Χόλιγουντ: Η ομοφοβία, οι σεξουαλικές εξομολογήσεις και τα ερωτικά μυστικά των... απόλυτων αρσενικών

Πώς διαχειρίζεται την διαφορετικότητα ο κινηματογράφος και η τηλεόραση σήμερα και τι αντίτιμο πλήρωσαν οι σταρ, που αποκάλυψαν δημοσίως πως είναι ομοφυλόφιλοι

Η πρόσφατη, απρόσμενη ομολογουμένως, δήλωση του πρωταγωνιστή της δημοφιλέστατης σειράς «Prison Break», Γουέντγουορθ Μίλερ ότι δεν πρόκειται, ποτέ ξανά, να ερμηνεύσει ανδρικούς στρέιτ χαρακτήρες, δεδομένου ότι ο ίδιος είναι ομοφυλόφιλος, αναζωπυρώνει ένα θέμα που απασχολεί δεκαετίες τώρα την βιομηχανία του θεάματος. Υπάρχει ακόμη ομοφοβία στο Χόλιγουντ; Ποιες είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να υποστεί η καριέρα κάποιου που δηλώνει δημοσίως πως είναι ομοφιλόφυλος και πόσο άνετα νιώθει το διεθνές κοινό να αποδεχτεί τις ερωτικές επιλογές διάσημων σταρ τόσο στη σκηνή και την οθόνη όσο και στην προσωπική τους ζωή;
Ο πρωταγωνιστής του «Prison Break», Γουέντγουορθ Μίλερ, δήλωσε πως θα ξαναπαίξει ανδρικό στρέιτ ρόλο
Η αλήθεια είναι πως, όσο κι αν πολλοί δεν θέλουν να το παρεδεχτούν επισήμως, τα ταμπού που σχετίζονται με την σεξουαλική ταυτότητα καλά κρατούν, περισσσότερο στον κινηματογράφο και λιγότερο στην τηλεόραση. Γεγονός που αποδείχτηκε περίτρανα μέσα από από κάποιες βιογραφικές ταινίες των τελευταίων χρόνων. Το βραβευμένο με Όσκαρ «Bohemian Phapsdosy», που ήταν αφιερώμενο στη ζωή και την καριέρα του θρυλικού Φρέντι Μέρκιουρι, παρότι δεν έδινε έμφαση στις σεξουαλικές του επιλογές -από φόβο, προφανώς, των παραγωγών- λογοκρίθηκε σε κάποιες ξένες αγορές, όπως η Κίνα για παράδειγμα, με αποτέλεσμα να εκδοθεί και μία δεύτερη εκδοχή του φιλμ στην οποία δεν υπήρχε καμία αναφορά στην ομοφυλοφιλία.
Η κινηματογραφική βιογραφία του Φρέντι Μέρκιουρι κυκλοφόρησε στην Κίνα σε διαφορετική εκδοχή χωρίς αναφορά στην ομοφυλοφιλία του
Και στην περίπτωση του «Rocket», όμως, της κινηματογραφική βιογραφία του Έλτον Τζον, που έκανε πρεμιέρα πέρσι, στο Φεστιβάλ των Καννών, υπήρξαν πληροφορίες που ήθελαν την εταιρεία παραγωγής να κόβει σκηνές που σχετίζονταν με την σεξουαλική ζωή του διάσημου Βρετανού καλλιτέχνη ο οποίος έχει δηλώσει ανοιχτά πως είναι γκέϊ, έχει παντρευετεί τον σύντροφό του και μεγαλώνουν μαζί δύο παιδιά.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε και την αμηχανία που προκάλεσε η ταινία «The Brokeback Mountain» που δέχτηκε επικρίσεις ακόμα και από γνωστά ονόματα του κινηματογραφικής κοινότητας. Ο Τόνι Κέρτις, για παράδειγμα, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει περίπτωση να δει το φιλμ καθώς θεωρεί πως «ο Τζον Γουέιν δεν θα έκανε ποτέ ταινία για δύο γκέϊ καουμπόυδες!». Ακόμη και το γεγονός ότι η ταινία δεν κέρδισε τελικά το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, για το οποίο ήταν υποψήφια, πολλοί είναι εκείνοι που το αποδίδουν στην σεξουαλική ταυτότητα των πρωταγωνιστών του. Και πιαθανότατα να μην έχουν άδικο.
Οι γκέι καουμπόηδες του «Brokeback Mountain» ενόχλησαν ακόμη και γνωστούς ηθοποιούς
Γιατί μπορεί το Χόλιγουντ να βγάζει προς τα έξω μια σύγχρονη, απελευθερωμένη εικόνα μιας βιομηχανίας που σέβεται την διαφορετικότητα και δεν έχει έχει ταμπού, η αλήθεια είναι όμως πως παραμένει ακόμη, εν έτη 2020, προσκολημένο στην mainstream εικόνα του. Τη λογική δηλαδή που υποδεικνύει πως πρέπει να γυρίζονται ταινίες για στρέιτ ζευγάρια, οικογένειες, μικρές και μεγάλες ηλικίες. Είναι, εξάλλου, κοινό μυστικό πως ακόμη και σήμερα γίνονται οικονομικές συμφωνίες βασιζόμενες στην υποχρέωση των ηθοποιών να μην αποκαλύψουν την αληθινή τους σεξουαλική ταυτότητα. Μέχρι λευκοί γάμοι συνάπτονται γι΄αυτόν τον σκοπό, ισχυρίζονται οι καλά γνωρίζοντες. Στόχος της βιομηχανίας του θεάματος, εξάλλου,  ήταν και παραμένει το κέρδος.Γι'  αυτό και η συντριπρική πλειοψηφία των παραγωγών δεν είναι διατεθειμένη να το διακινδυνεύσει επενδύοντας σε ταινίες που ίσως να μην πουλήσουν έστω σε κάποιες μόνον αγορές.

Από την άλλη πλευρά, ο κόσμος της τηλεόρασης μοιάζει να προσαρμόστηκε νωρίτερα αλλά πολύ πιο εύκολα στις επιταγές της σεξουαλικής διαφορικότητας. Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες σύγχρονες τηλεοπτικές σειρές υπάρχει σίγουρα τουλάχιστον ένας αν όχι περισσότεροι γκέϊ χαρακτήρες ενώ σε κάποιες από αυτές, όπως στα «Gentleman Jack» και «Orange is the New Black» στα οποία συναντάμε δυνατούς ομοφυλόφιλους χαρακτήρες.

Οι αποκαλύψεις και οι επιπτώσεις τους

Κι αν για τους περισσότερους εκπροσώπους της σόου μπίζνες, το να απαρνηθούν δημοσίως την αληθινή σεξουαλική τους ταυτότητα αποτελεί μια δύσκολη μεν αλλά αυτονόητη απόφαση, υπάρχουν κι εκείνοι, που με θάρρος και δυναμισμό, αποκάλυψαν δημοσίως το αληθινό τους πρόσωπο επιλέγοντας την ψυχική τους ισορροπία από τις επαγγελματικές ευκαιρίες που πιθανότατα θα χαθούν μετά από μια τέτοια εξομολόγηση.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή της πολυβραβευμένης ηθοποιού Τζόντι Φόστερ η οποία επέλεξε την τελετή απονομής των «Χρυσών Σφαιρών», το 2013, για να κάνει την συγκολονιστική προσωπική της σεξουαλική επανάσταση μπροστά σε κάμερες και φλας. Στην ομιλία της εκείνη μπορεί να μην είχε χρησιμοποιήσει ατόφια την λέξη «ομοφυλοφιλία», αυτό που ήθελε να πει, όμως, έγινε σαφές απ' όλους. Παρότι, πάντως, ο λόγος της εκείνος έγινε δεκτός, φαινομενικά τουλάχιστον, με ενθουσιασμό από τους κύκλους της βιομηχανίας του θεάματος που έσπευσαν να την συγχαρούν δημοσίως, η αλήθεια είναι πως αν ρίξει κανείς μια ματιά στους ρόλους που της ανατέθηκαν από τότε, θα διαπιστώσει πως έχουν συγκεκριμένα, πιο σκληρά και μοναχικά χαρακτηριστικά.



Το δρόμο της αλήθειας επέλεξε και ο βασιλιάς της λάτιν ποπ Ρίκι Μάρτιν ο οποίος, έχοντας μπουχτίσει πλέον από τις ψεύτικες σχέσεις που του χρέωναν οι μάνατζέρ του προκειμένου να μην χάνει την αίγλη του στο γυναικείο κοινό που παραληρούσε στο περασμά του, άλλαξε τα πάντα με μια φράση που έγραψε το 2009 στην επίσημη ιστοσελίδα του: «Λέω με υπερηφάνεια πως είμαι ένας τυχερός ομοφιλόφυλος!». Προφανώς και η παραπάνω γενναία εξομολόγηση εκ μέρους του απογοήτυευσε πολλές ανά τον κόσμο θαυμάστριές του, εκείνος όμως ήταν πλέον αποφασισμένος να βάλει την προσωπική του ζωή πάνω από την καριέρα του.
Ο Ρίκυ Μάρτιν με τον Σύριο σύζυγό του Χουάν Γιόσεφ


Τα τελευταία χρόνια πάντως υπάρχουν κι άλλα διάσημα ονόματα που έχουν αναφερθεί, δημοσίως, σε ιδαίτερες πτυχές της σεξουαλικότητάς τους. «Έχω αγαπήσει γυναίκες και έχω κοιμηθεί μαζί τους» έχει δηλώσει το σκληρό κορίτσι του Χόλιγουντ Αντζελίνα Τζολί ενώ η υπερταλαντούχα και φαινομμενικά εύθραυστη Κέιτ Μπλάνσετ παραδέχτηκε, σε συνέντευξή της, πως το παρελθόν είχε σχέσεις με γυναίκες.
Η πολυβραβευμένη Κέιτ Μπλάνσετ έχει μιλήσει για τις σχέσεις με γυναίκες που είχε στο παρελθόν
Η άλλη πλευρά των θρυλικών αρσενικών της μεγάλης οθόνης

Προαφανώς και το μοντέλο του όμορφου, έξυπνου αλλά σκληρού αρσενικού πουλούσε και θα συνεχίσει να πουλάει. Ιδιαιτέρως δε στην χρυσή εποχή του αμερικανικού κινηματογράφου υπήρξαν ανδρικοί ρόλοι που ταυτίστηκαν άρρηκτα με τους ηθοποιούς που τούς υποδύθηκαν και έχουν μείνει στην ιστορία ως τα απόλυτα αρσενικά. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, πως η συγκεκριμένη εικόνα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από τους πλέον διάσημους και γοητευτικούς ηθοποιούς που πέρασαν από το κινηματογραφικό πανί στο παρελθόν ήταν είτε ομοφιλόφυλοι είτε διάτηρούσαν σχέσεις τόσο με άνδρες όσο και με γυναίκες. Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν να παραμείνει στο σκοτάδι η σεξουαλική τους ζωή, η ιστορία απέδειξε πως τίποτα δεν μένει κρυφό για πάντα ακόμη κι όταν πρόκειται για σταρ τεράστιου βεληνεκούς.
Ο Μάρλον Μπράντο με τον Ρίτσαρντ Πράιορ

Από τους πιο ακομπλεξάριστους της εποχής του υπήρξε το Μάρλον Μπράντο ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: « Όπως και ένας μεγάλος αριθμός ανδρών και εγώ επίσης είχα ομοφυλοφιλικές εμπειρίες και δεν ντρέπομαι, γιατί δεν με ενδιέφερε ποτέ τι γνώμη έχουν οι άλλοι για μένα». Η πιο γνωστή ομοφιλοφυλική σχέση που έχει χρεωθεί στον διάσημο ηθοποιό ήταν αυτή με τον επίσης ηθοποιό Ρίτσαρντ Πράιορ.

Και ο «Επαναστάτης χωρίς αιτία» Τζέιμς Ντιν, όμως, ήταν γνωστό πως την εποχή του μεσουρανούσε έβγαινε όχι μόνον με κάποιες από τις ωραιότερες γυναίκες που κυκλοφορούσαν αλλά και με άνδρες.

Ο Κάρι Γκραντ με τον Ράντολφ Σκοτ


Ο θρυλικός Κάρι Γκραντ πάλι δεν θέλησε ποτέ να αποκαλύψει δημοσίως την πραγματική σεξουαλική του ταυτότητα. Προτίμησε να κάνει πέντε γάμους παρά το ότι είχε βρει το άλλο του μισό στο πρόσωπο του επίσης ηθοποιού Ράντολφ Σκοτ με τον οποίο πέρασε μία ολόκληρη δεκαετία της ζωής του.

Ειδήσεις σήμερα

Η μάχη των ΜΕΘ: Στο 89% η πληρότητα σε Θεσσαλονίκη

Μητσοτάκης στη Βουλή: Έκτακτο δώρο Χριστουγέννων και «πάγωμα» πλειστηριασμών

Πώς θα γίνουν τα μαθήματα αν κλείσουν τα δημοτικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr