Στο ΣτΕ 18  Δραματικές Σχολές κατά τις εξομοίωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους

Στο ΣτΕ 18  Δραματικές Σχολές κατά τις εξομοίωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους

Υποστηρίζουν στην αίτηση ακύρωσής τους ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος

ste_maketa

Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, φοιτητές των Σχολών αυτών, κ.λπ. ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 με το οποίο εξομοιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτέρων  Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με αυτά  των κατόχων απολυτηρίων του Λυκείου, ως προς την πρόσληψη και την σταδιοδρομία στον δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, 18 από τις 24 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, αναγνωρισμένες  από το υπουργείο Πολιτισμού, φοιτητές και απόφοιτοι των Σχολών αυτών,   προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν να ακυρωθούν τα άρθρα 4 και 5  του επίμαχου Προεδρικού  Διατάγματος  με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (προσοντολόγιο – κλαδολόγιο) ως προς το σκέλος εκείνο που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων  Ανωτέρων  Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Λυκείου.

Υποστηρίζουν στην αίτηση ακύρωσής τους ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος για την  ανώτατη εκπαίδευση, καθώς υπήγαγε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών στην κατηγορία Δ.Ε. (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Ακόμη, κατά τους προσφεύγοντες, το εν λόγω διάταγμα παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας και της αξιοκρατίας (άρθρο 4), καθώς αντιμετωπίζει όμοιες περιστάσεις που όμως είναι καθ΄ όλα ανόμοιες, ως προς την σταδιοδρομία των αποφοίτων των Δραματικών Σχολών στο Δημόσιο τομέα και ως προς την προσωπική αξία και ικανότητα του κάθε αποφοίτου.

Παράλληλα, το προσβαλλόμενο διάταγμα προσκρούει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων (άρθρο 45 ΣΛΕΕ) και της ελεύθερης εγκατάστασης (άρθρο 43 ΣΛΕΕ), αλλά  και στην Ευρωπαϊκό οδηγία (2005/36/ΕΚ) για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, όπως και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Εκπαίδευσης.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι εξής Ανώτερες   Ιδιωτικές  Δραματικές Σχολές:   

1.    Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη,

2.     Νέο Ελληνικό Θέατρο,

3.    Οργανισμός Θεατρικής Κίνησης- Αρχή,

4.    Καλλιτεχνική, Μορφωτική και Πολιτιστική Εταιρεία Βεάκη,

5.    Δήλος Δήμητρας Χατούπη,

6.    Έκτη Τέχνη,

7.    Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν,

8.    Δραματική Σχολή  Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη,

9.    Μέλισσα Σχολή Τέχνης της Έλντας Πανοπούλου,

10. Μοντέρνοι Καιροί,

11. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης  Νότος,

12.  Πειραϊκός Σύνδεσμος,

13.  Πράξη Επτά,

14. Η Πρόβα,

15. Καλλιτεχνική Εταιρεία Προσκήνιο Γ. Ροντίδης,

16. Δ. Δερπάνης Τεχνών Εκατό,

17.  Ωδείο Αθηνών και

18. Σύγχρονο Θέατρο  Ανδρέας Βουτσινάς.
       
Υπενθυμίζεται, ότι με 
 αίτημα  την απόσυρση  του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος  έχει κατέλθει σε απεργιακές κινητοποιήσεις το  Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ενώ σε κατάσταση κατάληψης περιήλθαν από σπουδαστές των δραματικών Σχολών το Εθνικό Θέατρο επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου στην Αθήνα και το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης