Δια χειρός Τομπάζη!

Δια χειρός Τομπάζη!

Η SF15T που οδήγησε στη νίκη ο Σεμπάστιαν Φέτελ προχτές στην πίστα της Σεπάγνκ έχει σχεδιαστεί από το συμπατριώτη μας Νικόλα Τομπάζη.

Δια χειρός Τομπάζη!
Το πέσιμο της καρό σημαίας στη Μαλαισία την Κυριακή έδωσε τέλος σε μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας για τη Ferrari που δεν είχε βρεθεί στο μεσαίο σκαλί του βάθρου από το Μάιο του 2013. Για να βρει κανείς αντίστοιχη περίοδο για την Ιταλική ομάδα πρέπει να πάει πίσω στο 1990 (σ.σ: 1990 Ισπανία, 1994 Γερμανία).

Κλείσιμο
Ο Νικόλας Τομπάζης βρίσκονταν στη θέση του επικεφαλής σχεδιαστή της Ferrari μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2014. Τότε στο πλαίσιο των αλλαγών που έγιναν στην Ιταλική ομάδα (σ.σ: έφυγαν Μοντεζέμολο, Ντομενικάλι, Ματιάτσι, Φράι, Μαρμορίνι) βρέθηκε εκτός, αυτό όμως δε μειώνει σε τίποτα τη συμβολή του στη προχτεσινή νίκη. Η σχεδίαση της SF15T ξεκίνησε ιδιαίτερα νωρίς πέρυσι καθώς η F14T ήταν ένα μονοθέσιο μη ανταγωνιστικό και από ένα σημείο και πέρα δεν είχε νόημα η προσπάθεια εξέλιξής της από τη Ferrari. Αχίλλειος πτέρνα η ομοιογένεια και η δύναμη της μονάδας ισχύος αλλά και η ισορροπία κρατήματος.

Η SF15T είναι το πρώτο μονοθέσιο που σχεδιάστηκε εξ’ ολοκλήρου στη νέα αναβαθμισμένη αεροδυναμική σήραγγα του Μαρανέλο. Υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος και το αποτέλεσμα είναι κορυφαίο. Σημειώστε πως η SF15T είναι το πρώτο μονοθέσιο που κερδίζει στα ίσα τις Mercedes στη νέα υβριδική εποχή της F1. Επιπλέον πρέπει να τονιστεί η συμβολή του Τζέιμς Άλισον σ’ αυτό το μονοθέσιο. Ο τεχνικός διευθυντής της Ferrari έχει μακρά παράδοση στην κατασκευή μονοθεσίων που δε φθείρουν τα ελαστικά υπέρμετρα και αποδίδουν εξαιρετικά σε πολύ ζεστές συνθήκες όπως αυτές που επικρατούσαν προχτές στη Μαλαισία.



Η συνεργασία Άλισον – Τομπάζη ήταν πέρα για πέρα αποδοτική ενώ η προσωπική τους σχέση παραμένει άριστη έως σήμερα.


Η SF15 T είναι ένα λαμπρό δείγμα του τι μπορεί να κάνει ένα Ελληνικό μυαλό όταν βρίσκεται στο αντίστοιχο περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή στη θέση του επικεφαλής σχεδιασμού της Ferrari βρίσκεται ο Σιμόν Ρέστα. Στη ομάδα F1 της Ferrari εργάζεται ένας ακόμη νεαρός Έλληνας αεροδυναμιστής ο Βαγγέλης Αρβανιτάκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης