Καλλιτεχνική εκπαίδευση: Μπαίνει σε εφαρμογή η προετοιμασία του νέου εθνικού πλαισίου από τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας

Καλλιτεχνική εκπαίδευση: Μπαίνει σε εφαρμογή η προετοιμασία του νέου εθνικού πλαισίου από τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας

Στόχος, η δέσμευση Μητσοτάκη για δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές στις παραστατικές τέχνες ως το 2025

Μουσικες_σχολες
Tη σύνθεση τριών Ομάδων Εργασίας για την επεξεργασία θεμάτων που αφορούν στην καλλιτεχνική εκπαίδευση ανακοίνωσαν σήμερα τα τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων με στόχο την υλοποίηση της πρόσφατης δέσμευσης του πρωθυπουργού Κυρικάκου Μητσοτσάκη για δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές στις παραστατικές τέχνες ως το 2025.

Η προτοιμασία γι’ αυτό το νέο πλαίσιο, το οποίο θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στο άναρχο, εδώ και δεκαετίες τοπίο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, αποτελεί και τον βασικό στόχο των νέων επιτροπών, καθεμία από τις οποίες επικεντρώνεται στους τομείς του θεάτρου, της μουσικής και του χορού αντίστοιχα. Τα μέλη τους να καλούνται να καταθέσουν, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, αναλυτικές προτάσεις στις οποίες θα στηριχτεί η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Ειδικά δε για τον τομέα της μουσικής, ο οποίος είναι πλήρως αρρύθμιστος, η αρμόδια επιτροπή θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη με βάση τον οποίο θα δημιουργηθεί το νέο εθνικό πλαίσιο Ωδειακής Εκπαίδευσης.


Πρόεδρος και των τριών ενδεκαμελών Ομάδων Εργασίας ορίζεται η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Ελένη Δουνδουλάκη, ενώ και στις τρεις Ομάδες Εργασίας συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του ΥΠΑΙΘ, Γιώργος Βούτσινος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ, Οδυσσέας Ζώρας και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Ιωάννα Λυτρίβη.

Επιπλέον, στην Ομάδα Εργασίας Θεάτρου, συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Διευθύντρια Σπουδών της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου, Δηώ Καγγελάρη, και ο Διευθυντής της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Ρήγας. Στην Ομάδα Εργασίας Χορού, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ο Δάφνις Κόκκινος, Διευθυντής της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Στην Ομάδα Εργασίας Μουσικής συμμετέχουν ο Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και ο Σίμος Παπάνας, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Οι Ομάδες Εργασίας θα διαβουλεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με αντιπροσωπευτικούς φορείς παραστατικών τεχνών και αντιπροσωπευτικά όργανα σπουδαστών ενώ θα μπορούν να συνεργαστούν με εμπειρογνώμονες και προσωπικότητες κύρους που προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο.

Στο μεταξύ, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των καλλιτεχνών που εργάζονται σε Οργανισμούς Τοπικοί Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών ενώ εξαιρούνται ρητά από τo πεδίο εφαρμογής του ΠΔ 85/2022, η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα και οι προσλήψεις εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών κλάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο. 

Οι αντιδράσεις και η 48ωρη απεργία

Κλείσιμο
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ξεσπάσει έντονες αναταράξεις στους κόλπους της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με αφορμή το προεδρικό διάταγμα 85, που αφορά στο προσοντολόγιο των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών για το Δημόσιο, και το οποίο κατατάσσει τους αποφοίτους καλλιτεχνικών σχολών στην επαγγελματική κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ). Κορυφώνοντας τις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη και μεθαύριο στην οποία θα συμμετάσχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και άλλες καλλιτεχνικές και σπουδαστικές ενώσεις. Βασικό αίτημά τους είναι η επαγγελματική τους διαβάθμιση ως αποφοίτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) δεδομένου ότι οι σπουδές τους είναι τουλάχιστον τριετείς.

Ειδήσεις σήμερα:

Δασκαλάκης: «Για να μη με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου» είχε πει η Πισπιρίγκου

«Μούφα ολκής ο χιονιάς της Αττικής» - Θα χιονίσει μόνο στα ψηλά Πεντέλης και Πάρνηθας, λέει ο Καλλιάνος

Καρατζαφέρης για Βελόπουλο: Δεν τον πήρα από τη Δεξιά, ήταν ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης