Ροδάκινο: το αγαπημένο ζουμερό καλοκαιρινό φρούτο σε 10 εκδοχές που ξεχωρίσαμε

Ροδάκινο: το αγαπημένο ζουμερό καλοκαιρινό φρούτο σε 10 εκδοχές που ξεχωρίσαμε

Αρωματικό, τραγανό, βελούδινο, ζουμερό και νόστιμο, το ροδάκινο δικαιωματικά κατέχει τον τίτλο του κορυφαίου καλοκαιρινού φρούτου.

Ροδάκινο: το αγαπημένο ζουμερό καλοκαιρινό φρούτο σε 10 εκδοχές που ξεχωρίσαμε
Φρεσκοκομμένο τονώνει τις φρουτοσαλάτες, ο χυμός του δίνει γεύση στα δροσερά κοκτέιλ, η μαρμελάδα ζωηρεύει τα πρωινά και η κομπόστα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Σε ετήσια βάση η Ελλάδα υπολογίζεται ότι παράγει 380.000 τόνους ροδάκινου, γεγονός που την κατατάσσει 4η στην ευρωπαϊκή παραγωγή και 8η σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνει τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής κονσερβοποιημένων ροδάκινων και κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές.

Καρπός αρχαιοτάτων χρόνων

Τα ροδάκινα καλλιεργούνται στην Κίνα εδώ και χιλιάδες χρόνια, με στοιχεία που δείχνουν ότι η εξημέρωση του φρούτου έγινε ήδη από το 6000 π.Χ. στην επαρχία Zhejiang. Από την Κίνα, ο καρπός ταξίδεψε δυτικά μέσω του δρόμου του μεταξιού στην Περσία, όπου καλλιεργήθηκε ευρέως, με αποτέλεσμα να λάβει τη βοτανική ονομασία Prunus persica, που μεταφράζεται από τα λατινικά ως «Δώρο από την Περσία», αναφερόμενο στην εισαγωγή του ροδάκινου από τους Πέρσες στους Ρωμαίους. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχουν αναφορές από τον 3ο αιώνα π.Χ και στην Ιταλία από τον 1ο αι. π.Χ. Από αναφορές μαθαίνουμε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μετέφερε σπόρους ροδάκινου στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας την εισαγωγή του στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Best of Network

Δείτε Επίσης