Μουσεία - αρχαιολογικοί χώροι: Δημιουργούνται νέα αναψυκτήρια και εστιατόρια

Μουσεία - αρχαιολογικοί χώροι: Δημιουργούνται νέα αναψυκτήρια και εστιατόρια

Διενεργείται Δημόσιος Ανοιχτός Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχων - μισθωτών

arxaiologikos_xoros
Σύγχρονα αναψυκτήρια και εστιατόρια θα δημιουργηθούν σε 74 συνολικά αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στο πλαίσιο της πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναβάθμισή τους και την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες τους. Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, δημοσιεύθηκε από τον αρμόδιο Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) , η διακήρυξη για τη διενέργεια Δημόσιου Ανοιχτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχων - μισθωτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά από συστάσεως του π.ΤΑΠ επιχειρείται η λειτουργία τόσο μεγάλου αριθμού αναψυκτηρίων σε αντίστοιχους χώρους.

Παράλληλα, με τον διαγωνισμό προβλέπεται να εγκατασταθούν, στους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας αλλά και σε κάποιους χώρους, που δεν διαθέτουν αναψυκτήριο, 38 αυτόματοι πωλητές νερού–αναψυκτικών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

«Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της οικονομίας των εμπειριών. Τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, δεν υπήρχε διαθέσιμο ούτε νερό» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Το ΥΠΠΟΑ και ο ΟΔΑΠ δούλεψαν μεθοδικά και συστηματικά, ώστε ο Οργανισμός να αξιοποιήσει την αναπτυξιακή του δυναμική, εφαρμόζοντας σύγχρονο τρόπο λειτουργίας και βελτιώνοντας συνεχώς το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών του, προς τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι η προβολή και η αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας με την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε περιοχής, αποτελώντας ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για τις τοπικές κοινωνίες»

Η Πρόεδρος του ΟΔΑΠ Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου υπογράμμισε «Είναι βέβαιο ότι ο Ανοικτός Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για τα αναψυκτήρια του ΟΔΑΠ, αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα και πολυπλοκότερα εγχειρήματα του Οργανισμού. Στόχος του ΟΔΑΠ είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με την προσέλκυση αξιόλογων οικονομικών φορέων, που θέλουν να επενδύσουν στην ευπρόσωπη και ομαλή λειτουργία των αναψυκτηρίων, για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση   των επισκεπτών των Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων της χώρας. Ταυτόχρονα, ενδιαφέρει η παρουσίαση και η προβολή των τοπικών γεύσεων κάθε περιοχής, σημαντικό τμήμα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και η αύξηση των εσόδων του Οργανισμού».

Το Β’ Πρόγραμμα Αξιοποίησης Αναψυκτηρίων εγκρίθηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του ΚΑΣ. Η εκμίσθωση από αναδόχους αποσκοπεί στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των αναψυκτηρίων και εστιατορίων, καθώς και της βέλτιστης εξυπηρέτησης των επισκεπτών των Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της προβολής τους και την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους.

Ο Διαγωνισμός για την εκμίσθωση των 59 αναψυκτηρίων υποδιαιρείται γεωγραφικά σε τρεις (3) ομάδες. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι έξι (6) έτη, με δυνατότητα παράτασης για χρονικό διάστημα κατά ανώτατο όριο έξι (6) επιπλέον ετών. Ως κριτήριο ανάθεσης ορίζεται αποκλειστικά η τιμή και, συγκεκριμένα, η υψηλότερη ετήσια τιμή του προσφερόμενου μισθώματος συνολικά ανά ομάδα.

Το πλήρες σώμα της διακήρυξης έχει δημοσιευτεί στη σελίδα του Οργανισμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Ουκρανία: Έπιασαν υπουργό του Ζελένσκι με ένα εκατ. δολάρια σε μετρητά στον καναπέ - Δείτε βίντεο

Survivor All Star: Αποχώρησε ο Αναγνωστόπουλος, «σφαγή» για τον αγώνα δίχως τέλος - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης