Παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών: Ο κλάδος της κινητικότητας απέναντι στην πρόκληση

Παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών: Ο κλάδος της κινητικότητας απέναντι στην πρόκληση

Mε ποιον τρόπο ένας αξιόπιστος συνεργάτης leasing μπορεί να προσφέρει μεγάλο όφελος και σε αυτή την περίπτωση

lease1


Ας υποθέσουμε ότι είστε υπεύθυνος για τη διαχείριση των εταιρικών κινητών τηλεφώνων στην επιχείρηση όπου εργάζεστε.

Οι συσκευές των υπαλλήλων σας χρειάζονται ανανέωση – την ίδια στιγμή όμως, μαθαίνετε ότι οι νέες τους συσκευές θα καθυστερήσουν να φθάσουν:

Ένα μόνο μικροσκοπικό εξάρτημα που επιτρέπει τη χρήση Internet, GPS και εφαρμογών, βρίσκεται σε παγκόσμια έλλειψη. Πώς ανταποκρίνεστε σε αυτή την ανατροπή;

Κλείσιμο
leaseplan2
Του Χρήστου Παπαγιαννόπουλου, Εμπορικού Διευθυντή της LeasePlan Hellas

Σήμερα, η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρόκληση παρόμοιας φύσης. Η πανδημία του Covid-19, μέσα σε όλη την αναταραχή που έφερε για την παγκόσμια οικονομία και βιομηχανία, προκάλεσε και παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, οι οποίοι αποτελούν βασικό εξάρτημα για την παραγωγή οχημάτων που ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες της αγοράς. Η έλλειψη αυτή συμπίπτει με μια παράλληλη αύξηση της ζήτησης για τα νέα οχήματα.

Το αποτέλεσμα; Για το μεγαλύτερο μέρος του 2021 αναμένονται επιπλοκές στις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων και van. Συγκεκριμένα, στο αισιόδοξο σενάριο, η έλλειψη ημιαγωγών θα μπορούσε απλώς να καταστήσει μη διαθέσιμο κάποιον προαιρετικό εξοπλισμό. Στο απαισιόδοξο, θα μπορούσε να καθυστερήσει την παραγωγή μιας ολόκληρης σειράς μοντέλων.

Τι είναι όμως οι ημιαγωγοί και γιατί είναι αναγκαίοι;
Οι ημιαγωγοί αποτελούν το θεμέλιο των chip μνήμης και επεξεργαστών που υπάρχει σχεδόν σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή. Σε ό,τι αφορά στα οχήματα και τα van, οι ημιαγωγοί είναι απαραίτητοι για τα συστήματα infotainment που συνδέονται στο διαδίκτυο, τους αισθητήρες για λειτουργίες ασφάλειας και υποβοήθησης και τα ηλεκτρονικά συστήματα ισχύος για ηλεκτρικά και υβριδικά συστήματα κινητήρα. Με λίγα λόγια, η τεχνολογική αρχιτεκτονική ενός αυτοκινήτου είναι βασισμένη στους ημιαγωγούς. Σε μια εποχή όπου η κινητικότητα διανύει περίοδο μετασχηματισμού προς ένα ψηφιακό και πιο «πράσινο» μέλλον, ένα μέλλον όπου το αυτοκίνητο θα είναι μία software-enabled και cloud-connected data συσκευή με τροχούς και όχι απλώς ένα μέσο μεταφοράς, η έλλειψη ημιαγωγών μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τη δυνατότητα της βιομηχανίας να παραδώσει οχήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες.

Υπάρχει διέξοδος για τους εταιρικούς στόλους;
Οι επιπλοκές στις παραδόσεις οχημάτων επηρεάζουν φυσικά και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν εταιρικούς ή επαγγελματικούς στόλους. Υπάρχουν ωστόσο μερικές πρακτικές λύσεις που μπορούν να διευκολύνουν τη διαχείριση του στόλου μέσα σε αυτή την ιδιαίτερη για την αυτοκινητοβιομηχανία περίοδο.

Η προνοητικότητα στις παραγγελίες είναι κρίσιμη: Οι προμήθειες πρέπει να είναι προγραμματισμένες εκ των προτέρων και τα κανονικά χρονοδιαγράμματα να επανεκτιμώνται βάσει των συνθηκών. Παρότι ορισμένοι κατασκευαστές οχημάτων δίνουν προτεραιότητα στους εταιρικούς πελάτες, οι χρόνοι παράδοσης σε κάθε περίπτωση είναι μεγαλύτεροι από ότι συνήθως. Οι διαχειριστές στόλων οχημάτων, επιβατικών και επαγγελματικών, καλούνται να πραγματοποιούν τις παραγγελίες τους νωρίτερα από ότι έως τώρα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι καθυστερήσεις.

Φυσικά, είναι σημαντικό να υπάρχει ευελιξία και να εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις, αφού ενδέχεται να υπάρχουν προκλήσεις ως προς την απόκτηση κάποιων μοντέλων, προαιρετικού ή βασικού εξοπλισμού. Αν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό όχημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του διαχειριστή στόλου, συνίσταται να επιλεχθεί αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, ένας αξιόπιστος συνεργάτης leasing μπορεί να προσφέρει μεγάλο όφελος και σε αυτή την περίπτωση. Οφείλει να συντονίζεται μες τους διαχειριστές στόλων, να τους ενημερώνει έγκαιρα και με συνέπεια για τους νέους χρόνους παράδοσης της κάθε μάρκας, για τον ρυθμό αντικατάστασης των οχημάτων τους και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις, όπου αυτό είναι δυνατόν. Παράλληλα να τους υποστηρίζει καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, αποστέλλοντας τις παραγγελίες νωρίτερα προς τους κατασκευαστές, όπως οι τελευταίοι προτείνουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης