Επιχείρηση για αποκατάσταση της ταπισερί Μπαγιέ

Επιχείρηση για αποκατάσταση της ταπισερί Μπαγιέ

Πρόκειται για την πιο διάσημη ταπετσαρία στον κόσμο  με μήκος 70μ. και ύψος 50εκ.

tapelcgal
Το πέρασμα του χρόνου είναι εμφανές πάνω στην ταπισερί Μπαγιέ, την πιο διάσημη ταπετσαρία του κόσμου, η οποία στεγάζεται σήμερα στο μουσείο de la Tapisserie de Bayeux στο Bayeux της Νορμανδίας. Για το λόγο αυτό, μια ομάδα ειδικών έχει αναλάβει την αποκατάσταση της. Σύμφωνα με τους ίδιους, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει το 2024 και μπορεί να διαρκέσει χρόνια, καθώς χρειάζονται περίπου 50 άτομα για να μετακινήσουν μόνο το έργο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προκληθεί κάποια ζημιά. 

30175346_1316067_Bayeux-new-blog

Κλείσιμο
Ο Αντουάν Βενρί, Επικεφαλής Επιμελητής των Μουσείων Bayeux δήλωσε: «Δεν είναι ζήτημα καθαρισμού, πλύσης, αφαίρεσης όλων των λεκέδων. Ίσως να παρέμβουμε σε ορισμένα ενεργά στοιχεία. Η ιδέα είναι να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση και να διορθωθεί αποτελεσματικά όλη η φθορά διασφαλίζοντας έτσι την διατήρηση του έργου για τις επόμενες δεκαετίες και τον επόμενο αιώνα».

Η ταπισερί Μπαγιέ είναι ένα κεντημένο ύφασμα μήκους 70 μέτρων και ύψους 50εκ, πάνω στο οποίο απεικονίζονται τα γεγονότα, που οδήγησαν στην κατάκτηση της Νορμανδίας και κορυφώθηκαν με τη μάχη του Χέιστινγκς, το 1066. Αποτελεί ένα εμβληματικό τεχνούργημα και είναι, ίσως, η πιο διάσημη ταπετσαρία του κόσμου, όπως προαναφέραμε. Το ύφος της τέχνης, που απεικονίζει είναι αγγλοσαξωνικό  και είναι ένα από τα κορυφαία δείγματα Norman Romanesque τέχνης.
800px-Harold_dead_bayeux_tapestry
Τα σχέδια για την ταπετσαρία Μπαγιέ είναι κεντημένα και όχι υφασμένα. Αυτό τεχνικά δεν την καθιστά ως ταπετσαρία, παρ' όλο που οι ιστορικοί τέχνης αποφάσισαν να την ονομάσουν έτσι. Τέτοιες ταπετσαρίες κοσμούσαν τόσο τις εκκλησίες όσο και τα πλούσια σπίτια στην Αγγλία, όχι φυσικά σε αυτές τις διαστάσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης