Η ζωή μας όλη πίσω από μία οθόνη...

Η ζωή μας όλη πίσω από μία οθόνη...

Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας περνά πίσω από μία οθόνη. Στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, στο γραφείο την ώρα της εργασίας, οπουδήποτε κρατώντας ένα smartphone. Τα τελευταία χρόνια και ως οδηγοί. Αλλά πως φτάσαμε μέχρι εδώ;

Στιγμιοτυπο_2021-06-03__11_07_38_πμ

ν σκεφτεί κανείς την πορεία του αυτοκινήτου στο χρόνο οι οθόνες αφής είναι κάτι σχετικά νέο. Γενικότερα μέχρι και την δεκαετία του 1980 δεν υπήρχαν οθόνες στα αυτοκίνητα παρά μόνο βελόνες. Σχεδόν παντού, από τον πίνακα οργάνων μέχρι και τα ηχοσυστήματα που εκείνη την εποχή τα εργοστασιακά είχαν πολύ υψηλό κόστος και για αυτό υπήρχε πολύ υψηλή ζήτηση στα aftermarket σύνολα (κασετόφωνο/ ράδιο/CD με ηχεία).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η General Motors μελετούσε την αντικατάσταση των μηχανικών συνδέσεων με ηλεκτρομηχανικές (π.χ. την ντίζα του γκαζιού, την μετάδοση, την πέδηση κ.α.) και για να μπορεί να υπάρχει έλεγχος αυτό δεν μπορούσε να ήταν εφικτό αν δεν υπήρχε μια οθόνη αφής.

Το σύστημα αυτό ήταν τουλάχιστον επαναστατικό στην Buick Riviera (1985-1989) αφού αντικαθιστούσε τους διακόπτες για το στέρεο, τον κλιματισμό κ.α. και ο οδηγός τα ρύθμιζε από μια μονόχρωμη CRT. Εντυπωσιακό μεν, αλλά δύσχρηστο για τους οδηγούς αφού η οθόνη πέρα από την κακή απόκριση πολλές φορές κόλλαγε φέρνοντας εκνευρισμό και μπινελίκια στους ντίλερ της μάρκας.



ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης