Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής: Θα επαναλειτουργήσει το 2024

Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής: Θα επαναλειτουργήσει το 2024

Τα άλλα έργα πολιτισμού που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Mendoni_-_Koumentakis_-_Komotini
Με τη συνδρομή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα επαναλειτουργήσει, μέσα στο 2024, το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την ευρεία σύσκεψη που είχε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην Κομοτηνή, παρουσία του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη, όπου παρουσιάστηκε η εξειδίκευση της «Πολιτιστικής Χάρτας Ανάπτυξης και Ευημερίας» για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
 
Επιπλέον, συζητήθηκαν εκτενώς τα έργα Πολιτισμού που εντάσσονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Τουρισμού–Πολιτισμού της Εγνατίας Οδού, στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα έργα  που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιούνται από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.
 
«Τα έργα που υλοποιούν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου, ολοκληρώνονται, μέχρι το τέλος του 2023. Ήδη, έχουν ξεκινήσει ή βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης τα έργα του ΥΠΠΟΑ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προκειμένου να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας, αλλά και για να ενισχύσουμε την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών έχουμε δρομολογήσει και την ένταξη νέων έργων στην χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Το Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής, πραγματικό στολίδι, μια εξαιρετικά σημαντική πολιτιστική υποδομή, επανεκκινεί, με την καθοριστική συμβολή και συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, στην χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027. Ο Γιώργος Κουμεντάκης δέχτηκε η ΕΛΣ να συνδράμει την Περιφέρεια, προκειμένου το Μέγαρο της Κομοτηνής να εξελιχθεί σε Μέγαρο των Πολιτισμών, αναδεικνύοντας την πολύτιμη πολυπολιτισμική φυσιογνωμία της περιοχής, αλλά και ικανοποιώντας τον βασικό σκοπό της ίδρυσής του: Την επικοινωνία και την ενίσχυση των πολιτιστικών σχέσεων με τις γειτονικές μας χώρες. Η εμπειρία της Λυρικής και η ικανότητα του Γιώργου Κουμεντάκη μπορούν να θέσουν την επανεκκίνηση στη σωστή της βάση και να εγγυηθούν την εξωστρέφεια του Μεγάρου».
 
Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία, στη διάρκεια της θητείας της, έχει αποδείξει έμπρακτα την αγάπη της και την στήριξή της στην περιοχή μας. Από την άλλη πλευρά, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κύριο Γιώργο Κουμεντάκη, που με το κύρος, τη γνώση και την εμπειρία του, θα βοηθήσει ώστε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής να έχει το ρόλο που του αξίζει. Εξειδικεύσαμε τη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Περιφέρειάς μας για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής. Η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με τον κύριο Κουμεντάκη είναι ιδιαίτερα τιμητική για εμάς. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αναβαθμίσει το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ως χώρο τέχνης και πολιτισμού για την Περιφέρεια, την ευρύτερη περιοχή αλλά και τη χώρα».
 
Ο Γιώργος Κουμεντάκης σημείωσε ότι «το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου, των ανταλλαγών και της συνέργειας ανάμεσα στις δημιουργικές δυνάμεις της Θράκης και της Βόρειας Ελλάδας με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο και φυσικά από το εξωτερικό. Τα τρία κεντρικά σημεία, στα οποία εστιάζει η συμβολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είναι η ενίσχυση των τεχνικών υποδομών, ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός και το κοινωνικό έργο. Ο αρχικός προγραμματισμός είναι τριετής».
Κλείσιμο
 
Σε ότι αφορά τα έργα που υλοποιούνται από το ΥΠΠΟΑ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πρόκειται για  24 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 38.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του ΠΕΠ ΑΜΘ- ΕΣΠΑ 2014-2020. Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται 12 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20.000.000 ευρώ. Ενα πρόγραμμα έργων περίπου 30.000.000 ευρώ δρομολογείται για ένταξη στην ΟΧΕ Πολιτισμού-Τουρισμού της Περιφέρειας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που περιλαμβάνονται στην Πολιτιστική Χάρτα της Περιφέρειας είναι περίπου 88.000.000 ευρώ.
 
Τα έργα της χρηματοδοτικής περιόδου 2021-2027 αφορούν και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται, η ανάδειξη της Μικρής Δοξιπάρας στην Ορεστιάδα, η αποκατάσταση των κτηρίων του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη στη Δράμα για τη δημιουργία κινηματογραφικού hub, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής με συνολική αποκατάσταση του κελύφους του υπάρχοντος κτιρίου –έργου του αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη- και με νέα έκθεση, παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους των Φιλίππων και των Αβδήρων, η δημιουργία νησίδας μουσείων στην Ξάνθη, η ανάδειξη των αρχαίων καταλοίπων στον αστικό ιστό της Θάσου, η ολοκλήρωση της ανάπλασης του βυζαντινού κάστρου Κομοτηνής, και η επανεκκίνηση της λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.

Ειδήσεις σήμερα:

Κόμμα Κασιδιάρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται πάλι να ψηφίσει την τροπολογία - «Θα αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους» λέει ο Μητσοτάκης

Ελληνοτουρκικά: Διευρύνεται το μορατόριουμ και αρχίζουν τα ΜΟΕ

Νέα Ερυθραία: Ισόβια στον «Σαμουράι» που είχε σκοτώσει υπάλληλο εταιρείας φυσικού αερίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης