Το «ταξίδι» της Ελένης ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, ακολούθησε περιοδεία (Κύπρος, Αλεξανδρούπολη, Μουδανιά, Ιωάννινα, Βύρωνας, Ελευσίνα) και στις 12 και 13 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022.
Η παράσταση, της οποίας τη μετάφραση υπογράφει ο Παντελής Μπουκάλας αποτελεί μια πολύχρωμη γιορτή Ειρήνης, με συγκίνηση και χιούμορ και καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες.
Το μήνυμα της «Ελένης» , όπως δηλώνει στο Πρώτο Θέμα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης, είναι «η σημασία των "ειδώλων" που περίτεχνα χρησιμοποιεί ο αρχαίος αυτός μύθος που ενέπνευσε τόσο τον Ευριπίδη όσο και άλλους στο πέρασμα των αιώνων μέχρι και τον Σεφέρη».
Ο Αστέριος Πελτέκης
Ο Ευριπίδης αντιστρέφει τον Τρωϊκό θρύλο και μεταβάλλει την ιστορία της ωραίας Ελένης, που εξαιτίας της απαγωγής της από τον Πάρη έγινε ο Τρωϊκός πόλεμος, σε φάρσα.
Σύμφωνα με αυτό το μύθο, οι Έλληνες πολέμησαν στην Τροία για μια σκιά, αφού ο Πάρης δεν την έκλεψε ποτέ από τη Σπάρτη, αλλά άρπαξε μονάχα ένα έμψυχο ομοίωμα της, ενώ η πραγματική Ελένη μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο από τον Ερμή, όπου παρέμεινε κοντά στον βασιλιά Πρωτέα, πιστή στον άντρα της και βαθιά πικραμένη για την τύχη της. Μετά την άλωση της Τροίας ο Μενέλαος φτάνει ναυαγός στην Αίγυπτο. Οι δυο σύζυγοι αναγνωρίζονται και μετά από νέες περιπέτειες φεύγουν μαζί για την Ελλάδα.
Η INALAN κατακτά επισήμως την κορυφή, λαμβάνοντας την πιστοποίηση της Ookla της διεθνώς αναγνωρισμένης πλατφόρμας Speedtest, ως ο πάροχος με το ταχύτερο σταθερό internet σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Οι ειδικοί του Ρευματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις για τους τύπους της πάθησης, τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή της.