Ελένη Καραΐνδρου: Οι μουσικές ιστορίες της για τη μεγάλη οθόνη στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Ελένη Καραΐνδρου: Οι μουσικές ιστορίες της για τη μεγάλη οθόνη στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Ένα αφιέρωμα στα κινηματογραφικά έργα της δημιουργού που απέδωσε μοναδικά τις ποιητικές εικόνες του Θόδωρο Αγγελόπουλο

eleni-karaindrou

 Είναι η δημιουργός που έχει δώσει μελωδική φωνή σε κορυφαίες κινηματογραφικές ταινίες αλλά και μεγάλες θεατρικές παραστάσεις. Εκείνη που εμπιστευόταν πάντα ο μεγάλος Θόδωρος Αγγελόπουλος για να αποδώσει μουσικά την ατμόσφαιρα και τα συναισθήματα των ποιητικών κινηματογραφικών εικόνων. Ο λόγος για την Ελένη Καραΐνδρου, την σπουδαία Ελληνίδα συνθέτρια, με την διεθνή σταδιοδρομία και αναγνώριση, η οποία θα παρουσιάσει, για μία μόνον βραδιά, στις 9 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ένα από τα σημαντικότερα μουσικά κεφάλαια της σημαντικής καριέρας της.

Πρόκειται για ένα μοναδικό αφιέρωμα στα κινηματογραφικά της έργα, ένα πεδίο που καλύπτει σημαντικό κομμάτι της συνολικής δημιουργίας της. Κορωνίδα αυτού του πεδίου, βεβαίως, αποτελεί η πολύχρονη και εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία της με τον πολυβραβευμένο Θόδωρο Αγγελόπουλο. Γι’ αυτό και οι μουσικές που έγραψε για τις ταινίες του Ταξίδι στα Κύθηρα (1984), Ο μελισσοκόμος (1986), Τοπίο στην ομίχλη (1988), Το μετέωρο βήμα του πελαργού (1991), Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995),  Μια αιωνιότητα και μια μέρα (1998), Το λιβάδι που δακρύζει (2004) και Η σκόνη του χρόνου (2008) θα αποτελούν τον βασικό κορμό της συναυλίας της.

Καραΐνδρου Ελένη - (To Vals) O Melissokomos - Theo Angelopoulos

Παράλληλα, το πρόγραμμά της θα περιλαμβάνει επιλογές από τις συνεργασίες της με άλλους σκηνοθέτες όπως οι Χριστόφορος Χριστοφής (Ρόζα, 1982), Τώνια Μαρκετάκη, (Η τιμή της αγάπης, 1983), Λευτέρης Ξανθόπουλος (Καλή πατρίδα, σύντροφε, 1985), Margarethe von Trotta (L’ Africana, 1990), Πηγή Δημητρακοπούλου (Το 10 του Μ. Καραγάτση, 2008) αλλά και την καλλιτεχνική της συνάντηση με τον Ιρανό ηθοποιό και σκηνοθέτη Payman Maadi, Bomb, a love story (2018).

Η Ελένη Καραΐνδρου θα παίξει στο πιάνο πλαισιωμένη από καταξιωμένους σολίστ, ανάμεσά τους οι: Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), David Lynch (σαξόφωνο τενόρο), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα, λαούτο), Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο), Αλέξανδρος Μποτίνης (βιολοντσέλο), Στέλλα Γαδέδη (φλάουτο), Παναγιώτης Σιωράς (κλαρινέτο), Γιάννης Ευαγγελάτος (φαγκότο), Σοφία Σιωρά (τρομπέτα), Άγγελος Σιωράς (κόρνο), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Άρης Δημητριάδης (μαντολίνο) και Λίλυα Εσίποβα (άρπα).

Η Σκόνη του Χρόνου - Θόδωρος Αγγελόπουλος | Dust of Τime - Theo Angelopoulos


Το σύνολο εγχόρδων με κονσερτίνο την Ηρώ Σειρά που συμμετέχει στη συναυλία συνεργάζεται με επιτυχία τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην ηχογράφηση των έργων της Ελένης Καραΐνδρου αλλά και στις εμφανίσεις της στο Εθνικό Θέατρο La Colline στο Παρίσι, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Φεστιβάλ Αθηνών) και στο Εθνικό Θέατρο του Μάνχαϊμ στη Γερμανία (Φεστιβάλ Enjoy Jazz) αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας έχει ο Μίλτος Λογιάδης, τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Αντώνης Αντύπας, ενώ στο σχεδιασμό ήχου θα είναι ο μόνιμος συνεργάτης της Ελένης Καραΐνδρου Γιώργος Καρυώτης που έχει υπογράψει όλα τα έργα και τους δίσκους της εδώ και τριάντα χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός επειδή είπε «Τραμπ 2020» από τα μεγάφωνα περιπολικού! - Δείτε βίντεο

Σύσσωμη η Ευρώπη στο πλευρό του Μακρόν μετά τις προκλήσεις Ερντογάν

Αυτοί είναι οι χάρτες για τον κορωνοϊό που έδειξε ο Μητσοτάκης στη Βουλή - «Είμαστε στις καλύτερες θέσεις»

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης