ksenofon-kontiadis

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το «σπάσιμο» της Β' Αθηνών;

Ξενοφών Ι. Κοντιάδης

Η πρόταση της κυβέρνησης για κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών Β’ Αθηνών και Αττικής κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Σκόπιμο θα ήταν να «σπάσουν» όλες οι εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν περισσότερους από 10 βουλευτές. Το μέγεθος των εκλογικών περιφερειών έχει ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Αφορά, καταρχάς, την πολιτική αντιπροσώπευση, καθώς και τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος. Ταυτόχρονα το εκλογικό σύστημα αλληλεπιδρά με το κομματικό σύστημα και συνδιαμορφώνει την εκλογική συμπεριφορά και την πολιτική κουλτούρα.

Η συζήτηση για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών δεν είναι ασφαλώς νέα. Εδώ και δεκαετίες υποστηρίζεται από σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα. Ενας λόγος που δεν προχώρησε μέχρι σήμερα είναι ότι αρκετοί από τους βουλευτές που εκλέγονταν στις μεγάλες περιφέρειες δεν το επιθυμούσαν. Και αυτό επειδή η εκλογή σε μια μεγάλη περιφέρεια σημαίνει ευρύτερη προβολή και μεγαλύτερη πολιτική ισχύ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από τις μεγάλες περιφέρειες προέρχονταν παραδοσιακά οι περισσότεροι υπουργοί. Οι σημερινές τεράστιες εκλογικές περιφέρειες είναι απρόσφορες τόσο από άποψη αντιπροσώπευσης όσο και με γνώμονα τη διαχείριση του πολιτικού χρήματος. Σε εκλογικές περιφέρειες όπως η Β’ Αθηνών χάνεται η εγγύτητα των ψηφοφόρων με τους αντιπροσώπους τους και η δυνατότητα αμεσότερης επικοινωνίας. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πολιτικό μας σύστημα, συμβάλλοντας στην αποστασιοποίηση των πολιτών από τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι καταλληλότερη επιλογή θα αποτελούσαν οι μονοεδρικές περιφέρειες. Αυτό θα σήμαινε όμως ότι μόνο το πρώτο κόμμα θα εξέλεγε βουλευτή σε κάθε περιφέρεια, γεγονός που θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο προσέλευσης στην κάλπη για τους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων και θα προκαλούσε αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις ως προς την πολιτική αντιπροσώπευση. Προτιμότερες είναι εκλογικές περιφέρειες μεσαίου μεγέθους, χωρίς σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους όσον αφορά στο εκλογικό μέτρο, για προφανείς λόγους ισότητας, χωρίς πάντως να καταργηθούν οι σημερινές μονοεδρικές ή ολιγοεδρικές όταν επιβάλλεται για γεωγραφικούς και ιστορικούς λόγους.

Το κυριότερο πρόβλημα αφορά ωστόσο τις οικονομικές και επικοινωνιακές επιβαρύνσεις που συνεπάγονται για τους υποψήφιους βουλευτές τεράστιες περιφέρειες όπως η Β’ Αθηνών, το Υπόλοιπο Αττικής και η Α’ Θεσσαλονίκης. Αυτές οι επιβαρύνσεις οδηγούν ενίοτε σε «δουλείες», αθέμιτες συναλλαγές, διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος και φαινόμενα διαφθοράς. Η διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με κέντρα οικονομικής και επικοινωνιακής ισχύος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με όρους ατομικής ηθικής ούτε με την απειλή ποινικών διώξεων. Κρίσιμο είναι να εξαφανιστούν ή έστω να περιοριστούν τα αίτια που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα. Και ένα τέτοιο αίτιο είναι στην πράξη η ανάγκη άντλησης πόρων για τη διενέργεια προεκλογικών εκστρατειών σε αχανείς εκλογικές περιφέρειες.

Πιθανόν οι λόγοι για τους οποίους επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τη σημαντική αυτή μεταρρύθμιση, έστω και με τρόπο ημιτελή, να μη συνίστανται σε μία όψιμη ευαισθησία για την καλύτερη λειτουργία των πολιτικών θεσμών. Εχει διατυπωθεί η υπόνοια ότι η πρωτοβουλία αυτή υποκρύπτει την υστεροβουλία ότι με την κατάτμηση το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές θα εκλέξει δύο λιγότερους βουλευτές στη Β’ Αθηνών. Το βέβαιο είναι ότι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, όπως και πρωτοβουλίες συνταγματικής μεταρρύθμισης, δεν είναι σκόπιμο να εισάγονται όταν πλέον η χώρα έχει εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν σφάλμα να μην υποστηριχτεί η συγκεκριμένη πρόταση. Θα αποβεί επωφελές για το πολιτικό μας σύστημα να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι και να ισχύσει η κατάτμηση ήδη από τις επόμενες εκλογές.

* Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου

ΣΧΟΛΙΑ (10)

λεω

μα το σπάσιμο των περιφερειών μετά από παλινωδίες, το στήριξε και η ΝΔούλα...

;;;;;;

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το «σπάσιμο» της Β' Αθηνών; Γιατί έτσι τους συμφέρει. Απλά. Πολιτική. Όποιος έχει την εξουσία κάνει ότι μπορεί να την κρατήσει. Γίνεται σε όλο τον κόσμο , γίνετε και στην Ελλάδα από αιώνων και εις τους αιώνας των αιώνων. Θα το έκανε οποιοδήποτε κόμμα ήταν στην εξουσία. Οκ. Έτυχε να είναι ο συριζα.

Να γίνει ένα υπερενισχυμένο τριφασικό

Είναι ώρα η αριστερά- αυτό αυτοδηλούται σήμερα κυβερνητικά- να φέρει ένα υπερενισχυμένο τριφασικό- το 1956 ήταν light εκδοχή - για να βγεί εκ νέου σστο κουβέρνο και να ισοφαρίσει ( και να προηγείται ποιοτικά) έτσι ιστορικά το τριφασικό σσύστημα της Δεξιάς του 1956. Το πρώτο που έχει να κάνει η αριστερά σήμερα είναι να εφαρμόσει το +1 και να καταργήσει το bonus . Η αριστερά οφείλει να φέρει το υπερνισχυμένο τριφασικό εκλογικό σύστημα για να τιμήσει την ιστορική της διαδρομή. Η τιμή αυτή θα είναι τόσο μεγαλύτερη για την αριστερά όταν η υπερενίσχυση του τριφασικού εκλογικού οδηγήσει σε αποχή την δεξιά , για να ισοφαριστεί έτσι η αποχή της αριστεράς του 1946. Θέλουμε ιστορική ισοδυναμία , είναι δίκαιο ?? να γίνει πράξη ( σύμφωνα με τα σημερινά τσιτάτα έκφρασης του πολιτικού λόγου).

μακιςςς

Το ότι το πρώτο κομμα θα χάσει έως και δύο έδρες στη β Αθηνών δεν σημαίνει ότι δεν θα τις πάρει άλλου. Απλώς είναι ένα πυροτέχνημα μπας και απαλύνουν λίγο τον πόνο τους. Το 3% και 5% να γινει, πάλι καταποντισμός είναι.

ΔΜ

Αυτή την εποχή το καλύτερο εκλογικό σύστημα είναι μονοεδρικές περιφέρειες σε δύο γύρους (Κυριακές). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μια Βουλή με δύο κόμματα. Είναι καλό αυτό; βεβαίως διότι θα πεταχτούν εκτός, τα ακραία κόμματα•όπως η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.Είναι δίκαιο διότι αυτά τα κόμματα δεν αναλαμβάνουν ευθύνες διακυβέρνησης. Στην Κοινοβουλευτική αντιπρωσευτική Δημοκρατία δεν εκλέγουμε κάποιον να μας αντιπροσωπεύσει και να πάει στη Βουλή να εκφέρει απόψεις (λόγια και θεωρίες)αλλά να πάρει αποφάσεις για την διακυβέρνηση της Χώρας και του Κράτους. Πιστεύω ότι κανένα κόμμα δεν πρέπει να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του για την διακυβέρνηση της χώρας. Θυμίζω ότι η Βουλή διορίζει (αυτός είναι ο σωστός όρος) την Κυβέρνηση και ψηφίζει τους νόμους. Κάθε Κυβέρνηση κυβερνά με τους νόμους που ψηφίζονται από την Βουλή. Θα πρότεινα,για να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις κάθε ψηφοφόρος να επιλέγει και τους βουλευτές και των υπολοίπων κομμάτων. Δηλαδή,στην Εκλογική περιφέρεια Α,θα μπορώ σε μια κάλπη να επιλέγω το κόμμα της αρεσκείας μου. Σε άλλα παραβάν να μπορώ να επιλέξω αυτούς που θέλω να με αντιπροσωπεύσουν και εν συνεχεία να βάλω το ψηφοδέλτιο σε άλλη κάλπη. Κ.Καθηγητά έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που οξύνει τις αντιθέσεις και τις διαφορές. Μπορείτε να μελετήσετε,ερευνήσετε και να προτείνετε μέτρα,θεσμούς που να αμβλύνουν τις διαφορές; Θα αναφέρω ένα παράδειγμα: Εκλογική περιφέρεια πχ Παγκρατίου. Επιθυμώ να ψηφίσω το κόμμα Α αλλά θα μπορώ να επιλέξω και από τα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων Β,Γ,Δ υποψήφιους. Στην δεύτερη Κυριακή θα πάνε τα 2 κόμματα με τους περισσότερους ψήφους.'Οποιο κερδίσει, βγάζει Βουλευτή •αυτόν που πήρε τις περισσότερες ψήφους την πρώτη Κυριακή. Αποτελέσμα: βουλευτές εκλεγμένοι από μεγαλύτερη βάση ψηφοφόρων,με όχι ακραίο και κομματικό-ιδεολογικό λόγο. Εκτιμώ ότι με τη συνδρομή και κάποιων άλλων μέτρων μπορεί να χτυπηθεί και το πελατειακό σύστημα, διότι ο διορισμός του Α είναι ζημία του Β,η εξυπηρέτηση φίλου κάποιου κόμματος θα επιφέρει βλάβη στους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

ΓΜ

Συμφωνω τα μεγιστα , να μου επιτρεψετε να προσθεσω και οριο στις μονοεδρικες τους 50000 εγγεγραμενους καθως και δικαιωμα ψηφου στο τοπο κατάθεσης της φορολογικης δηλωσης του ψηφοφορου ( Δηλαδη τοπο μονιμης διαμονης)

χαχα

Μα τι πάθατε; Δεν θα έλθουν σεισμοί, καταποντισμοί, δεν θα καταλυθεί η Δημοκρατία, δεν θα μας επιτεθούν οι εξωγήινοι Μουίγκ Τριαλαριλαρό;

Victor

Οι εκλογικές περιφέρειες πρέπει να γίνουν μονοεδρικές κατά το βρετανικό πρότυπο. Έτσι θα σπάσει το απόστημα του ρουσφετιού γιατί θα έχεις μόνο έναν βουλευτή στον οποίο μπορείς να απευθυνθείς που πιθανότατα θα είναι από άλλο κόμμα!

Πέτρος

Κύριε καθηγητά πότε γράψατε το άρθρο; Δεν μάθατε ότι το σπάσιμο το στήριξε και η Ν.Δ.; Μήπως θέλετε να πείτε κάτι άλλο; Αναμένουμε.

Κατανόηση κειμένου κάτω από τη βάση...

Το διάβασες το άρθρο; Προσπάθησες να καταλάβεις τι λέει;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία