Γιώργος Νταλάρας στο protothema.gr: «Να καταπολεμήσουμε τον διχασμό που μολύνει τις κοινωνίες στις μεγάλες κρίσεις»

Γιώργος Νταλάρας στο protothema.gr: «Να καταπολεμήσουμε τον διχασμό που μολύνει τις κοινωνίες στις μεγάλες κρίσεις»

Ο τραγουδιστής μιλά για την μουσική εκπομπή του, που θα προβληθεί την Παρασκευή στο Mega, την ανάγκη στήριξης του Πολιτισμού και τις δυσκολίες της μετά κορωνοϊού εποχής

ntalaras_main

Μία από τις συνήθειες που μάς έλλειψαν περισσότερο κατά την διάρκεια του εγκλεισμού, που μάς επέβαλε, εντελώς απροειδοποίητα, η πανδημία του κορωνοϊού, ήταν, κατά γενική ομολογία, η μουσική ψυχαγωγία. Αυτές οι μαγικές ώρες ενός ταξιδιού με όχημα τις μελωδίες, τους στίχους και τις καλές ερμηνείες. Γεγονός που αποδεικνύεται, εξάλλου, από την τεράστια ανταπόκριση που συνάντησαν οι διαδικτυακές μουσικές πρωτοβουλίες διαφόρων εκπροσώπων του ελληνικού τραγουδιού. Ένας από αυτούς ήταν και ο Γιώργος Νταλάρας ο οποίος θέλησε, όλο αυτό το διάστημα, να ομορφύνει τις ημέρες και τις νύχτες της καραντίνας μας, άλλοτε τραγουδώντας μας από το σπίτι του κι άλλοτε πάλι προσφέροντας, μέσω διαδικτύου, σημαντικές στιγμές της πλούσιας συναυλιακής του δράσης.

Στην ίδια αυτή διάθεση για συνύπαρξη και επικοινωνία οφείλεται και η απόφασή του να ετοιμάσει ένα ειδικό μουσικό πρόγραμμα το οποίο θα προβληθεί το βράδυ της Παρασκευής από την συχνότητα του Mega. Έχοντας μία επιπλέον ευθύνη, να καταφέρει να ψυχαγωγήσει ανθρώπους που βρίσκονται για καιρό απομονωμένοι στα σπίτια τους, στερούμενοι την δυνατότητα άλλων επιλογών διασκέδασης, ο ερμηνευτής ετοίμασε μια μουσική παράσταση ολοκληρωμένη, γεμάτη αγαπημένα τραγούδια των μεγάλων δασκάλων του, του Μίκη Θεοδωράκη και του Βασίλη Τσιτσάνη, τα οποία μοιράζεται ερμηνευτικά με δημοφιλείς τραγουδιστές όχι μόνον της γενιάς τους αλλά και νεώτερους, που προέρχονται μάλιστα από διαφορετικούς μουσικούς χώρους ο καθένας. Ούτως ή άλλως, όπως κι ο ίδιος συνηθίζει χρόνια τώρα να δηλώνει, το τραγούδι ενώνει!

«Αυτή τη δύσκολη περίοδο, αξίζει να θυμηθούμε ότι η μουσική και το τραγούδι είναι η κοντινότερη απόσταση μεταξύ των ανθρώπων» επισημαίνει ο ίδιος στο protothema.gr και προσθέτει με νόημα: « Με την καραντίνα και την απομόνωση όλων αυτών των ημερών κατάλαβα πόση χαρά παίρνει ο κόσμος, οι ακροατές, οι θεατές με το τραγούδι. Το αντιλήφθηκα, μεταξύ άλλων, και από τον συγκινητικό τρόπο που αγκάλιασαν οι ακροατές τον δίσκο μου «Duets», με την ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας που πραγματοποίησα πέρσι το Ηρώδειο για να γιορτάσω τα μουσικά μου γενέθλια, ο οποίος κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες».

Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει πως βασική προϋπόθεση για να πει το «ναι» γι’ αυτήν την μουσική βραδιά στο Mega ήταν η ύπαρξη των εκείνων των απαραίτητων συνθηκών που εξασφαλίζουν ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα και βεβαίως συνάδουν με τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας που είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε όλοι προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊόύ: «Γράψαμε την μουσική εκπομπή σε ένα στούντιο ηχογράφησης τηρώντας μεν τις αποστάσεις, έχοντας όμως όλες τις τεχνικές προδιαγραφές» μάς εξηγεί ο διαχρονικά τελειομανής όσον αφορά στο αποτέλεσμα της δουλειάς του καλλιτέχνης.

Η δεύτερη «δυσκολία» που είχε να αντιμετωπίσει σχετίζεται με την επιλογή του ρεπερτορίου. Είναι σαφές πως για έναν τραγουδιστή διαρκή και επιτυχημένη πορεία δεκαετιών και αμέτρητα τραγούδια στο προσωπικό του ρεπερτόριο, το να επιλέξει ποια από αυτά θα ερμηνεύσει, και μάλιστα σε μία τέτοια ιδιαίτερη συγκυρία, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Εκείνος, τελικά, αυτή τη φορά, επέλεξε όχι με τη λογική αλλά με την καρδιά. Αφιερώνει, λοιπόν, αυτό το μουσικό πρόγραμμα σε δύο κορυφαίες, αν και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής αλλά και φωτεινούς φάρους, παράλληλα, της δικής του διαδρομής: Τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Νταλαρας__Ζουγανελη_Mega
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη θα είναι μία από τις προσκεκλημένες του Γιώργου Νταλάρα, το βράδυ της Παρασκευής, στο Mega

«Ειδικά γι’ αυτή την εκπομπή αποφάσισα να κοιτάξω πίσω. Στο παρελθόν. Στις πρώτες αγκαλιές, στα τραγούδια που με μεγάλωσαν και μου έδωσαν δύναμη.  Όχι μόνο σε μένα αλλά σε όλους τους Έλληνες» εξομολογείται και προσθέτει: «Έτσι μοιράστηκα με τους καλεσμένους μου, την Ελεωνόρα Ζουγάνελη, τον Χρήστο Μάστορα, τον Δημήτρη Μπάση, τον Μίλτο Πασχαλίδη, την Ασπασία Στρατηγού, και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και από εδώ για την παρουσία τους, τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Βασίλη Τσιτσάνη, που έγιναν κομμάτι της ζωής μας, αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού, ενός σπουδαίου πολιτισμού που ξεπέρασε τα σύνορα της πατρίδας μας. Πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι τα κλασσικά τραγούδια αξίζει να ερμηνεύονται από τους τους ικανούς κάθε γενιάς».

Όλα αυτά, βεβαίως, συμβαίνουν, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη όχι μόνον για το ελληνικό τραγούδι αλλά για το σύνολο των τεχνών και των χιλιάδων εργαζόμενων που απασχολούνται σε αυτές. Γιατί αυτό το καλοκαίρι οι πολυπληθείς συναυλίες κάτω από το φεγγάρι είναι, για σοβαρούς υγειονομικούς λόγους, απαγορευμένες, και οι μαγευτικοί ανοιχτοί ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι που διαθέτει η Ελλάδα δεν θα πλημμυρίσουν, όπως κάθε χρόνο, από κόσμο που συρρέει να για απολαύσει τους καλλιτέχνες και τις παραστάσεις τους. Και δεν είναι μόνον το καλοκαίρι…Ο χειμώνας αναμένεται ακόμη πιο δύσκολος δεδομένου ότι η επιστροφή στους κλειστούς χώρους θα σημάνει τεράστια προβλήματα για όλους εκείνους, γνωστούς και κυρίως άγνωστους, που δουλεύουν για να απολαμβάνουμε εμείς όμορφες βραδιές διασκέδασης.

Νταλαρας_Μαστρορας__Mega
Και ο Χρήστος Μάστορας θα τραγουδήσει μαζί τον Γιώργο Νταλάρα

Ο Γιώργος Νταλάρας ήταν από τους πρώτους που μίλησε δημόσια για την ανάγκη στήριξης του Πολιτισμού, των εκπροσώπων του κι όλων εκείνων των ανθρώπων που εξασφαλίζουν τα προς το ζην δουλεύοντας για την προετοιμασία και την παρουσίαση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Ο ίδιος μάλιστα διατυπώνει, μέσω του protothema.gr, κάποιους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βελτιωθεί η δυσχερής αυτή κατάσταση:

«Κατ΄ αρχήν πρέπει να στηριχθούν όλοι οι εργαζόμενοι με το βασικό επίδομα. Οι άνθρωποι του θεάτρου, του τραγουδιού, της τέχνης γενικότερα, δεν είναι μερικά γνωστά ονόματα.  Είναι οι μουσικοί, οι τεχνικοί, όλοι όσοι βρίσκονται πίσω και γύρω από τη σκηνή, οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε τρομακτική ένδεια.  Ο άλλος τρόπος είναι η συντονισμένη προσπάθεια να ξεκινήσουν, όταν το επιτρέψουν φυσικά ο υγειονομικές αρχές και με προγραμματισμό, κάποια θέατρα, ή μικρές συναυλίες. Οι ορχήστρες που υπάρχουν, της ΕΡΤ ας πούμε,  θα μπορούσαν να προσκαλέσουν κάποιους παραδοσιακούς ή λαϊκούς μουσικούς και τραγουδιστές και να οργανώσουν συναυλίες που θα μεταδίδονται διαδικτυακά. Έτσι οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν και μια αμοιβή και δεν θα κάθονται με σταυρωμένα χέρια, πράγμα το οποίο είναι απελπιστικό. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία. Το καταλαβαίνω  ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά χρειάζεται συντονισμός και συμπαράσταση από την μεριά της πολιτείας».

Κακά τα ψέματα, όλοι αναρωτιόμαστε πως θα είναι η ζωή μας τους επόμενους μήνες. Πόσο θα αλλάξουν οι συνήθειές μας. Αν και με βάση ποιες προϋποθέσεις θα έχουμε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε στιγμές διασκέδασης. Οι αγωνίες αυτές δεν θα μπορούσαν να μην απασχολούν τον Γιώργο Νταλάρα, τον ερμηνευτή που έχει ταυτιστεί επί δεκαετίες με την εγχώρια μουσική ψυχαγωγία.

Έχει, λοιπόν, κι ο ίδιος τις απορίες και τις επιφυλάξεις του και περιμένει να δει, όπως όλοι μας, τί θα μας φέρει το μέλλον. Θέτει, ωστόσο, ως προϋπόθεση την θετική έκβαση των πραγμάτων, σε γενικότερο επίπεδο, την διασφάλιση μιας πολύτιμης έννοιας, που δεν είναι άλλη από την ενότητα, η οποία θωρακίζει με δύναμη τους ανθρώπους στην αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων: «Ειλικρινά δεν γνωρίζω πως θα είναι η επόμενη μέρα ούτε για την ψυχαγωγία ούτε για την καθημερινή μας ζωή γενικότερα. Οι συνθήκες ακόμα είναι σκληρές, κανείς μας δεν έχει συνέλθει. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και υπομονετικοί. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει να καταπολεμήσουμε το διχασμό που συνήθως έρχεται και μολύνει επικίνδυνα τις κοινωνίες στις μεγάλες κρίσεις».

Ειδήσεις σήμερα:

Η απάντηση Τσιόδρα στην «φιλολογία» για τους θανάτους και η νέα στρατηγική ελέγχου για κορωνοϊό

Όλοι μαζί και ο Τσίπρας... χώρια στην εκδήλωση για την τιμητική πλακέτα της Marfin

«Βουτιά» στις κατασχέσεις το 2020 λόγω κορωνοϊου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης