Πόλεμος στην Ουκρανία - Σφίγγει ο κλοιός των κυρώσεων στη Ρωσία: Επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία

Πόλεμος στην Ουκρανία - Σφίγγει ο κλοιός των κυρώσεων στη Ρωσία: Επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία

ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν την απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία   - Η τιμή του φυσικού έχει 14πλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο - Ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια η ουγγιά -«Φρένο» σε αγοραστές και επενδυτές ανά τον κόσμο.

petrelaio_ipa
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιβεβαίωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το τίμημα που θα πληρώσει η Ρωσία «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία». Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συζητούν και την πιθανότητα απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. «Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπλίνκεν.

Η Γερμανία, όμως, απέρριψε την πρόταση για εμπάργκο στην αγορά ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. «Η προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη για τη θέρμανση, τις μεταφορές, την ηλεκτροδότηση και τη βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλιστεί με οποιονδήποτε άλλον τρόπο αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Βουλγαρία που στηρίζει μεν τις κυρώσεις στη Ρωσία ως μέσο για να σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία, αλλά θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ. «Η Βουλγαρία θα στήριζε κάθε είδους μέτρα, γιατί είμαστε πραγματικά κατά του πολέμου, αλλά για αυτά τα δύο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), ίσως θα ζητούσαμε μια εξαίρεση… Δεν έχουμε τρέχουσες εναλλακτικές τώρα, είμαστε πολύ εξαρτημένοι», είπε ο Πέτκοφ.

Πράγματι, ένα τέτοιο μέτρο θα έπληττε κυρίως την ΕΕ που είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. «Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Μπορεί ήδη η Μόσχα να βιώνει τις συνέπειες των κυρώσεων, αλλά οι κλυδωνισμοί δεν θα περιοριστούν στη ρωσική οικονομία. Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προ ολίγων ημερών παραδεχτεί ότι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη, η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε από τα 18 ευρώ τη μεγαβατώρα, στα 345. Στη συνέχεια έπεσε στα 237,27 ευρώ. Η τιμή έχει 14πλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχει «πιάσει ταβάνι». Οι τιμές των σιτηρών επίσης προβληματίζουν ιδιαίτερα. Ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια η ουγγιά, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2020. Οι τιμές του αλουμινίου και του χαλκού έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Συγκεκριμένα, η τιμή του αλουμινίου ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 4.000 δολαρίων. Ο τόνος και του χαλκού ανήλθε σε ιστορικό ποσοστό. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Ένας κλάδος που επίσης έχει πληγεί είναι αυτός της κτηματαγοράς Η ανασφάλεια που επικρατεί βάζει φρένο σε αγοραστές και επενδυτές ανά τον κόσμο. Η αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών μοιάζει να είναι παγκόσμιο πρόβλημα και να συμβάλει παραιτέρω στην αποδυνάμωση της αγοράς.

Ειδήσεις σήμερα:

Πότε θα τελειώσουμε με τον κορωνοϊό;

Σε σοβαρή κατάσταση 6χρονος που έπεσε από μπαλκόνι στην Πάτρα

Προσωρινή κατάπαυση πυρός σε 4 πόλεις πριν τα ρωσικά χτυπήματα στην αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης