63o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όλα όσα θα συμβούν στη φετινή διοργάνωση

63o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όλα όσα θα συμβούν στη φετινή διοργάνωση

Οι ταινίες, τα αφιερώματα, οι προσκεκλημένοι και οι εκπλήξεις

Festival_Cine_Thessalonikis_1
Με μεγάλες πρεμιέρες ταινιών Ελλήνων και ξένων δημιουργών, αφιερώματα σε σημαντικούς κινηματογραφιστές και στην χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά, τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, podcast αλλά και ειδικές εκδόσεις επιστρέφει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα του οποίου παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα. Από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν θα προβληθούν 99 μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους ταινίες στις οποίες προστίθενται και οι 93 τις οποίες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει διαδικτυακά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ.

#TIFF63 OFFICIAL SPOT


Η αυλαία θα ανοίξει με την προβολή της ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ  «The Fabelmans» η οποία απέσπασε, το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο και οδεύει με αξιώσεις προς τα Όσκαρ.

Aggelopoulos_-_teleutaia_gyrismata


«Αγγελόπουλος για πάντα»

Στο μεταξύ πρωταγωνιστική φιγούρα της φετινής διοργάνωσης αποτελεί ο σπουδαίος Θόδωρος Αγγελόπουλος. Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον ξαφνικό και πρόωρο θάνατό του το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα μεγάλο, πρωτοποριακό αφιέρωμα στο έργο του το οποίο περιλαμβάνει την έκθεση με τίτλο «Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution», με πρωτότυπα έργα 12 εικαστικών καλλιτεχνών, έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Νικολόπουλου, φωτογράφου πλατό στην ανολοκλήρωτη ταινία του σκηνοθέτη « Η άλλη θάλασσα», ειδική δίγλωσση έκδοση με τίτλο «Αγγελόπουλος για πάντα», που επικεντρώνεται στη μυσταγωγική δύναμη των εικόνων που έπλαθε το σινεμά και προβολή του ντοκιμαντέρ «Θόδωρος Αγγελόπουλος - Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του» των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μια ουσιαστική γνωριμία με τον μαγικό όσο και απαιτητικό κόσμος της υποκριτικής προσφέρει το αφιέρωμα με τίτλο «Ποιος παίζει; / Time to Act» στο πλαίσιο του οποίου θα εμφανιστούν και θα μιλήσουν η casting director των ταινιών του Τζέιμς Μποντ Ντέμπι ΜακΓουίλιαμς, διάσημος Γάλλος ατζέντης, Λοράν Γκρεγκουάρ, η αγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα και οι διακεκριμένοι casting directors, Σοφία Δημοπούλου και Μάκης Γαζής.

Festival_Cine_Thesal_Bazaka
Κλείσιμο


Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στον κινηματογράφο των αυτοχθόνων, στη φιλμογραφία του Βρετανού -με ελληνικές ρίζες- Πίτερ Στρίκλαν, στο έργο των πειραματικών δημιουργών, Πέτερ Τσερκάσκι και Ιβ Χέλερ, στον πρωτοπόρο σκηνοθέτη και θρύλο του γιουγκοσλαβικού σινεμά, Αλεξάνταρ Πέτροβιτς αλλά και στον σπουδαίο σκηνοθέτη Πίτερ Μπρουκ.

Ελληνικός Κινηματογράφος

Το δυναμικό παρών δίνει στην φετινή διοργάνωση η εγχώρια κινηματογραφική δραστηριότητα με 28 μεγάλου μήκους και 19 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες, 15 από τις οποίες παρουσιάζονται σε Α΄ προβολή. Το ελληνικό κομμάτι του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει επίσης ειδική προβολή της νέας ταινίας του Πάνου Χ. Κούτρα, που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, ειδική προβολή στο πλαίσιο της βράβευσης της Finos Film με τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο, τις βραβευμένες ταινίες από το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αλλά και αφιερώματα στην πρωτοπόρο του ελληνικού σινεμά Μαρία Πλυτά και στη σκηνοθέτιδα, θεωρητικό του σινεμά, πεζογράφο και μεταφράστρια, Μαρία Γαβαλά.

Festival_Cine_Thesal_3poster


Διεθνές - διαγωνιστικό πρόγραμμα

Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί φέτος τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, τα οποία συνοδεύονται από σημαντικά χρηματικά βραβεία. Συνολικά 11 ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Οι ταινίες διεκδικούν, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (Χρυσός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος), το οποίο ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ, η COSMOTE TV, υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ.

Στο διαγωνιστικό τμήμα «Γνωρίστε τους Γείτονες», συμμετέχουν 10 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ).

Το διαγωνιστικό τμήμα «>>Film Forward» αποτελείται από 11 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ). Για πρώτη φορά, μάλιστα, στη φετινή η Mastercard υποστηρίζει φέτος με χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 το Βραβείο Mermaid.

Το διαγωνιστικό τμήμα «Immersive/VR» επιστρέφει δυναμικά, φιλοξενώντας 8 ταινίες που θα προβληθούν στο Glass House (πρώτος όροφος του πρώην Βρεφονηπιακού Σταθμού, στο Λιμάνι), διεκδικώντας χρηματικό βραβείο 2.000 ευρώ. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το έργο White Dwarf, μία πολυμορφική εγκατάσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου.

Στο μεταξύ οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» θα φωτίζουν τον πρωτοποριακό κινηματογράφο μέσα από την παρουσίαση των καλύτερων βαλκανικών ταινιών, συναντήσεις με σημαντικούς δημιουργούς αλλά και μεταμεσονύχτιες προβολές.

ΑΓΟΡΑ

Η Αγορά του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα φέρει και φέτος σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα. Με ambassador τον δημοφιλή ηθοποιό και σεναριογράφο Γιώργο Καπουτζίδη, το νεοσύστατο τμήμα Agora Series θα αφιερώσει μια ολόκληρη μέρα, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, σε masterclasses και συζητήσεις που θα αναδείξουν τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στην τηλεοπτική παραγωγή και την κινηματογραφική βιομηχανία, δίνοντας παράλληλα το βήμα σε εκπροσώπους ελληνικών και ξένων τηλεοπτικών δικτύων, παραγωγούς και δημιουργούς τηλεοπτικού περιεχομένου.


Παράλληλα, στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ θα υπάρχει ειδικό τμήμα podcast, τα οποία το κοινό θα μπορεί να ακούσει, δωρεάν, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Podcast Room, στο Λιμάνι, θα προβληθούν μονόλεπτες ταινίες νέων με θεματικό άξονα την οπαδική βία, θα πραγματοποιηθούν περιβαλλοντικές δράσεις ενώ θα παρουσιαστούν και δύο νέες ειδικές εκδόσεις, με την πρώτη να αφορά στον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τη δεύτερη να αποτυπώνει στο στίγμα της διοργάνωσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς «γδύνεται» ξανά στο Instagram - «Για αυτό φερόταν έτσι ο πατέρας σου» γράφουν οι χρήστες

Τη Δευτέρα απολογείται ο 28χρονος που ασελγούσε σε 4χρονο στο Αγρίνιο

«Έπεσε» το WhatsApp - Προβλήματα στην επικοινωνία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης