Καλλιτέχνες - σπουδαστές: 24ωρη απεργία την Τετάρτη - Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ιδιωτικές δραματικές σχολές

Καλλιτέχνες - σπουδαστές: 24ωρη απεργία την Τετάρτη - Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ιδιωτικές δραματικές σχολές

Διαμαρτύρονται για Προεδρικό Διάταγμα 85 που τούς κατατάσσει στην επαγγελματική βαθμίδα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) 

Hthopoioi_-_poreia
Τη στιγμή που το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος βρίσκονται σε κατάληψη, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις καλλιτεχνών και σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών οι οποίοι διαμαρτύρονται για Προεδρικό Διάταγμα 85, που αφορά στο προσοντολόγιο του Δημοσίου και τούς κατατάσσει στην επαγγελματική βαθμίδα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα καλλιτέχνες και σπουδαστές  θα πραγματοποιήσουν οχηματοπορεία που θα ξεκινήσει από το Άλσος Στρατού (parking παλιού θεάτρου Badminton) με κατάληξη στην κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου ( Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά, Πειραιώς 52 Τ.Κ. 185 47 Νέο Φάληρο-Πειραιάς).

Επιπλέον για αύριο, Τετάρτη, έχει προκηρυχθεί από την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάμτος (ΠΟΘΑ) νέα 24ωρη απεργία στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, στις 12:00, στο υπουργείο Πολιτισμού και πορεία προς το υπό κατάληψη θέατρο Τσίλλερ.

Να θυμίσουμε πως αύριο λήγει η προθεσμία που είχαν βάλει οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου για την εξεύρεση λύσης. Οι ίδιοι έχουν δηλώσει πως αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί θα προβούν σε ομαδική παραίτηση.

Στο μεταξύ 18 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές της Ελλάδας, στηρίζοντας τους αποφοίτους, τους εργαζομένους και τους σπουδαστές τους, ενώ καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δικόγραφο της προσφυγής «Ο βασικός λόγος ακυρώσεως του προδήλως αντισυνταγματικού προεδρικού διατάγματος βασίζεται στην αντίθεση αυτού προς το άρθρο 16 παρ. 7 του Συντάγματος. Σύμφωνα με τη ρητή αυτή διάταξη του Συντάγματος, οι δραματικές σχολές παρέχουν ανώτερη εκπαίδευση, την οποία εγγυάται η αυστηρή κρατική εποπτεία στην οποία κατά νόμο υπάγονται και την οποία πιστοποιεί ειδικά για αυτές το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1158/1981. Από τη συνταγματική αυτή διάταξη συνάγεται ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των ηθοποιών, είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα είναι υποχρεωτικώς εκ του Συντάγματος περισσότερα από αυτά των αποφοίτων Λυκείου ή κάθε άλλης μορφής μεταλυκειακής εκπαιδεύσεως, που δεν έχει ανάλογη συνταγματική κατοχύρωση.

Το γεγονός ότι τα ΤΕΙ ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν επηρέαζε και δεν επηρεάζει σε τίποτα τον χαρακτηρισμό των Δραματικών Σχολών ως Ανωτέρων, ούτε θίγει τα αυξημένα εκ του Ελληνικού Συντάγματος επαγγελματικά δικαιώματα των ηθοποιών. Ουδείς απόφοιτος Δραματικής Σχολής οποτεδήποτε και αν έλαβε, λαμβάνει ή θα λάβει τον σχετικό απολυτήριο τίτλο του, έχει ποτέ στερηθεί την ιδιότητά του ως αποφοίτου «Ανωτέρας Εκπαιδεύσεως» με τα σχετικά αυξημένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Το προσβαλλόμενο προεδρικό διάταγμα παραβιάζοντας τις θεμελιώδεις αυτές αρχές θα καταστεί ανεφάρμοστο αμέσως μόλις ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτός αν νωρίτερα καταργηθεί, όπως είναι το ορθό, από τη Διοίκηση. Με το δικόγραφο ζητείται η εισαγωγή της υποθέσεως στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας λόγω μείζονος σπουδαιότητος.»

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Τουρκία: H ανατριχιαστική βοή των 7,8 Ρίχτερ - Καρέ καρέ το χτύπημα του Εγκέλαδου

Cyprus-gate: Η Μόσχα «έγραψε» ψήφισμα το 2016 που ενέκρινε η Βουλή, πλην ΔΗΣΥ

Τρομάζουν οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς σε Τουρκία και Συρία - Θα ξεπεράσουν τους 20.000, λέει ο ΠΟΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης