Το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Παρουσιάζεται με φρέσκια ματιά, με νέους χορογράφους, με σπουδαίους χορευτές και με εναλλαγές τρισδιάστατων εικόνων

Karyothraftis_Hrakleio_1
Η μαγεία του χορού, της μουσικής και τους παραμυθιού αναμειγνύονται μοναδικά στον πολυαγαπημένο «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι, που παρουσιάζεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό ProArtes Vienna, σε συνεργασία με τις χορογράφους καταξιωμένες Jessica Wurzer και Anna-Maria Covalec-Wurzer και το χορευτικό τους σύνολο, στη σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Η παράσταση, που κάνει πρεμιέρα απόψε και θα επαπαναληλθεί το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Dominik Am Zehnhoff-Söns.

«Έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την παραγωγή του «Καρυοθραύστη»: Είναι η πρώτη παραγωγή μπαλέτου αυτής της ποιότητας στους χώρους του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου και μια συνεργασία που εγκαινιάζουμε με ένα αξιόλογο οργανισμό της Βιέννης» λέει στo protothema.gr ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ μαέστρος Μύρων Μιχαηλίδης.

Με μια απόλυτα φρέσκια ματιά, με νέους χορογράφους, με σπουδαίους χορευτές και με εναλλαγές τρισδιάστατων εικόνων, o «Καρυοθραύστης» είναι μια παράσταση που μαγεύει μικρούς και μεγάλους, συνδυάζοντας το μεγαλείο της μουσικής του Τσαϊκόφσκι με την τζαζ εκδοχή του Ντιουκ Έλιγκτον και τα ψηφιακά σκηνικά με το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο παραμύθι.
Το πασίγνωστο παραμύθι που γίνεται πραγματικότητα μέσα από τη μουσική και τον χορό, κάνει περιμέρα σήμερα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Για τρεις μόνο παραστάσεις, ήδη sold out, όπως και η όπερα “Ιδομενέας” του Μότσαρτ και το Μεγάλο Αφιέρωμα στον Μπετόεν που προηγήθηκαν.
Karyothrafstis_Hrakleio_2

Κλείσιμο
«Το κοινό αγγαλιάζει τις παραστάσεις μας διότι για πρώτη φορά το Ηράκλειο διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλες παραγωγές όπερας, συμφωνικής μουσικής και μπαλέτου» εξηγεί ο Μύρων Μιχαηλίδης, που έχει βάλει στοίχημα, παρά τους δύσκολους καιρούς λόγω της πανδημίας, να βάλει την Κρήτη στο διεθνή πολιτιστικό χάρτη.

Η κλασική και αγαπημένη ιστορία των παιδικών μας χρόνων ξετυλίγεται παράλληλα με μια συνομιλία της αξεπέραστης μουσικής σύνθεσης του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, με μέρη από την ομώνυμη σουίτα του Ντιουκ Έλινγκτον, αλλά και με διασκευές, μεταγραφές και νεότερες συνθέσεις βασισμένες πάνω στην αρχική σύνθεση του 1892 του Ρώσου συνθέτη, από νεότερους μουσικούς, όπως είναι οι Phil Stern και Marina Arsenijevic.

Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών

Η υπόθεση του μπαλέτου σε δύο πράξεις του Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι βασίζεται στο παραμύθι Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών, του Ε.Τ.Α. Χόφμαν, διασκευασμένο αριστοτεχνικά από τον Αλέξανδρο Δουμά.

Ο Καρυοθραύστης είναι το δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της Ντρόσελμαγερ την παραμονή των Χριστουγέννων, κάπου στη Γερμανία. Ο Καρυοθραύστης έχει το σχήμα ενός κινούμενου στρατιώτη. Τα μεσάνυχτα που ο ύπνος παίρνει την Κλάρα, στο όνειρό της μεταφέρεται σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου όλα τα παιχνίδια ζωντανεύουν, μεταξύ των οποίων και ο Καρυοθραύστης. Αφού κερδίσει τη μάχη με τα ποντίκια που έχουν εισβάλει στο δωμάτιο, μετατρέπεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη του έργου η Κλάρα και ο πρίγκιπας-Καρυοθραύστης ξεκινούν ένα μαγικό ταξίδι, περνώντας μέσα από υπέροχα μέρη που ο συνθέτης αποδίδει μαγικά με την αξεπέραστη μουσική του. Τη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού και έπειτα τη χώρα των Ζαχαρωτών και της Ζαχαρένιας νεράιδας. Το πρωί όμως που η Κλάρα ξυπνάει, το μόνο που κρατά στην αγκαλιά της είναι η ξύλινη κούκλα-στρατιωτάκι που της χάρισε ο νονός της.

Προπώληση εισιτηρίων
Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 - 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00)
Τicketservices.gr, από εδώ: https://bit.ly/3yXgWx2
Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη της εκδήλωσης

Ειδήσεις σήμερα:

Την έβαζε να εξομολογηθεί και μετά τη βίαζε: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον βιαστή με τα ράσα

Υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Καταθέτει ανωμοτί ο «διοργανωτής» του πάρτι Μάνος Παπαδόπουλος

Κορωνοϊός: Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα - Τι γνωρίζουμε για την «stealth Omicron»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης