του

Collage_Maker-13-Apr-2023-01-37-AM-6444
Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρωτοπόρος της dub και της reggae, Jah Shaka σύμφωνα με αναρτήσεις στενών φίλων και συνεργατών στα social media, που επικαλείται ο Guardian. Η ακριβής ηλικία του δεν είναι γνωστή, ενώ προς το παρόν αδιευκρίνιστη είναι και η αιτία θανάτου του.

Ο τραγουδιστής, παραγωγός και ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρείας, γνωστός και ως Zulu Warrior, μεσουράνησε στη μουσική σκηνή του Λονδίνου και έβγαλε μερικούς από τους πιο σημαντικούς δίσκους στο είδος του.

Ο Jah Shaka συνέχισε να παίζει και να κάνει περιοδείες μέχρι το θάνατό του.

Κλείσιμο


Ο Σακά μετακόμισε στο Λονδίνο από την Τζαμάικα ως παιδί στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ως μέλος της γενιάς των Windrush. Για τον ίδιο και τους συνομηλίκους του, η μουσική ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για την προσαρμογή στο εχθρικό περιβάλλον στο οποίο βρέθηκαν, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Όταν οι άνθρωποι έφευγαν από την Αφρική για την Καραϊβική, το μόνο που μπορούσαν να φέρουν μαζί τους ήταν η μουσική τους, τα τραγούδια τους και οι αναμνήσεις τους από το σπίτι τους. Έτσι, με τα χρόνια, αυτό ήταν το μόνο που είχαν οι άνθρωποι για να τους κρατήσουν ενωμένους», είπε σε μια διάλεξη του Red Bull Music Academy το 2014.

«Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 στο Λονδίνο, γίνονταν πάρτι στο σπίτι – 50, 60 άτομα με μόνο πικάπ. Βοήθησε τις οικογένειες να γνωρίσουν άλλες οικογένειες, κάτι που ήταν σημαντικό εκείνη την εποχή επειδή οι άνθρωποι ήταν τόσο αναγκασμένοι να διαχωριστούν».

Πρωταγωνίστησε ως ο εαυτός του στην ταινία Βαβυλώνα του 1980 .

Εκτός από τη γνωστή δουλειά του στη μουσική βιομηχανία, ασχολήθηκε και με την κοινωνική εργασία, καθώς είχε ιδρύσει και το Jah Shaka Foundation. Το ίδρυμα διένειμε ιατρικές προμήθειες, αναπηρικά καροτσάκια, βιβλία βιβλιοθήκης, ξυλουργικά εργαλεία και άλλα βασικά προϊόντα.


Αφιερώματα και συλλυπητήρια μηνύματα έχουν πλημμυρίσει στο διαδίκτυο καθώς έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του το απόγευμα της Τετάρτης.












Ειδήσεις σήμερα:

Εύα Καϊλή: Περιμένει το βραχιολάκι, για να βγει από τη φυλακή - «Αλήθεια μου λες, θα δω το παιδί μου»;

Πύργος: Νέα υπόθεση μαστροπείας ανήλικης - Δύο συλλήψεις για «ροζ» ραντεβού

Βίντεο-ντοκουμέντο με τον 62χρονο να τσακώνεται με δημοτικούς αστυνομικούς λίγο πριν χτυπήσει τον έναν με το ΙΧ του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης