Εισβολή στην Ουκρανία: Πώς μπορούν οι Ρώσοι ολιγάρχες να χρησιμοποιήσουν την αγορά έργων τέχνης για ξέπλυμα χρήματος

Εισβολή στην Ουκρανία: Πώς μπορούν οι Ρώσοι ολιγάρχες να χρησιμοποιήσουν την αγορά έργων τέχνης για ξέπλυμα χρήματος

Ειδικοί και πολιτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα «παραθυράκια» στη σχετική νομοθεσία - Οι οίκοι Christie’s και Sotheby’s διαβεβαιώνουν για αυστηρούς ελέγχους

Sothbys_auction
Μπορεί να επιβλήθηκαν σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχουν, ωστόσο, φωνές που επισημαίνουν πως οι Ρώσοι ολιγάρχες μπορούν να βρουν διέξοδο στην αγορά τέχνης με την οποία, ούτως ή άλλως, ασχολούνται φανατικά εδώ και χρόνια. Ως «παράθυρο» για τη δυνατότητα ξεπλύματος ρωσικού χρήματος καταδεικνύονται τα κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία, η οποία διέπει την βρετανική και την αμερικανική αγορά τέχνης. 

Παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι οίκοι δημοπρασιών του κόσμου διαβεβαιώνουν πως, ειδικά το τελευταία χρονικό διάστημα, γίνονται λεπτομερείς έλεγχοι όσον αφορά στα στοιχεία των πελατών τους και τηρούνται αυστηρά τα μέτρα που ισχύουν για το ρωσικό χρήμα, ειδικοί του χώρου εκτιμούν πως, στο πλαίσιο των συνθηκών της παγκοσμιοποίησης και της ολοένα και αυξανόμενης παρουσίας του διαδικτύου στην αγορά τέχνης, μπορεί να εξασφαλιστεί η ανωνυμία του πραγματικού προσώπου που βρίσκεται πίσω από μία αγοραπωλησία. Ως πρόσφορα μέσα ξεπλύματος του ρωσικού χρήματος καταδεικνύονται επίσης συλλεκτικά είδη όπως γραμματόσημα, κρασί και η αναπτυσσόμενη αγορά μη ανταλλάξιμων διακριτικών (NFT),

Στο σημαντικό αυτό θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό να τεθούν προς διαπραγμάτευση από υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν και κάλεσε τους κορυφαίους οίκους δημοπρασιών Christie’s και Sotheby’s να αρνηθούν κάθε συνεργασία μαζί τους.

Στο μεταξύ ενώ το γραφείο του οίκου Sotheby’s στη Μόσχα είναι προς το παρόν κλειστό, το αντίστοιχο γραφείο των Christie’s συνεχίζει τη λειτουργία του στη ρωσική πρωτεύουσα χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις σχετικά με το άμεσο μέλλον. Και οι δύο πάντως επιμένουν πως καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τηρηθούν τόσο οι ισχύοντες νόμοι όσο και παγκόσμιες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου.

Κλείσιμο
Παράλληλα, και οι δύο συμμετέχουν ενεργά στο παγκόσμιο κάλεσμα για μποϊκοτάζ του μεγάλου ρωσικού οίκου δημοπρασιών Phillips η οποία επικρίθηκε για την απόφασή της να προχωρήσει, την προηγούμενη εβδομάδα, σε δημοπρασία με έργα σπουδαίων Άγγλων καλλιτεχνών, όπως οι Φράνσις Μπέικον, Κλοντ Μονέ, Ντέιβιντ Χόκνεϊ  κ.α., από τις συνολικές πωλήσεις της οποίας συγκεντρώθηκε το ποσό των 30 εκατομμυρίων λιρών.

Μετά τη γενική κατακραυγή οι διοργανωτές ανακοίνωσαν πως θα διαθέσουν τα καθαρά έσοδα της συγκεκριμένης δημοπρασίας στον Ερυθρό Σταυρό της Ουκρανίας πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι που αμφισβητούν την παραπάνω πρόθεση.

Ειδήσεις σήμερα:

Την αύξηση της πληρότητας σε γήπεδα και πλοία εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Πάνω από 400.000 Ουκρανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη

Στη φυλακή ο 60χρονος για το τετραπλό φονικό στην Ανδραβίδα - «Είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι» είπε στην απολογία του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης