Ραφαέλα Καρά: Η ακοπιάριστη «βασίλισσα» της ψυχαγωγίας και της γυναικείας απελευθέρωσης

Ραφαέλα Καρά: Η ακοπιάριστη «βασίλισσα» της ψυχαγωγίας και της γυναικείας απελευθέρωσης

«Εφυγε» στα 78 της χρόνια βυθίζοντας στο πένθος την Ιταλία - Τα πρώτα της βήματα, ο έρωτάς της με τον Φρανκ Σινάτρα, οι μεγάλες επιτυχίες και οι κόντρες της με τους συντηρητικούς κύκλους

Carra
Η γυναίκα που έφερε την επανάσταση στην τηλεοπτική ψυχαγωγία της Ευρώπης, μια πολυτάλαντη κοπέλα που μπορούσε με άνεση να τραγουδά, να χορεύει ξέφρενα και να υποδύεται ρόλους την ίδια στιγμή αλλά και εκείνη που απενοχοποίησε, σε απευθείας μετάδοση, την γυναικεία σεξουαλικότητα σε όλες της τις εκφάνσεις, από το ντύσιμο μέχρι την ερωτική συμπεριφορά: Αυτή ήταν η Ραφαέλα Καρά, η Ιταλίδα– φαινόμενο, που έφυγε σήμερα από τη ζωή στα 78 της χρόνια, έχοντας διανύσει μια διαδρομή γεμάτη μεγάλες επιτυχίες, πολλές πρωτιές αλλά και δύσκολους αγώνες και σκληρές επιθέσεις χωρίς όμως ποτέ να το βάλει κάτω.

A far l'amore comincia tu - Raffaella Carra

Το παράδοξο με την Ραφαέλα Καρά ήταν ότι κατάφερνε να συνδυάζει στο πρόσωπό της, μ' έναν μαγικό τρόπο τις έννοιες της χαράς και της ξεγνοιασιάς μαζί με αυτές της χειραφέτησης και της απελευθέρωσης από κάθε είδους καταπίεση. Κάτι που καμία σύγχρονή της, ακόμη και καλλιτέχνιδες μεγάλου βεληνεκούς της εποχής της, δεν μπόρεσε να μιμηθεί. Γι΄αυτό και, παρότι δεν είχε υπέρμετρες καλλιτεχνικές ικανότητες, κέρδισε επάξια τον τίτλο της διεθνούς σταρ με ιδιαίτερη βέβαια επιτυχία στους ισπανόφωνους του 20ού αιώνα.

Απόδειξη το γεγονός ότι το θρυλικό χορευτικό τραγούδι της «A far l’amore comincia tu», που επί της ουσίας προέτρεπε τις γυναίκες να πάρουν πρωτοβουλίες στο ερωτικό παιχνίδι απαιτώντας αυτό που τούς αρέσει, αποτελεί επί δεκαετίες παγκόσμια επιτυχία αλλά και σήμα κατατεθέν κάθε ξέφρενου πάρτι, έναν διαχρονικό ύμνο γλεντιού χωρίς όρια και απαγορεύσεις.

Όταν η μικρή Ραφαέλα Ρομπέρτα Πελόνι έδειξε την κλίση της που είχε στο χορό κανείς, ούτε καν η οικογένειά της, δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτή η μικρή πεισματάρα, που βρισκόταν διαρκώς σε κίνηση, θα κατάφερενε να κατακτήσει τον κόσμο. Κι όμως η ίδια φρόντισε να δείξει από νωρίς τους υψηλούς στόχους της. Ήταν μόλις 9 ετών όταν έπαιξε τον πρώτο της κινηματοφραφικό ρόλο. Αυτό, από μόνο του, λέει πολλά! Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '60 συνέχισε να δουλεύει για ιταλικό κινηματογράφο και την τηλεόραση με τις κριτικές ωστόσο να μην είναι ενθαρρυντικές. Γεγονός που τήν ώθησε να κάνει το μεγάλο βήμα. 
Κλείσιμο
Raffaella Carrà - Tanti Auguri | 1978

Η Αμερική και ο Φρανκ Σινάτρα

Το 1965, αποφασίζει να φύγει για την Αμερική, την χώρα του θεάματος και ψυχαγωγίας, προκειμένου να μάθει τα μυστικά της δουλειάς και να αποκτήσει εμπειρία. Η τύχη της τήν έφερε κατευθείαν στο πλευρό του σπουδαίου Φρανκ Σινάτρα με τον οποίο θα παίξει στην ταινία «Το εξπρές του Φον Ράιαν». Εκείνος μαγεύεται από την εμφάνιση και το φλογερό ταμπεραμέντο της, τήν ερωτεύεται κεραυνοβόλα και μένει μαζί της δύο χρόνια. Αιτία του χωρισμού του, που πλήγωσε πολύ την Ραφαέλα, δεν ήταν άλλη από την κολλητή της, ηθοποιοί Μία Φάροου.
Cara_-_Sinatra
Με τον Φρανκ Σινάτρα η Ραφαέλα Καρά υπήρξε ζευγάρι στο πανί και στη ζωή

Στο μεταξύ όμως είχε παρακολουθήσει τα πιο λαμπερά και τολμηρά μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ και είχε καταλάβει τί ήταν αυτό που έλειπε από την ψυχαγωγία της πατρίδας της στην οποία θα επιστρέψει με...βαρύ πλέον «οπλισμό». Θα ξεκινήσει το 1970 ως συμπρωταγωνίστρια της μουσικής εκπομπής «Canzonissima» η οποία θα σοκάρει το Βατικανό και θα οδηγήσει στην απόλυσή της. Θα συνεχίσει με το ξεσηκωτικό κομμάτι «Tuca Tuca», τραγουδώντας με αισθησιασμό στον παρτενέρ της – χορευτή συνοδευόμεΕντσο Πάολο, «Σε θέλω», αγγίζοντάς τον σε διάφορά μέρη του σώματός του. Η χορογραφία αυτή θα κάνει θραύση παρά τις συντηριτικές φωνές που απαιτούν την απόσυρσή της. Ο κόσμος και ιδιαίτερα οι Ιταλίδες νοικορυρές αλλά και οι δημοσιογράφοι, έχουν λατρέψει το «Tuca Tuca» και κανείς δεν μπορεί πλέον να ανακόψει την επιτυχία του.

Raffaella Carrà - Tuca Tuca/Alberto Sordi - Canzonissima 1971


Ο δρόμος προς τη δόξα είχε πλέον ανοίξει. Η Ραφαέλα Καρά, η γυναίκα με το χαρακτηριστικό ξανθό καρέ, τις ακραίες για την εποχή ενδυματολογικές επιλογές, το μπρίο, την αστείρευτη διάθεση και το απίστευτο τσαγανό διεκδικούσε με αξιώσεις τη θέση της βασίλισσας της ιταλικής τηλεόρασης διαδραματίζοντας παράλληλα έναν πολύ ενεργό ρόλο υπέρ της γυναικείας χειραφέτησης, ίσως ακόμη πιο ουσιαστικό από αυτόν των επίσημων φεμινιστικών κινημάτων.

Γιατί η Ραφαέλα Καρά έμπαινε καθημερινά στα σπίτια των ανθρώπων και διαλαλούσε τις ιδέες της τόσο μέσα από τα τραγούδια της όσο και μέσα από το ντύσιμο, τις κινήσεις και τη συμπεριφορά της περνώντας το μήνυμα ότι δεν είναι κακό να αναλαμβάνει η γυναίκα τα σκήπτρα στην κρεβατοκάμαρα ούτε είναι αμαρτία να ερωτευθτεί κάποιος έναν ομοφυλόφικό. Το πασίγνωστο τραγούδι της «A Far l’Amore Comincia Tu», που κυκλοφόρησε το 1976 και έγινε παγκόσμια επιτυχία, θα αποτελέσει το επίσημο μουσικό σύνθημα της ίδιας και της κοσμοθεωρίας που προωθούσε. Ήταν αυτό το ίδιο τραγούδι που την έκανε ιδιάιτερα δημοφιλή και στην Ισπανία όπου παρουσίασε μια εκπομπή που έγινε ανάρπαστη. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος τής απένειμε τιμητική διάκριση.

Raffaella Carrà- Ma che musica maestro (Canzonissima) 1970


Η επιστροφή στην Ιταλία, το 1978, θα τη βρει στην εκπομπή «Ma Che Sera», με ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι που αποθέωνε την απελευθερωμένη σεξουαλικότητα, το «Tanti Auguri», το οποίο περιείχε στίχους που έκανε πολλούς να κοκκινίζουν. Αξέχαστο έχει μείνει το επεισόδιο της εκπομπής στο οποίον εμφανίστηκε ως σέξι καλόγρια, με γυμνούς άνδρες να χορεύουν γύρω της. Η εκπομπή εκείνη όμως, παρά την τεράστια επιτυχία της, δεν θα μακροημερεύσει καθώς η ίδια θα παραιτηθεί και θα φύγει από τη χώρα της μετά την απαγωγή και την εκτέλεση του Ιταλού πρωθυπουργού Άλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Τα νέα πρωτότυπα τηλεοπτικά πρότζεκτ

Για δεύτερη φορά στη ζωή της θα βρει καταφύγιο αλλά βήμα έκφρασης στην Αμερική όπου θα συνεχίσει με επιτυχία την μουσική καριέρα της για να επιστρέψει στην Ιταλία, μετά από αρκετά χρόνια, κάνοντας πλέον κάτι εντελώς διαφορετικό στην τηλεόραση, μια εκπομπή λόγου, το «Pronto Rafaella», μέσω της οποίας επικοινωνούσε ζωντανά με τους ακροατές της.

Αεικίνητη, ακούραστη και γεμάτη όρεξη για καινούργια πράγματα θα επιστρέψει στη μικρή οθόνη το 2008, και πάλι με μία διαφορετική εκπομπή, το κόνσεπτ της οποίας βασιζόταν σε συναντήσεις οικογενειών που είχαν να βρεθούν από κοντά πολλά χρόνια. Και αυτό το νέο της πρότζεκτ θα στεφθεί με μεγάλη επιτυχία όπως εξάλλου και τα προηγούμενα τα οποία αντέγραψαν πολλοί σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς του κόσμου.

Όσο σκληρά κι αν προσπάθησαν όμως καμία δεν κατάφερε να αγγίζει τον μύθο της. Γιατί η Ραφαέλα Καρά ήταν μια πολύπλευρη και απολύτως αυθεντική προσωπικότητα που έγινε σταρ όχι μόνον χάρη στο ταλέντο της αλλά και κυρίως χάρη στην επιμονή της να σπάσει τα ταμπού δεκαετιών και να ανοίξει νέους δρόμους.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανοίγει ξανά μετά από 30 χρόνια ο κινηματογράφος ΑΒ στα Πατήσια

Το δείπνο της Αντιπάρου: Ποιοι είναι οι πανίσχυροι συνδαιτημόνες του πρωθυπουργού

Survivor - H αδερφή του Σάκη περνά στην αντεπίθεση: Γιατί να μιλήσω στη μαμά της Μαριαλένας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης