Cyprus-gate: Η Μόσχα «έγραψε» ψήφισμα το 2016 που ενέκρινε η Βουλή, πλην ΔΗΣΥ
cyprus-mak

Cyprus-gate: Η Μόσχα «έγραψε» ψήφισμα το 2016 που ενέκρινε η Βουλή, πλην ΔΗΣΥ

Το ψήφισμα σε τρεις γλώσσες δέσμευε την Κύπρο να εργαστεί εντός ΕΕ για να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας - Αποκάλυψη εν μέσω εκλογών

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έχοντας δίπλα του τον Ντμίτρι Κοζλόβ στη κατεχόμενη Κριμαία. Απέναντι τους ο Αντρέι Ναζαροφ που οργάνωσε το οικονομικό φόρουμ στη Γιάλτα το 2017

Με σχεδιασμό και παρέμβαση της Μόσχας, η Βουλή της Κύπρου, το 2016 ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο ζητούσε από τη κυβέρνηση να εργαστεί εντός της ΕΕ για να αρθούν οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία για τη παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο οργανισμός OCCRP (Παγκόσμιο δίκτυο δημοσιογράφων ερευνητών κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος), αποκαλύπτει πως ένα ρωσικό λόμπι, άμεσα συνδεδεμένο με το Κρεμλίνο, χρησιμοποιώντας ανθρώπους στη Κύπρο, δημιούργησε το λεγόμενο «ρωσικό» κόμμα «Εγώ ο Πολίτης (ΕΟΠ)», και προσέγγισε Κύπριους πολιτικούς για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Μόσχας.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου, αποκαλύπτει πως το ψήφισμα που ενέκρινε η κυπριακή Βουλή το 2016 είχε συνταχθεί – και μάλιστα στα ελληνικά - από αυτή την ομάδα και έγιναν μόνο μικρές αλλαγές. Να υπενθυμίσουμε πως το ψήφισμα εγκρίθηκε από τους βουλευτές όλων των κυπριακών κομμάτων (δείτε PDF), πλην του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, που τήρησε αποχή.

Κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την υπόθεση φέρεται να ήταν ο Ρώσος Ντμίτρι Κοζλόφ, ο οποίος απέκτησε όπως και ο πατέρας του κυπριακή υπηκοότητα μέσω του προγράμματος «χρυσών διαβατηρίων», το οποίο τερματίστηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις της ΕΕ και την παραπομπή της Κύπρου στο Δικαστήριο της ΕΕ.



Τα συνεργαζόμενα με τον OCCRP δημοσιογραφικά δίκτυα Eesti Ekspress, IrpiMedia και Profil, εντόπισαν μεγάλο όγκο ηλεκτρονικών μηνυμάτων που καταδεικνύουν ότι η αυτοαποκαλούμενη «Διεθνής Υπηρεσία Τρέχουσας Πολιτικής» που συστάθηκε στη Μόσχα, επηρέασε πολιτικούς και στη Κύπρο, ώστε να λάβουν φιλορωσικές θέσεις για τη προσάρτηση της Κριμαίας. Επικεφαλής αυτής της Υπηρεσίας ήταν ο Ρώσος κοινοβουλευτικός Σαργκίς Μιρζαχανιάν και ο βοηθός του Αρέγκ Αγκασαριάν.

Μάλιστα εκτός από το ψήφισμα που ενέκρινε η κυπριακή Βουλή, με τις ευλογίες του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δημιούργησαν και το «ρωσικό κόμμα», το οποίο το 2021 διαλύθηκε, χωρίς ποτέ να έχει λάβει μέρος σε εκλογές. Διατηρεί όμως σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας αναρτήσεις υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και του υποψήφιου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Οι αναρτήσεις αυτές, φαίνεται να γίνονται εν αγνοία του ΔΗΚΟ και του Νίκου Χριστοδουλίδη και να συνδέονται με το γεγονός ότι, ο τελευταίος πρόεδρος του «ρωσικού κόμματος» ήταν ο Γ. Κουντούρης, ο οποίος ήταν αριστίνδην υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΚΟ και τώρα προσεγγίζει την υποψηφιότητα του Ν. Χριστοδουλίδη. Ο Κουντούρης, σπούδασε στη Ρωσία και με διαδικασίες που εξετάζονται από αστυνομική ποινική έρευνα, κατέστη μόνιμος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.

Η Μάιρα Μαρτίνι, εμπειρογνώμονας του οργανισμού «Διεθνής Διαφάνεια» δήλωσε πως οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν τις υποψίες που υπήρχαν για την εξάρτηση της Κύπρου από τη Ρωσία.



Το έγραψαν στη Μόσχα το ψήφισαν στη Λευκωσία

Σε σχέση με το ψήφισμα της Κυπριακής Βουλής για υποστήριξη της Ρωσίας, το δημοσίευμα των δημοσιογράφων του OCCRP αποκαλύπτει στη βάση στοιχείων, ότι το κείμενο ετοιμάστηκε από Ρώσους και μάλιστα γράφτηκε στα ελληνικά.

Ο Ντμίτρι Κοζλόφ παραδέχτηκε ότι «συμμετείχε» στη διαδικασία έγκρισης του ψηφίσματος από τη Κυπριακή Βουλή, αλλά είπε ότι δεν είχε «κάποιο συγκεκριμένο ρόλο. Μάλιστα την ημέρα της έγκρισης του ψηφίσματος βρισκόταν στην Βουλή στη Λευκωσία και έκανε και δηλώσεις σε ΜΜΕ.

Ο ίδιος είπε ότι δεν συμμετείχε στη σύνταξη του κειμένου αλλά γνώριζε τους Ρώσους Αγκασαριάν και Μιρζαχανιάν ως πρώην συμμαθητές του γιου του, οι οποίοι ανήκαν στο συνδεδεμένο με το Κρεμλίνο λόμπι που ελεγχόταν από τη ρωσική Δούμα . Την εμπλοκή του την χαρακτήρισε φυσική για ένα άτομο με διπλή υπηκοότητα.

Στα τέλη Απριλίου 2016, ο Αγκασαριάν έστειλε στον Μιρζαχανιάν ένα έγγραφο με τίτλο «Ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, σχετικά με την άρση οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας (δείτε PDF)».

Στο έγγραφο γινόταν αναφορά στις επιπτώσεις που είχαν για τη Κύπρο οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ώστε να δημιουργηθεί και το απαραίτητο κλίμα. Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και ο τέως πρέσβης της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι, όταν είχε δηλώσει ότι με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας η Κύπρο πυροβολεί τα πόδια της.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ρώσων το ψήφισμα θα τύγχανε υποστήριξης από τον δεξιό ΔΗΣΥ και το αριστερό ΑΚΕΛ.

Ο Ντμίτρι Κοζλόφ παραδέχθηκε στον OCCRP ότι προσέγγισε Κύπριους βουλευτές για να τους βολιδοσκοπήσει. Δήλωσε πως επικοινώνησε με τον τότε ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, αλλά όπως είπε «δεν άσκησε πίεση», καθώς ο κ. Κυπριανού φαινόταν επίσης να ενδιαφέρεται για την ιδέα ενός φιλορωσικού ψηφίσματος.

Στις 29 Ιουνίου 2016, ο Αγκασαριάν έστειλε στον Μιρζαχανιάν ένα email που περιελάμβανε προσχέδιο του ψηφίσματος που έφερε την υπογραφή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ (δείτε PDF).

Στις 7 Ιουλίου, το ψήφισμα εγκρίθηκε από τη Βουλή της Κύπρου και ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό που είχαν ετοιμάσει οι Ρώσοι.



Ταξίδι στη κατεχόμενη Κριμαία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν μετά την έγκριση του ψηφίσματος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού προσκλήθηκε στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Αντρέι Ναζάροφ ο οποίος είναι συμπρόεδρος του ομίλου Business Russia. Ο Ναζάροφ οργάνωσε το 2017 ένα επιχειρηματικό φόρουμ για επενδύσεις στη κατεχόμενη Κριμαία στο οποίο συμμετείχε και ο Άντρος Κυπριανού.

Ο ίδιος ο κ. Κυπριανού παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε με τον Ναζάροφ, αλλά δεν ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση. Βρισκόταν στη Μόσχα για να συναντήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ και το Κοζλόφ τον πίεσε και για τη συνάντηση με τον Ναζάροφ. Ο Κοζλόφ το 2016, που εγκρίθηκε το φιλορωσικό ψήφισμα από τη κυπριακή Βουλή, είχε κάνει εισφορά στο ΑΚΕΛ €15.000. Υποστήριξε πως κατά καιρούς είχε εισφορές σε όλα τα κόμματα της Κύπρου για φιλανθρωπικούς σκοπούς!

Ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε στον OCCRP ότι για το ψήφισμα που εισηγήθηκε το κόμμα του στη Βουλή, δεν ήξερε ότι είχε υπάρξει συντονισμός από τη Μόσχα.

Όσο για την εισφορά των €15.000 από τον Κοζλόφ προς το ΑΚΕΛ είπε πως ενδεχομένως να ήταν ένας τρόπος να ευχαριστήσει το ΑΚΕΛ για την έγκριση του ψηφίσματος.

Για την παράνομη παρουσία του στη Κριμαία είπε ότι προσκλήθηκε και την επόμενη χρονιά αλλά αρνήθηκε να πάει γιατί οι Ρώσοι είχαν μαζέψει εκεί όλα τα ακροδεξιά κινήματα της Ευρώπης.

Ο Γιώργος Λιλλήκας (πρώην υπουργός εξωτερικών στη κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου) που είχε συνυποστηρίξει το ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, είπε στον OCCRP ότι το έκανε για να ευχαριστήσει τη Ρωσία για τη στήριξη της στο κυπριακό!

Το «ρωσικό κόμμα»

Το 2017 στη Κύπρο δημιουργήθηκε ένα νέο κόμμα με την ονομασία «Εγώ ο Πολίτης», το οποίο έγινε γνωστό ως «ρωσικό κόμμα» καθώς σε αυτό μετείχαν Ρώσοι που είχαν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα, αλλά και Κύπριοι που είχαν σχέσεις με τη Μόσχα.

Όπως αποκαλύφθηκε από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που διέρρευσαν οι θέσεις του κόμματος είχαν σταλεί στον Μιρζαχανιάν στη Μόσχα από τον Κοζλόφ. Ο Κοζλόφ παραδέχθηκε ότι είχε επαφές με πολλούς Ρώσους πολιτικούς πριν δημιουργηθεί το κόμμα και μάλιστα είχε εξασφαλισθεί και τις ευλογίες του υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης