«Femina»: Μια πρωτοποριακή έκθεση ζωγραφικής της Ήρας Παπαδάτου αφιερωμένη στη γυναικεία υπόσταση

«Femina»: Μια πρωτοποριακή έκθεση ζωγραφικής της Ήρας Παπαδάτου αφιερωμένη στη γυναικεία υπόσταση

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 Μαρτίου, στον 1ο όροφο του European Centre Athens, Μητροπόλεως 74, στην Πλάκα, από τις 18.00 έως τις 21.00

papadatou-arthrou
Την υπαρξιακή περιπέτεια -και πολλές φορές τη σκληρή δοκιμασία- της γυναίκας καθώς παλεύει να εκφραστεί ελεύθερα στο πλαίσιο της υφιστάμενης ανθρώπινης κοινωνίας, επιχειρεί να αποτυπώσει με την τέχνη της η εικαστικός Ήρα Παπαδάτου. Εξού και η ονομασία «FEMINA» την οποίαν επέλεξε για τη θεματική -και από πολλές απόψεις θαρραλέα- έκθεσή της.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «FEMINA» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 Μαρτίου, στον 1ο όροφο του European Centre Athens, Μητροπόλεως 74, στην Πλάκα, από τις 18.00 έως τις 21.00.

Στο επίκεντρο της θεματολογίας της, αλλά και του ζωγραφικού λεξιλογίου που χρησιμοποιεί, η Ήρα Παπαδάτου θέτει τον αγώνα για την απελευθέρωση της γυναίκας και τη χειραφέτησή της από τα δεσμά της πατριαρχικής εξουσίας. Με στοιχεία σουρεαλισμού και εξπρεσιονισμού τρόπον τινά ως προς την τεχνοτροπία, διερευνώνται θέματα της γυναικείας υπόστασης. Με τόλμη παρουσιάζονται συμβολικά, οι ενδοψυχικές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στο ταξίδι των γυναικών προς την αυτοπραγμάτωση και την εξέλιξή τους.
papadatou-5
Κλείσιμο
 

Η Ήρα Παπαδάτου εστιάζει στην προώθηση της φιλελεύθερης θεώρησης, αναφορικά με τη γυναικεία σεξουαλικότητα και επεξεργάζεται θέματα όπως αυτά της κοινωνικής θέσης, της αυτοδιάθεσης του σώματος και της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας σήμερα.

Τα έργα της Ήρας Παπαδάτου, τελικά, εξυψώνουν τη γυναικεία υπόσταση, την οποίαν η καλλιτέχνις παρακολουθεί μέσα από ενδοψυχικές και κοινωνικές συγκρούσεις, καθώς η γυναίκα αναζητά τη θέση της μέσα στο σύνολο της ανθρώπινης κοινότητα, απελευθερωμένη από φυλετικά και κοινωνικά στερεότυπα.
papadatou-4
papadatou-3
 

Ο τίτλος της έκθεσης «FEMINA» απηχεί ανάγλυφα το τι θα δει κάθε φιλότεχνος στη νέα έκθεση της Ήρας Παπαδάτου. Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης και εικαστικός η ίδια, Ράνια Καπελιάρη «η καλλιτέχνις δουλεύει αυθόρμητα, με το ένστικτο ενεργό, βασισμένη κυρίως στο σχέδιο και το χρώμα ελάχιστα πλασμένο. Επεξεργάζεται το γυναικείο πρότυπο της Μητέρας, της Τροφού, της Ομορφιάς, της Φύσης, καθώς και της βίαιης κοινωνίας μας».
papadatou-2
 

Σχετικά με τα έργα της Ήρας Παπαδάτου, η κλινική ψυχολόγος Δρ. Θεώνη-Φανή Τριανταφύλλου, εξηγεί ότι «η σειρά εκπόνησης των πινάκων αφηγείται μια ιστορία. Δεν είναι η ιστορία μιας συγκεκριμένης γυναίκας, δεν είναι η ιστορία της δημιουργού. Είναι η ιστορία της γυναικείας φύσης, στα χνάρια του τραύματος φύλου».
papadatou-1
 

Η έκθεση «FEMINA» θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Διάρκεια έκθεσης: Από 3/3 έως και 19/3/2023.

Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Μαρτίου, 18.00 με 21.00.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τετάρτη -Κυριακή, 12.00 με 19.00 (ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ ΚΛΕΙΣΤΑ)

Χώρος: The European Centre Athens (1ος όροφος), Mητροπόλεως 74, Πλάκα, Αθήνα.


Ειδήσεις σήμερα:

Μίλτος Τεντόγλου: Ξέσπασε το Twitter μετά τα 8,41 μ. - «Τους έδωσε τα παπούτσια στο χέρι»

Κολωνός: Ο δερματολόγος βίαζε τη 12χρονη έναντι του ποσού των 50 ευρώ

Χρήστος Δάντης: Βίντεο από τη στιγμή που πέφτει από την πίστα την ώρα που τραγουδάει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης