Τα ήθη και τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης

Τα ήθη και τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης

Σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη και κατά την παράδοση είναι η μια μέρα του χρόνου που επιτρέπεται να τρώμε άφοβα μεγάλες ποσότητες κρέατος, συνήθως ψητό στα κάρβουνα

Τα ήθη και τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης
Τα ήθη και τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης
Σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη και κατά την παράδοση είναι η μια μέρα του χρόνου που επιτρέπεται να τρώμε άφοβα μεγάλες ποσότητες κρέατος, συνήθως ψητό στα κάρβουνα, που αλλιώς λέγεται «τσίκνισμα», απ’ όπου πήρε και το όνομά της η μέρα.

Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, η οποία ονομάζεται κρεατινή. Κατά την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι πολύ σημαντικές και έτσι ως καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες θεωρούνταν η Πέμπτη.

Πέρα από την κατανάλωση κρέατος, που μας προετοιμάζει για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, κάθε τόπος έχει τον δικό του εορτασμό γι’ αυτή την ημέρα. Μερικές από αυτές είναι:

Σέρρες:
Στις Σέρρες συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου στις αλάνες, όπου ανάβουν μεγάλες φωτιές στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Τότε κάποιος από την παρέα που διαθέτει άφθονο χιούμορ, αναλαμβάνει να κάνει «προξενιά» ανακατεύοντας ταυτόχρονα την θράκα της φωτιάς με μια βέργα.

Κλείσιμο
Κομοτηνή:
Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στην Κομοτηνή καψαλίζουν στην φωτιά την κότα που θα φαγωθεί την Κυριακής Αποκριάς. Ακόμα, τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν αυτή την ημέρα βρώσιμα δώρα, ενώ ο άντρας στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον λεγόμενο κούρκο, και εκείνη του στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.

Κέρκυρα:
Στο όμορφο νησί της Κέρκυρας και την παλιά πόλη τελούνται τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια» ή «Κουτσομπολιά» ή «Πέτε Γόλια». Σύμφωνα με το έθιμο, οι γυναίκες βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν στην ντοπιολαλιά τους. Έπειτα, ακολουθούν καντάδες όπου με αυτές κλείνει το έθιμο.

Σκόπελος:
Στο χωριό Κλήμα της Σκοπέλου, οι κάτοικοι, αφού φάνε και τραγουδήσουν στα σπίτια τους, ξεχύνονται στις γειτονιές και χορεύοντας συγκεντρώνονται όλοι στο Πεύκο όπου και συνεχίζουν το γλέντι μέχρι το πρωί.

Πελοπόννησος:
Σε όλη την περιφέρεια της Πελοποννήσου την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνονται λογιών λογιών φαγητά. Η πηχτή, οι τσιγαρίδες, τα λουκάνικα, η γουρναλοιφή και το παστό είναι μόνο μερικά από αυτά. Πιο συγκεκριμένα, στην Πάτρα, έχουν το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα δυο πράγματα. Το πρώτο ότι ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και το δεύτερο ότι έρχεται να την παντρευτεί. Έτσι, ντύνεται νύφη και με την συνοδεία των Πατρινών κατεβαίνει μέχρι το λιμάνι της πόλης για να προϋπαντήσει τον καλό της. Γύρω της ο κόσμος ξεφαντώνει και διασκεδάζει με τα καμώματά της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης