Δοκίμασες κούμπε; Η ερώτηση του Δημήτρη Λαζαρίδη, του εκπροσώπου του γραφείου τουρισμού της Ιορδανίας στην Ελλάδα μου κίνησε την περιέργεια. Η λέξη κάτι μου θύμιζε και η υποψία επιβεβαιώθηκε όταν κοίταξα στην πιατέλα που είχε υποδείξει στον αδιανόητο μπουφέ του πρωινού που σερβίρεται στο ξενοδοχείο W του Αμμάν. «Κούμπε», λοιπόν ή όπως λένε στον Λίβανο
Κίμπε ή στην Κύπρο «
κούπες»: Αρωματισμένος κιμάς σε περίβλημα από πλιγούρι και πατάτα τηγανισμένος σε καυτό λάδι, ώστε να δημιουργείται ένα ωραίο, τραγανό εξωτερικό και να διατηρείται μέσα τρυφερός και αρωματικός ο κιμάς. Η πρώτη συγγένεια στην κουζίνα της Ιορδανίας με την κουζίνα της Μεσογείου είχε εντοπιστεί.
Η Ιορδανία είναι μια χώρα που προσφέρει την εμπειρία της Μέσης Ανατολής σε ένα περιβάλλον ειρηνικό. Η τοπική γαστρονομία, όμως, είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τον ταξιδιώτη. Η γεωγραφική θέση της Ιορδανίας δικαιολογεί τις επιρροές στην κουζίνα της από τη Βόρεια Αφρική -κυρίως την Αίγυπτο- το
Ιράκ, τον Λίβανο, τη Μεσόγειο. Η χώρα που στο 80% της έκτασής της είναι έρημος, εντούτοις είναι η 7η στην παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο και το λάδι είναι κυρίαρχο στην κουζίνα της- οι ελιές περιλαμβάνονται σταθερά στα προσφερόμενα στην αρχή ενός τραπεζιού ή μπορεί μαζί με γιαούρτι -που δύσκολα θα λείπει από το τραπέζι- και μια αραβική πίτα να αποτελέσουν καλωσόρισμα του επισκέπτη.
Διαβάστε περισσότερα στο
Olivemagazine.gr