Πενιχρά τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Πενιχρά τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ

Η ατζέντα του καλοκαιριού περιελάμβανε θέματα ευνοϊκά για την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης -όπως η λήξη της μνημονιακής σύμβασης και οι προαναγγελθείσες εξαγγελίες στη ΔΕΘ-, θέματα αρνητικά -όπως η φωτιά στο Μάτι και οι συνεχείς αντιδράσεις για το Σκοπιανό-, καθώς και άλλα -όπως ο ανασχηματισμός-, που δεν φαίνεται να τραυμάτισαν, ούτε όμως και να βελτίωσαν ιδιαίτερα την εικόνα της κυβέρνησης. 

Στο πλαίσιο αυτών των αντίρροπων εξελίξεων και παρά την καθολική αναγνώριση ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού και απόδοσης ευθυνών στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φωτιάς, η όποια εκλογική απώλεια από την τραγωδία στο Μάτι για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εξαλείφθηκε. Παρόμοιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και το 2007,όταν οι φονικές φωτιές στην Ηλεία δεν απέτρεψαν τον Κώστα Καραμανλή απ’ το να κερδίσει τις εκλογές που ακολούθησαν. Ωστόσο, το Σκοπιανό εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση, καθώς η ενδεχόμενη επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή συναντά με αμείωτη ένταση την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να πείθεται από το αισιόδοξο κυβερνητικό αφήγημα. Οι πολίτες που εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες η οικονομία θα πάει προς το καλύτερο είναι σαφώς λιγότεροι από όσους θεωρούν ότι θα πράγματα θα εξελιχθούν προς το χειρότερο. Η μεγάλη πλειοψηφία εμφανίζεται να θεωρεί δεδομένη τη διατήρηση της αυστηρής επιτροπείας και την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων οικονομικών επιβαρύνσεων.

Οι προαναγγελθείσες παροχές δεν φαίνεται να αλλάζουν -τουλάχιστον έως τώρα- αισθητά το γενικότερο κλίμα. Η άποψη ότι η λήξη του τρίτου μνημονίου σηματοδοτεί την απαρχή ουσιαστικών οικονομικών ελαφρύνσεων για τους πολίτες έχει περιορισμένο ακροατήριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο ένας στους πέντε Ελληνες πιστεύει ότι θα εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η επίδραση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας στην εκλογική συμπεριφορά παρατηρείται -και περιορίζεται- στο σώμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, που αυξάνει τη συσπείρωσή του από 39,5% τον περασμένο Ιούνιο σε 46,5%. Το γεγονός αυτό που μπορεί να ερμηνευτεί ως προείσπραξη μέρους των αναμενόμενων εκλογικών κερδών της ΔΕΘ αντιστοιχεί σε βελτίωση της καταγραφής του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου κατά 2,9 μονάδες, ενώ συνοδεύεται και από σχετική βελτίωση των αναφορών του Αλέξη Τσίπρα στον δείκτη της πρωθυπουργικής καταλληλότητας. Σημειώνεται ότι ανάλογη βελτίωση της εκλογικής επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ και μείωση της διαφοράς από τη Ν.Δ. είχε παρατηρηθεί και τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, χωρίς όμως ιδιαίτερη συνέχεια. Η Ν.Δ. εξακολουθεί να προηγείται αισθητά στην πρόθεση ψήφου, κυριαρχεί στην παράσταση νίκης και ο αρχηγός της υπερέχει στον δείκτη καταλληλότητας για πρωθυπουργός. Κινούμενη σε τροχιά αυτοδυναμίας, φαίνεται να έχει εξασφαλίσει δύο βασικούς στόχους: τη σταθερή διατήρηση της υψηλής συσπείρωσης των ψηφοφόρων της και την επιστροφή όσων παραδοσιακών ψηφοφόρων της είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Παραμένει ανοιχτό το δύσκολο στοίχημα προσέλκυσης μιας κρίσιμης μάζας ψηφοφόρων που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχουν διαφορετικές πολιτικές αναφορές απ’ ό,τι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. Η πρώτη δημοσκοπική εικόνα του φθινοπώρου είναι ευκρινής, αλλά οφείλει να συμπληρωθεί και να συγκριθεί με τις δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας μετά την ολοκλήρωση της ΔΕΘ, ενός ετήσιου ορόσημου που ούτως ή άλλως σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολιτικά ενδιαφέρουσας προεκλογικής περιόδου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ